Ferierende nordmenn ble skadet i 69 land i sommer

740 alarmsaker fra 69 land, og alle verdensdeler representert. Jevn fordeling av menn og kvinner. Alder mellom 0 og 90 år. Det er «fasiten» etter årets sommer. Foto: Colourbox.com
740 alarmsaker fra 69 land, og alle verdensdeler representert. Jevn fordeling av menn og kvinner. Alder mellom 0 og 90 år. Det er «fasiten» etter årets sommer. Foto: Colourbox.com

Terroren i Nice og militærkuppet i Tyrkia førte til en økning i antall alarmsaker til reiseforsikringsselskap med 20 prosent.

Sommerferien 2016 kom og gikk, og noen av oss kom hjem fra ferien med dårlige opplevelser i bagasjen. I en fersk pressemelding fra If Skadeforsikring oppgis det at det ble rapportert skadesaker fra 69 land rundt om i verden.

I løpet av en periode som strekker seg fra St. Hans i juni til skolestart i august, er det blitt innmeldt alt fra dødsfall, hjerteinfarkter, voldtekter og hjerneslag til trafikkulykker, fallskader og infeksjonssykdommer til Europeiske Reiseforsikrings alarmsentral. Spesielt terrorangrepet i Nice og militærkuppet i Tyrkia løftes frem som årsak til 20 prosent flere saker.

Les også: Nei, reiseforsikringen dekker ikke dette

Pensjonister i overtall

– Selv om flere valgte å feriere i Norge, viser skadestatistikken vår at nordmenn «tok i bruk» hele verden i sommerferien, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring.

Årlig mottar Europeiske rundt 80.000 skadesaker, der halvparten omhandler sykdom. Omtrent 10 prosent av disse er av en såpass alvorlig art at de behandles av Europeiskes alarmsentral i København. Dette er gjerne saker med sykehusinnleggelse, intensivbehandling eller ekstraordinær hjemreise.

– Det er overvekt av saker med alder opp til 60 år. Dette er vanlig for sommeren når barnefamilier, ungdom og yrkesaktive har ferie. Pensjonistene er naturlig nok i klart overtall i vintersesongen, opplyser Vennesland.

Les også: Slik finner du de beste reiseforsikringene

(Saken fortsetter under)

Terror i Nice (bilde) og militærkupp i Tyrkia førte til 20 prosent flere alarmsaker fra ferierende nordmenn. Foto: Pascal Rossignol / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Terror i Nice (bilde) og militærkupp i Tyrkia førte til 20 prosent flere alarmsaker fra ferierende nordmenn. Foto: Pascal Rossignol / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Spania på topp, men USA er dyrest

Økningen i alarmsaker forklares med sommerens terrorhendelse i Nice og statskuppet i Tyrkia.

– Selv om heldigvis ikke nordmenn ble alvorlig skadet, ble mange berørt av hendelsene på en eller annen måte. Fra de som måtte evakueres, til ombookinger til andre flyplasser eller avbestilling av reiser, forklarer Vennesland.

Flest alvorlige sykeskader ble meldt inn fra Spania, men det skyldes er Spania som er nordmenns foretrukne ferieland. Deretter følger Hellas, Tyrkia og USA. Sistnevnte kan bli en dyr affære.

– Vi får inn sykeskader fra hele USA, og felles for dem er at de blir veldig dyre. USA har et svært kostbart helsevesen, fastslår sykepleier Mari Holmslien ved Europeiske Reiseforsikrings alarmsentral i København.

Les også: Hver femte barnefamilie reiser uten forsikring

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden