Venezia kan havne på liste over truede verdensarv-steder

<p>VERNEVERDIGE VENEZIA: Den verdensberømte, italienske «kjærlighetshovedstaden» kan havne på liste over truede verdensarvsteder. Foto: liseykina/shutterstock.com</p>
VERNEVERDIGE VENEZIA: Den verdensberømte, italienske «kjærlighetshovedstaden» kan havne på liste over truede verdensarvsteder. Foto: liseykina/shutterstock.com

FN-organisasjonen UNESCO mener turismen i Venezia må styres bedre, og vurderer å føre opp den berømte italienske byen på lista over truede verdensarv-steder.

I juli skulle UNESCO, FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, ta stilling til om den berømte italienske byen skulle føres opp på lista over truede verdensarv-steder. Avgjørelsen ble imidlertid utsatt til 2017.

Den viktigste grunnen til at Venezia nå står i fare for å ende på «varsku-lista», er problemer knyttet til den massive turismen, som ABC Nyheter tidligere har omtalt. Blant annet skaper bølger fra de store cruiseskipene skader på bygningene i byen som havnet på verdensarvlista i 1987. Stigende vannstand og erosjon av havbunnen er også med på å true det arkitektoniske mesterverket fra 1600-tallet.

Les mer: Rjukan og Notodden på verdensarvlista

Mange millioner turister

Hvert år besøker 22 millioner turister Venezia, ifølge danske Politiken. Både lokalbefolkningen, og da særlig byens unge, og miljøforkjempere har i årevis prøvd å få myndighetene til å ta affære overfor en turistnæring de mener er helt ute av kontroll.

Spørsmålet om Venezia skal føres opp på lista over truede verdensarv-steder kommer som en følge av en UNESCO-rapport fra slutten av fjoråret, som blant annet konkluderte med at det var store mangler i vedlikeholdet av bygninger i byen. Rapporten konkluderte også med at det måtte settes av store summer de neste årene for å unngå at byen ender opp som et «monofunksjonelt turistforetak». Av samme grunn havnet byen allerede i 2014 på ei liste over verdensarvsteder det måtte følges særlig nøye med på.

Les mer: Flom truer Markusplassen i Venezia

Tung kulturarv

Ifølge avisa The Telegraph har Italia 51 steder på UNESCOs verdensarvliste, og det er mer enn noe annet land i verden. Gert Sørensen, som er lektor ved Københavns Universitet og Italia-ekspert, sier til Politiken at noe av utfordringen med å få gjort noe med problemet, er at myndighetene i mange år har privatisert det som i utgangspunktet er et offentlig ansvar. Sørensen mener også de siste årenes økonomiske nedgangstider har ført til at dette ikke har blitt prioritert i stor nok grad, og at kortsiktige tiltak har blitt prioritert framfor mer kostbare, langsiktige løsninger.

Det viktigste med UNESCOs liste over verdensarv-steder som er truet, er å gjøre det internasjonale samfunnet oppmerksomme på de truslene som finnes, det være seg turisme, forurensning eller krypskyting. Når et verdensarvsted havner på lista, gir det verdensarvkomitéen mulighet til å iverksette tiltak for blant annet å overvåke situasjonen.

Les mer: Bomber verdensarv-bygninger i Jemen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært