Derfor er det udramatisk når et fly blir truffet av lynet

<p>Her slår lynet ned ved Daggett flyplass under en sommerstorm i California i fjor sommer.</p>
Her slår lynet ned ved Daggett flyplass under en sommerstorm i California i fjor sommer. Foto: Gene Blevins / Reuters / NTB scanpix

Fly som treffes av lynet, kan fly videre som om ingenting hadde skjedd.

Tidligere denne uken fanget islandske Haldor Gudmundsson på video øyeblikket da et Airbus A3330-fly ble truffet av lynet, da det nettopp hadde tatt av fra Keflavik-flyplassen utenfor Reykjavik.

– Det var gøy å se, men også litt skummelt, sier Gudmundsson ifølge BBC.

Flyet fra det islandske flyselskapet WOW som var på vei fra Reykjavik til Paris mandag, fløy videre til sin destinasjon og ankom der uten skader.

Selv om det kan se dramatisk ut, er det ikke unormalt at fly blir truffet av lynet. Men hvorfor går det bra?

Den enkle forklaringen er at fly er utstyrt med lynavledere slik at den elektriske ladningen fra lynnedslaget ikke treffer menneskene om bord flyet eller elektronisk utstyr og drivstofftanker. Alt dette testes nøye før et fly settes ut i flytrafikk, forklarer Chris Hammond, som er tidligere pilot og medlem av British Airline Pilots Association, til BBC.

Gudmundssons video er en illustrasjon på at alt fungerer akkurat som det bør, mener han.

Hammond forteller at fly ikke alltid har vært like godt rustet mot lynnedslag. Han har selv opplevd at alle skjermene i cockpit ble svarte mens han ventet på å lande et fly i San Francisco. De klarte heldigvis å lande trygt.

Selv om lynnedslag i fly i dag er udramatisk, vil passasjerene om bord som regel merke det, for eksempel som høye smell.

På det lokale nettstedet Visir.is kan du se video av lynnedslaget i flyet fra flyselskapet WOW.

Personvernpolicy