Hemmelig atomkraftverk åpnet for turister

En kopi av Kinas første atombombe er utstilt på kraftverket. Foto: Sipusa/NTB Scanpix
En kopi av Kinas første atombombe er utstilt på kraftverket. Foto: Sipusa/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et underjordisk atomkraftverk fra den kalde krigen har blitt til en turistattraksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter ett års renovering ser det tidligere militære atomkraftverket 816 ut som en scene fra en science-fictionfilm. Moderne lyd- og lyseffekter er installert for å gi turister til den kinesiske byprovinsen Chongqing en unik opplevelse.

Kraftverket var hemmelighetsstemplet frem til 2002. I september åpnet det dørene for utenlandske turister for første gang.

– Stedet er nå åpent for utenlandske besøkende, og vi vil tillate utenlandske partnere, sa en av de ansvarlige for turistattraksjonen Yang Yan til China Daily ved utgangen av september.
Les også: Ny teknologi kan ha avdekket to nye kamre i Kheopspyramiden

Største grotten i verden

Byggingen av det tidligere hemmelighetsstemplede atomkraftverket startet i 1966, og det var meningen at det skulle produseres plutonium-239 i de underjordiske grottene. Det skjedde ikke.

– Basen har aldri vært operativ, og det har ikke vært oppbevart kjernefysisk materiale der. Det er ingen grunn til å bekymre seg for stråling. Det er trygt å gå inn, sier Yang til Chaina Daily.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer en 60.000 soldater var involvert i konstruksjonen av det som trolig er den største menneskeskapte grotten i verden. Minst 100 mennesker mistet livet under byggingen.
Les også: Nå kan du tilbringe Halloween i Draculas slott

CNN: – Forfriskende opplevelse

På innsiden av det 104.000 kvadratmeter store kraftverket er det 18 hovedgrotter og mer enn 130 veier og tunneler. Den største grotten er nesten 80 meter høy og 25 meter bred, tilsvarende en 20 etasjers bygning.

Selv om bare en tredjedel er åpen, må man ha med seg guide for å ikke gå seg bort i den labyrintlignende hulen. CNN omtaler omvisningen som en spennende og forfriskende opplevelse.

De grå betongveggene blir opplyst av lys i mange farger, og filmer om atomkrig blir prosjektert på veggene med visuelle effekter i følge CNN.

Det er også et kjernefysisk vitenskapssenter og seksjoner viet til patriotisk utdanning og historie dypt inne i fjellet.
Les også:

Slik blir Hurtigrutens nye Rolls-Royce miljøskip

Freder gamle bensinstasjoner

Pavens feriested blir museum