Ananuri er slottet du ikke må gå glipp av

<p>Ananuri skuer utover en asurblå innsjø.</p>
Ananuri skuer utover en asurblå innsjø. Foto: Kathleen Buer

Om du reiser til Georgia, bør du stoppe innom spektakulære Ananuri. 

GEORGIA (ABC Nyheter): Litt over en times kjøretur eller drøye 70 kilometer utenfor Georgias hovedstad Tbilisi, finnes et slott som kunne ha vært tatt ut av eventyrbøkene. Ananuri ligger rett etter en vanndemning og skuer utover den asurblå Aragvi-elven. Slottet fungerer også som et fort og består av to komplekser. Inne i Ananuri finner du to kirker, Church of the Virgin og Church of the Assumtion.

Den førstnevnte kirken ble ifølge guiden vår vandalisert av russerne. Dette innebærer at kunsten på veggene så vidt er synlig, men det gjør ikke noe. I denne kirken er stemningen rolig og religiøs - en type stemning som du bare kan oppleve i små ortodokse kirker. Det er kanskje ikke så rart at guiden vår, som er dypt personlig religiøs, takker oss for at vi ville stoppe her på veien til Kazbegi.

(Saken fortsetter under bildet)

Går du opp de bratte trappene til tårnet møter du denne utsikten til andre etasje. Foto: Kathleen Buer
Går du opp de bratte trappene til tårnet møter du denne utsikten til andre etasje. Foto: Kathleen Buer

Smale trapper og skjøre bjelker

Beveger du deg rundt om i borgen, finner du til slutt et sett bratte trapper som fører opp til toppen av det store tårnet. Her gjelder det å passe på og huske at det ikke er lurt å gå to i bredden. Trappene, om man fremdeles kan kalle de det, er slitte, smale og har ikke rekkverk. Etter å ha gått i trapper i ett par meter, er det lett å kjenne at pulsen øker litt om du ser ned.

Når du kommer opp i tårnet, er det lett å bli fristet til å snu. Den ene gulvbjelken er nemlig borte, men guiden vår forvisser om at det er trygt, så jeg går forsiktig over gulvbjelkene og bort til neste smale trappegang.

Den er enda smalere enn den forrige.

Opp neste trapp fører til et lite rom, med samme type gulvbjelker og noen små vinduer som kan by på en utrolig utsikt. Du ser tårnet, den vakre innsjøen og om du er heldig med været kan du oppleve sollyset danse langs festningsveggen.

Les også: Ti grunner til å reise til eventyrlige Georgia

(Saken fortsetter under bildet)

Ananuri ligger kun et steinkast utenfor Tbilisi. Foto: Kathleen Buer
Ananuri ligger kun et steinkast utenfor Tbilisi. Foto: Kathleen Buer

Les også: Rangel på reise kan straffe seg

Slagmark og dynasti

Ananuris forhistorie er ganske så blodig.

Slottet ble bygget av Aragvi-slekten på 1300-tallet. Aragvi-slekten var et føydalt dynasti som regjerte i området på den tiden, ifølge Wikipedia. I 1739 ble Ananuri angrepet av styrker fra et rivaliserende hertugdømme, ledet av Shanshe av Ksani, og Argavi-slekten ble massakrert. Fire år senere ble Shanse av Kani selv drept av lokale bønder.

Kong Teimuraz ble invitert til å overta tronen. Dette ble starten på en rekke tronskifter og bondeopprør, noe eksteriøret til Ananuri bærer vitne om.

UNESCO vurderer for tiden om Ananuri skal innlemmes på verdensarvslisten.

Om du vurderer å dra til Ananuri, går det en rekke turer til Kazbegi fra Tbilisi som stopper innom. Turene kan bestilles fra lokale turoperatører i gamlebyen. Samtidig er det fint mulig å høre om hotellet du bor på kan anbefale en lokal sjåfør.

(Saken fortsetter under bildet)

Det er verdt å klatre opp i tårnet for denne utsikten. Foto: Kathleen Buer
Det er verdt å klatre opp i tårnet for denne utsikten. Foto: Kathleen Buer

Les også: Her kan du utforske «Østens Atlantis»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus