Bygger middelalderborg for hånd

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et avsidesliggende skogområde i Frankrike bygger de en diger middelalderborg helt uten hjelp av moderne hjelpemidler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Frankrike blir det nå reist en diger middelalderborg. Utstyret og teknikkene som brukes er de samme som ble brukt da slike bygg var populære på 1200-tallet. Alt gjøres på gamlemåten, det vil si for hånd, uten hjelp av moderne hjelpemidler som heisekraner og stillaser. Byggematerialene er også de samme som ble brukt den gangen; stein, leire og tre hentet lokalt.

Les også: Reisetips for frankofile

Ting tar tid

Et slikt byggeprosjekt er ikke gjort i en håndvending. Så langt har de holdt på i 19 år, og det er anslått at det vil ta enda 10–15 år, og mange liter svette til, før Guédelon-borgen er ferdig.

– Det mest frustrerende er at alt tar så utrolig lang tid. I vår moderne verden er vi vant til å arbeide raskt for å klare å konkurrere med andre. Her ønsker vi isteden å fokusere på kvalitet fremfor kvantitet, så folk som arbeider på dette prosjektet må venne seg til en helt annen måte å tenke og arbeide på, forteller steinhugger Clement Guerard til nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik kan du bo gratis på Frankrike-turen

Guidede turer og middelaldermat

Snaue 60 mennesker er sysselsatt i prosjektet, og byggeplassen har blitt en viktig turistdestinasjon for alle som er middelalderhistorie og gamle byggeteknikker. Over 300.000 mennesker finner årlig veien til Guédelon, som ligger i et avsidesliggende skogområde rundt fem kilometer nordøst for byen Saint-Sauveur-en-Puisaye. Det arrangeres guidede turer, og turister kan også spise middag på en middelalder-restaurant.

Les også: Bli med på luftig tur til Norges eldste stavkirke