Nordmenn bes respektere sørgeperioden i Thailand

Sørgende stilte seg fredag opp i kø for å komme inn i palasset i Bangkok for å vise den avdøde kong Bhumibol respekt. Norske turister i landet bes vise thailenderne respekt i sørgeperioden.
Sørgende stilte seg fredag opp i kø for å komme inn i palasset i Bangkok for å vise den avdøde kong Bhumibol respekt. Norske turister i landet bes vise thailenderne respekt i sørgeperioden. Foto: Jorge Silva / Reuters

Nordmenn som er i Thailand eller skal til landet i nær framtid, bes vise thailenderne respekt i sørgetiden etter kongens død. UD endrer foreløpig ikke reiserådet.

Kong Bhumibol døde torsdag etter 70 år på tronen. Alle former for underholdning tones ned i 30 dager, og landet går inn i ett år lang sørgeperiode, med blant annet et forbud mot underholdning på TV.

Norges ambassade i Bangkok holdt stengt fredag og ber nordmenn i landet respektere sørgeperioden.

– Nordmenn som er i Thailand, eller planlegger å reise, bes respektere sørgeperioden og sette seg inn i og følge myndighetenes råd og anvisninger for sørgeperioden, skriver ambassaden på sine nettsider.

Bakgrunn: Spenning knyttet til tronskiftet i Thailand

Følger med

Norske reiseoperatører følger nøye med på situasjonen.

– Vi er i kontakt med UD og ber våre gjester følge UDs råd om å respektere sørgeperioden og ellers følge myndighetenes råd og anvisninger, sier PR- og kommunikasjonsansvarlig hos Apollo, Beatriz Rivera, til NTB.

Hun mener det foreløpig er vanskelig å si hvordan landesorgen påvirker ferierende i Thailand.

– Vi har ikke fått informasjon om at det er satt i verk konkrete tiltak for reisende, men vi diskuterer om vi skal sende ut en SMS med informasjon til våre reisende nå, sier Rivera.

Les også: Nordmenn reiser mer, men tar kortere ferier

Vis omhu og sosial intelligens

Apollo har rundt 50 norske turister i Thailand nå, men tallet vil øke nærmere jul. De fleste nordmenn reiser til Thailand i januar og februar.

Selv om det er sørgeperiode i et land der majestetsfornærmelser kan gi opp mot 15 års fengselsstraff, er det trolig ikke nødvendig å vise større aktsomhet enn man allerede er oppfordret til å gjøre.

– Dette er en veldig sørgelig tid for thailenderne, og jeg tror at nordmenn ville forventet respekt fra thailendere i Norge hvis det samme hadde skjedd her. Jeg tror ikke dette påvirker situasjonen for turister i veldig stor grad, men omhu og sosial intelligens viser norske turister nok uansett, sier Beatriz Rivera.

Les også: Venezia kan havne på liste over truede verdensarv-steder

Forberedt på henvendelser

Star Tour har ingen turer i Thailand nå, men sender sesongens første norske turister til landet i slutten av oktober.

– Vi har ikke fått mange henvendelser fra folk som skal reise, men er forberedt på å få det. Da er vårt svar at alt er som vanlig. Skulle noe skje som påvirker våre gjester, så blir de informert om det, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, til NTB.

– Vi må selvfølgelig respektere forholdene der, men jeg opplever at våre gjester er veldig godt opplyst og flinke til å følge med, sier Aspengren.

Ambassaden oppfordrer som reisende til å registrere seg på reiseregistrering.no for å sikre ekstra trygghet om det «mot formodning skulle oppstå behov for informasjon».

Les også: Slik finner du de beste reiseforsikringene