Fristende avstikkere for en annerledes Norgesferie

Gaularfjellet. Foto: Werner Harstad / Statens vegvesen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kunst, arkitektur og vakre landskap skal gjøre Norge til et mer attraktivt reisemål og samtidig tjene som fristende alternativ til hovedrutene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens vegvesen står bak et ambisiøst prosjekt som har fått navnet Nasjonale turistveger. Mellom Jæren og Varanger er det lagt opp til 18 flotte kjøreturer der norsk natur skal danne bakteppet for arkitektur og kunst på spesielt tilrettelagte utsiktspunkter og rasteplasser.

Arbeidet med Nasjonal turistveg startet allerede i 1993 og utviklet seg til et pilotprosjekt i 1998. 3,5 milliarder kroner skal investeres i et uttrykt mål om å gjøre Norge til et mer attraktivt reisemål som samtidig skal styrke det lokale næringslivet og bosettingene ute i distriktene. 10 fylkeskommuner og 64 kommuner er involvert i prosjektet.

Les også: Nordmenn reiser mer i Norge

Fantastisk natur og vital kystkultur

De 18 utvalgte strekningene er lange og skal tjene som et alternativ til hovedveiene og fremhever variert landskap og unik regional natur; kyst og fjorder, fjell og fossefall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På listen finner vi blant annet Senja der den aktuelle distansen er på totalt 102 kilometer, omkranset av fjord, fjell og småbyer. Den 230 kilometer lange ruten i Lofoten innbyr til flere stopp underveis for å nyte fantastisk natur og oppleve vital kystkultur.

Kjører du Rondane, kan du oppleve grenselandet mellom høye fjell og unik geologi i det som er Norges eldste nasjonalpark. Og hva med en kjøretur over Atlanterhavsvegen som er fylt med broer som forbinder holmer og skjær.

Les også: Dyreparken kåret til årets reisebedrift

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Allmannajuvet i Sauda og de nedlagte malmgruvene fra slutten av 1800-tallet har inspirert arkitekt Peter Zumthor til å skape nok et verk langs Nasjonale turistveger. Foto: Silja Lena Loken / NPRA

Inspirert av gruvearbeidernes harde hverdag

De 18 utvalgte rutene skal tjene som et alternativ til hovedveiene og fremhever variert landskap og unik regional natur; kyst og fjorder, fjell og fossefall. Samtidig skal et arkitekturråd sikre høy visuell kvalitet på utsiktspunkt og rasteplasser langs strekningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 50 arkitekter, landskapsarkitekter og kunstnere har til nå deltatt i prosjektet. Internasjonal kunstverk inngår som en del av opplevelsene langs Nasjonale turistveger, foreløpig siste navn på listen er den anerkjente sveitsiske arkitekten Peter Zumthor som står bak utformingen av bygget i Allmannajuvet i Sauda, inspirert av den lokale gruvedriften.

Etter planen skal Nasjonale turistveger være ferdig etablert i 2023 med 250 rasteplasser og utsiktspunkt langs cirka 2.000 kilometer lang vei.

Les også:

Stadig flere nordmenn camper

Villmarksveien gjennom Østfold

Dag (50) krysset Norge på tvers på 35 minutter