Meny

Gorilla-turisme er blitt dyrenes redning

Se video.
Fjellgorillaene er et viktig trekkplaster for turistene som kommer til Kongo, Rwanda og Uganda. Nå starter oppgaven med å telle hvor mange dyr som er igjen av den truede arten.

Virunga i Kongo ble etablert i 1925 som Afrikas første nasjonalpark og kom på verdensarvlisten i 1979. Virunga har et fantastisk dyreliv og er blant annet hjem for fjellgorillaer som finnes i Virungafjellene. Fjellområdet strekker seg mellom Kongo, Rwanda og Uganda, og Afrikas godmodige kjemper har vist seg som en viktig inntektskilde for alle tre.

Gorilla-turisme står øverst på listen til de fleste som kommer til denne delen av Afrika, men det har lenge hersket usikkerhet om størrelsen på bestanden. Nå har samtlige tre land gått sammen for å gjennomføre en opptelling - uten å skulle se et eneste dyr.

Truet av konflikter og opprørere

En gruppe parkvoktere beskytter i dag fjellgorillaene mot væpnede opprørere, krypskyttere og utenlandske selskaper som ønsker å tilrøve seg kontrollen over Virungas rike naturressurser.

Fjellgorillaen er sosiale dyr som lever i relativt stabile familiegrupper. De er mer familieorienterte enn territorialorienterte og forsvarer heller seg selv enn territoriet sitt når de føler seg truet. Foto: Reuters/Edward Echwal

Utover 90-tallet og frem til i dag har en rekke konflikter truet både dyrene og gorilla-turismen, men i dag er ting på bedringens vei.

Under den siste opptellingen i 1990 hadde bestanden med fjellgorillaer steget fra 274 individer i 1972 til 480. Økt samarbeid mellom Kongo, Rwanda og Uganda, i tillegg til økt sikkerhet i fjellområdet, har gjort at mange mener gorillabestanden kan ha økt til omkring 800.

Opptellingen av de flotte primatene, som etter planen skal avsluttes i 2017, skal gjennomføres uten å forstyrre de sky dyrene. Det hele foregår ved at man teller dyrenes overnattingsplasser ettersom de aldri sover samme sted to ganger. Samtidig skal det tas prøver av avføringen for å fastslå kjønn, alder og helsetilstand.

Les også: Derfor må du ALDRI erte en gorilla

Ingen gorilla-garanti

En rekke reiselivsarrangører tilbyr såkalt gorilla-trekking. Men du må være forberedt på at det kan bli anstrengende fotturer gjennom tett skog, kratt og bambus, og selv om sjansene er svært gode så er du ikke garantert å få se dyrene.

Den beste perioden for å oppleve skogens kjemper er fra juli til september, men de kan oppleves hele året. Aldersgrensen er gjerne satt til 16 år og du får maks én time hos fjellgorillaene.

(Saken fortsetter under)

Inntektene som følge av gorilla-turisme har ikke bare gitt lokalsamfunnene i denne delen av Afrika hjelp til å bygge egne skoler og sykestuer. De har også bidratt til at lokalbefolkningen har kunnet gjøre sitt beste for å skåne gorillaene og la dem være i fred.

Les også: 

Turist slått ned av irritert gorilla

Måtte drepe utrydningstruet gorilla da fireåring falt ned i buret

Reise
Populært