Japansk politi lei av å forklare veien for turister

<p>I sommer var ni av ti henvendelser til politiet i et populært turistområde i Kyoto fra besøkende som trengte hjelp til å finne veien. Nå vil politiet jobbe med politiarbeid og satser på at QR-koder (innfelt) skal hjelpe turister med å finne veien til blant annet Koyotos mange fine templer. Foto: Colourbox.com</p>
I sommer var ni av ti henvendelser til politiet i et populært turistområde i Kyoto fra besøkende som trengte hjelp til å finne veien. Nå vil politiet jobbe med politiarbeid og satser på at QR-koder (innfelt) skal hjelpe turister med å finne veien til blant annet Koyotos mange fine templer. Foto: Colourbox.com

Kyoto-politiet bruker så mye tid på å forklare turister veien, at de har måttet finne en løsning for å frigjøre tiden sin til politiarbeid.

Kyoto som i over 1000 år var Japans hovedstad, er et svært populært mål for turister. Over 50 millioner besøker byen hvert år.

Politiet i byen bruker så mye tid på å forklare turister veien, at de har måttet finne en løsning for å frigjøre tiden sin til politiarbeid, skriver Japan Times.

Rundt om i byen finnes flere hundre koban (politibokser), som er kontaktpunkter mellom publikum og politi. Her vil de henge opp plakater med QR-koder, som kan leses av med smarttelefon eller nettbrett, som så gir informasjon om hvordan de skal finne veien til severdigheter og for eksempel banker i nærheten.

Noen politistasjoner vil også ha nettbrett som turisten kan bruke, dersom de ikke har selv.

Les også: På opplevelsestur i Tokyo

Ni av ti henvendelser fra turister

Plakatene skal henges opp fra begynnelsen av oktober, skriver Japan Times.

Først ut er Gion koban i området Higashiyama, som er veldig populært blant utenlandske besøkende.

Her fikk politiet totalt 1900 besøk i perioden mai til juli. 90 prosent av henvendelsene var fra turister som trengte hjelp med å finne veien.

I fjor var det over tre millioner utenlandske besøkende som overnattet i Kyoto. Og myndighetene forventer at antallet vil øke frem mot OL i Tokyo i 2020.

Les også: Flotte fotturer i Japan

Gratis Wi-Fi og etiketteråd

Myndighetene i byen har i flere år jobbet for å gjøre Kyoto mer turistvennlig. Siden 2012 har besøkende kunnet benytte seg av gratis trådløst nett på flere hundre steder i byen, blant annet busstopp og undergrunnsstasjoner, ifølge Japan Times.

I fjor lagde turistmyndighetene i byen en guide for utenlandske turister i håp om å hjelpe dem unngå de verste bruddene med lokal takt og tone.

Byens anbefalinger til besøkende inkluderer å avstå fra å kjøre sykkel mens man er beruset, ikke avlyse en middagsavtale i siste liten, samt huske å ta av seg både hatt og solbriller når man går inn i et tempel eller annen helligdom.

Les mer: Japansk etikette for turister

Personvernpolicy