Høstferiefolk og pendlere rammes av togstreiken

Lørdag er enda flere tog innstilt som følge av lokførerstreiken, særlig på Østfoldbanen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Lørdag er enda flere tog innstilt som følge av lokførerstreiken, særlig på Østfoldbanen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Lørdag ble ytterligere 42 lokførere tatt ut i streik. Verst går det ut over Østfoldbanen, men høstferien i Hordaland får også en dårlig start.

Allerede fredag kveld ble flere tog innstilt på Østfoldbanen, og spesielt reisende som skulle hjem fra Oslo i retning Ski og Moss fikk problemer. Fra midnatt ble alle lokaltog på Østfoldbanen innstilt, og de regiontogene som fortsatt går, stopper ikke ved alle stasjoner.

I alt er nå 108 lokførere i NSB persontog tatt ut i streik: 33 i Moss, 29 i Ski, 28 i Lillestrøm, 19 i Oslo, 7 i Bergen, 1 i Trondheim og 1 i Kristiansand.

Hvilke avganger som er innstilt som følge av streiken, vil variere fra dag til dag, ifølge NSB.

Tilbyr hjemmekontor

Siden streiken er en lovlig aksjon, kan NSB ikke sette opp alternativ transport. Dermed må tusenvis av togpendlere finne seg en annen reisemåte – eller bli hjemme.

Askim-ordfører Thor Hals (H) tilbyr sambygdingene felleskontor for å bøte på situasjonen. Etter flere henvendelser fra pendlere fikk han ordnet et midlertidig kontorfellesskap.

– Jeg tok kontakt med noen gårdeiere og fikk napp. Pendlerne kan komme fra 8 til 16 og få bord og stol og internettilgang, sier han til NRK.

Eidsberg kommune har også ordnet gratis kontorplasser til streikerammede i Mysen.

Alle lokaltogene på Østfoldbanen er innstilt, og rundt 20.000 pendlere er rammet av lokførerstreiken. Kun noen regiontog går på vestre linje.

Et midlertidig kontorfellesskap oppfattes ikke som streikebryteri, sier forbundsleder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund ifølge NRK.

Rammer i høstferien

I Bergens-området får streiken større følger enn først antatt. Lørdag er to av tre Oslo-avganger innstilt, mens tre av fire er innstilt søndag. Dermed kan Oslo-turen ryke for mange bergensere som starter høstferien til uka.

– Lokførerne som ble tatt ut i Bergen, opererer både på lokaltogene til Arna, Vossebanen og Bergensbanen. Vi har oppdaget at flere avganger blir rammet enn det vi først trodde, sier pressevakt i NSB Håkon Myhre til NRK.

Streiken i Lokomotivmannsforbundet startet torsdag for en drøy uke siden etter at meklingen mellom LO Stat og Spekter, som representerer henholdsvis Norsk Lokomotivmannsforbund og NSB, brøt sammen. Striden står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring. Lokførerne vil ha et krav om nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden