Meny

Schiphol 100 år:

Slik har flyplassen vokst til å bli en av Europas største

Se animasjonen statsarkivet i Amsterdam har laget i anledning 100-årsjubileet.
Det er i september 100 år siden de første militærflyene lettet fra Schiphol.

Mange av oss har vært innom Schiphol internasjonale lufthavn i Amsterdam, enten som endelige destinasjon eller som et mellomstopp på en lengre reise.

I 2016 er det 100 år siden de første flyene lettet fra lufthavnen og statsarkivet i den nederlandske hovedstaden har markert jubileet med en animasjonsfilm. I videoen, som du kan se øverst i artikkelen, kan du se hvordan Schiphol har vokst seg til å bli Europas femte største flyplass, basert på antall passasjerer i året (tall fra 2015).

Fra de første militærflyene

Lufthavnen åpnet 16. september 1916, da som en militærbase. Siden har den vokst seg til å ta imot hele 58 millioner passasjerer i 2015.

Slutten på første verdenskrig markerte begynnelsen på Schiphol som en sivil flyplass. I 1940 hadde lufthavnen fire asfalterte rullebaner, men ble okkupert av tyskerne samme år. Flyplassen ble bombet i stykker under andre verdenskrig, men da krigen tok slutt ble den restaurert i rekordfart.

Se også: Dette skjer EGENTLIG med bagasjen på flyplassen

Over 300 destinasjoner

Deretter, i 1949, ble det bestemt at Schiphol skulle være Nederlands hovedflyplass. I dag er flyplassen Europas 5. største og den 14. største på verdenslisten, basert på passasjertall fra 2015.

Flyselskapene KLM, Martinair og Transavia har alle hovedbase på Schiphol, men flyplassens tre avgangshaller tar imot fly fra hundrevis av selskaper fra verden over. Fra Oslo (Gardermoen og Sanderfjord) kan du velge blant tre selskaper om du vil fly direkte til Schiphol.

Se også: Alt du trenger å vite om å handle på taxfree

Med seks rullebaner, fem hovedrullebaner og én dedikert til privatfly, letter flyene fra Schiphol med snuten mot til sammen hele 322 ulike destinasjoner.

Les også:

Ny og mye større taxfreebutikk på Gardermoen

Kinesisk flymagasin advarer mot pakistanere, indere og svarte

Boeing tester grensene med nytt fly

Reise
Populært