Italias rareste restaurant

<p>Fly på jorden og fly i luften.</p>
Fly på jorden og fly i luften.

Ristoaereo er et resultat av høytflyvende drømmer – et fantasiprosjekt som har fått vinger, og et forsøk på å berøre den gastronomiske himmel med en finger.

ITALIA (ABC Nyheter): – Det har faktisk skjedd adskillige ganger at folk har ringt og spurt om en flytur er inkludert i prisen, og om hvor vi flyr. Det er typisk folk som har kastet et blikk på hjemmesiden vår og ikke forstått at flyet vårt er stasjonært. Vanligvis svarer jeg bare at vi leverer maten, og at de kan fly hvor de måtte ønske med sin fantasi.

Jeg befinner meg cirka to kilometer fra Italias største flyplass, Fiumicino, sydøst for den italienske hovedstaden. Massimo De Giovanni, restauranteier og samtidig den lykkelige eier av et Convair CV 440-fly, tar imot oss. Massimos fly er imidlertid ikke en del av den statistikken som sier at Fiumicino er Italias travleste flyplass, med en årlig transit av mer enn 32 millioner passasjerer. Hans Convair fly er fullstendig stasjonært, og det har det faktisk vært gjennom 20 år.

Det er tydelig at vi ikke er langt fra flyplassen.
Det er tydelig at vi ikke er langt fra flyplassen.

I dette tilfellet betyr dog ikke stasjonært inaktivt. For gjennom alle ukens dager tar det gamle Convair-flyet imot spisende gjester i det som ikke bare er en av Italias, men også en av verdens mest besynderlige restauranter. Det synet som møter en på Via Trincea della Frasche i Fiumicino-området, et villaområde ikke langt fra kystbyen Ostia, er både selsomt og overraskende. Ut av noe som mest av alt ligner på et drivhus stikker snuten og en vinge av Massimo De Giovannis Convair-fly. Kun et avlangt skilt med påskriften Ristoaereo avslører at disse to strukturene – drivhus og fly – til sammen huser en restaurant som vel kan beskrives som utover det sedvanlige, selv med en god porsjon underdrivelse.

Les også: Her åpner verdens største innendørs temapark

Tidligere Pepsi Cola-fly

Massimo De Giovannis fly ble bygget i San Diego i USA i 1957. Det var på det tidspunktet et prestisjefly. Et slags datidens teknologiske vidunder. Faktisk i den grad at samme type fly ble brukt av Pepsi Colas daværende president, Alfred Steele og hans berømte skuespillerhustru Joan Crawford.

På slutten av 1950-tallet kjøpte Alitalia denne Convair maskinen. I noen år ble den brukt til vanlige ruteflyvninger, før den i 1961 ble solgt til den italienske stat. På det tidspunktet hadde de ikke et fly som kunne transportere landets president på en standsmessig måte.

– Historien om Ristoaereo startet tilbake i 1993, da min far kjøpte flyet vi nå sitter i. Det ble i mange år brukt som kafé og ølskjenkested, og i en periode arrangerte vi også mindre cabaret-show og forskjellige former for events med stand-up komikere. Ja det var faktisk først i 2009 at vi besluttet oss for å starte en dedikert restaurant som hadde som målsetning å bli kalt seriøs, forteller Massimo.

Han forteller videre at i starten gikk det flyvende. Mange gjester la i begynnelsen inn positive anmeldelser på Tripadvisor, og pressen hadde også funnet frem til Ristoaereo. Sågar den italienske utgaven av Vanity Fair hadde fått opp øynene for Ristoaereo. Flyvemaskinrestauranten ble nevnt i en artikkel om Verdens ti mest besynderlige restauranter.

Les også: De beste stedene å bosette seg i 2016

(Saken fortsetter under bildeserien)

Hovedrettene består utelukkende av fisk, som blir kjøpt fersk hvert morgen fra havnen i Anzio.

Luftfart og gastronomi

– Det er morsomt å observere folk når de kommer inn i restauranten og ser opp på flykroppen. Det er ikke hverdagskost, og jeg har sett mange forskjellige reaksjoner gjennom tidene, sier Massimo med et dårlig skjult stolt smil.

Mange utenlandske turister finner Ristoaereo på internett og kommer gjerne hit for å spise dagen før de reiser videre fra Fiumicino.

Massimo forteller at han ofte tar imot gjester iført sin pilotuniform – inklusive uniformsluen understreker han –, og Ristoaereos servitører er naturligvis utkledd som stewarder og stewardesser.

Det hender jeg leder gjestene bort til trappen som fører opp til flyet. Så spør jeg dem om de har noe å fortolle, om de har husket pass, eller om de kun har håndbagasje med sier han og ler.

Les også: Flyselskapenes priskrig er lønnsomt for deg

Kokken Alessio Mandrucco og tjener Vadim Nogai er klar til å ta imot gjestene.
Kokken Alessio Mandrucco og tjener Vadim Nogai er klar til å ta imot gjestene.

En kuriøs opplevelse som gave

Krisen i Italia er fremdeles omfattende, og det merker restaurantbransjen i høy grad, noe Massimo ikke legger skjul på.

– Vi har måttet ta fantasien til hjelp for å lokke folk. I dag er prisene våre vesentlig lavere enn tidligere, prisnedsettelsen var nødvendig. Og så kom jeg på idéen om å utstede gavekort på en middag på Ristoaereo. Det ble en suksess, det virker som folk liker å kunne gi en kuriøs opplevelse som gave. Men etter at krisen kom har vår omsetning helt sikkert falt med en 20-30 prosent, sier han.

Massimo har også valgt å markedsføre Ristoaereo som en romantisk opplevelse. I den forbindelse kan man booke en egen vip-lounge og nyte en såkalt intim menù romantico for to personer til en pris av 300 euro pr. par.

Jeg går sammen med Massimo ut til flyet og det han kaller jungelen. Jungelmiljøet består av stoler flettet av simil-trefibre, høvlede tregulv, og her og der vokser det falske palmetrær. Massimo forklarer at tanken var å simulere en nødlanding i en jungel.

De siste gjestene har så smått begynt å forlate bordene, besetningen er i ferd med å stenge og mørket har lagt seg over Convair-flyet. Massimo insisterer på å vise meg enda en flygastronomisk detalj, og trekker meg med utenfor.

– I disse dager har vi en assistentkokk ansatt på prøve, og han er ganske fingernem. Se på denne her, den har han puslet med i nesten to timer i dag, og jeg synes faktisk at den har blitt ganske så flott, sier han til meg og peker på et velvoksent gresskar som den tålmodige kokken har skåret ut etter alle kunstens regler, og så har han plassert et stearinlys inni gresskaret.

Sluttresultat: et vakkert gresskarfly som lyser opp i nattemørket.

Lyser opp gjør også den konstante strøm av metallkropper som svever over hodene våre på vei mot andre og fjernere himmelstrøk. Også de byr selvsagt på flyvende føde … dog uten Tripadvisor-anbefalinger og Massimos historiske anekdoter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus