Gjennomførte verdens første luksuscruise i Arktis

Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Turistene ble sjokkert over hvor lite is de så. – Vi måtte lete høyt og lavt etter is. Det var veldig lite igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

10. august seilte det store cruiseskipet Crystal Serenity fra Vancouver i Canada mot New York City i USA, gjennom Nordvestpassasjen i arktisk farvann. 1700 passasjerer var med på den 32 dager lange reisen.

Crystal Serenity er det største skipet som noen gang har seilt gjennom Nordvestpassasjen. Ifølge selskapet som eier skipet, Crystal Cruises, er dette den første luksuscruisereisen som har blitt gjennomført i Arktis.

Les mer: Verdens største yacht skal ta deg med på polekspedisjon

Reagerte på mengden is

Turismen i Arktis er økende, men koster mye penger. Passasjerene på Crystal Serenity betalte mellom 180.000 til 1 million kroner for å være med på ferden.

Flere av passasjerene om bord reagerte på hvor lite is de så på ferden.

– Vi måtte lete høyt og lavt for å finne is, og når vi så det synes alle det var fantastisk, men det er veldig lite igjen, sier Nancy Cosgrove fra Canada til nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ektemannen hennes tror den sjokkerende lille mengden is har fått flere til å innse at klimaendringene er reelle.

– Jeg kjenner personer som var klimaskeptikere om bord på denne båten, som ikke er det nå lenger. Vi så effekten av global oppvarming, sier Brian Cosgrove til Reuters.

Les også: Der kysten faller i sjøen

Global oppvarming gjorde turen mulig

Tidligere denne uken kom nyheten om at vannet i Arktis nå er fire grader varmere enn normalt. Forskere frykter at sommeren 2017 kan bli den første isløse sommeren i Arktis.

Lite is er det som gjorde det mulig for Crystal Serenity å gjennomføre ferden gjennom Nordvestpassasjen. Med den mengden is som fantes i de arktiske havene tidligere, hadde luksusskipet vært for stort til å seile der.

– Dette året var et godt is-år for oss fordi det var lite is. Men det er også et tegn på global oppvarming, som gjør denne reisen mulig, sier kaptein Birger Vorland til Reuters.

Les mer:

Varmere vann i Arktis

Forskere bekymret over issmeltingen i Arktis

Når isen forsvinner

Forsker: – Absurd varme i Arktis

Renere luft i Europa gjør Arktis varmere