Utenomjordiske reisemål på planeten Jorden

Du trenger ikke ta et romskip ut i galaksen for å føle deg som oppdagelsesreisende på en fremmed planet.

Mandag denne uken offentliggjorde NASA flere spektakulære landskapsbilder fra Mars som ble tatt av den atomdrevne amerikanske robotfarkosten «Curiosity». Selv mente romfartsorganisasjonen at bildene kunne konkurrere med de du kan knipse i amerikanske nasjonalparker.

Men du trenger ikke måtte legge ut på intergalaktiske romreiser for å få følelsen av å sette fot på en fremmed planet.

(Saken fortsetter under)

Haleakala, Hawaii. Foto: Colourbox.com
Haleakala, Hawaii. Foto: Colourbox.com

Haleakala

Haleakala er en massiv skjoldvulkan som danner mer enn 75 prosent av øya Maui, den nest største i vulkanøya i øygruppen Hawaii. Toppen av vulkanen stikker 3055 meter til værs og herfra ser man ned i en massiv fordypning som er 11,25 km bred og nesten 800 meter dyp.

Haleakala er en sovende vulkan og hadde sitt siste utbrudd rundt 1490. De omgivende veggene er stupbratte, det finnes ingen vegetasjon og innvendig kan den ligne på landskapet vi finner på vulkanske himmellegemer i solystemet vårt, som for eksempel Jupiters måne Io.

Les også: Hva med en romreise til Mars eller Venus?

(Saken fortsetter under)

Pamukkale, Tyrkia. Foto: Colourbox.com
Pamukkale, Tyrkia. Foto: Colourbox.com

Pamukkale

Sørvest i Tyrkia, rundt 19 kilometer nordøst for byen Denizli, ligger Pamukkale som er mest kjent for sine hvite kalksteinshyller. Disse står på UNESCO’s verdensarvliste og kan minne om et stort hvitt bomullsslott sett på avstand, derav navnet Pamukkale, som på tyrkisk betyr nettopp bomullsslott.

Naturfenomenet dannes ved at varmt mineralrikt vann renner over de naturlige terrassene, og grunnvannet kommer med en temperatur som ligger på rundt 33 til 36 plussgrader. Selveste Kleopatra skal ha oppsøkt det mineralrike vannet som har helbredende effekt på ulike sykdommer.

Les også: Derfor virker det som tiden går saktere på reise

(Saken fortsetter under)

Námafjall Hverir, Island. Foto: Colourbox.com
Námafjall Hverir, Island. Foto: Colourbox.com

Námafjall Hverir

Island har gjort god forretning på å tilrettelegge slik at utenlandske filmprosjekter kan benytte seg av Sagaøya som location når påkostede science fiction-filmer trenger et mektig og utenomjordisk landskap som bakteppe.

Området Hverir ved Námafjall blir av mange ansett for å være et av de vakreste på Island. Det er mye geotermisk aktivitet i dette månelandskapet, med dampende vulkankratere og blå gjørmehull. Ta samtidig turen til fossefallet Dettifoss som er et av de mektigste i Europa og som tjente som location i filmen «Prometheus».

Les også: Nordmenn reiser mer i Norge

(Saken fortsetter under)

Antelope Canyon, USA. Foto: Colourbox.com
Antelope Canyon, USA. Foto: Colourbox.com

Antelope Canyon

De fargerike fjellene i Antelope Canyon på grensen mellom Arizona og Utah i USA må trygt kunne sies å være et av klodens mest uvirkelige steder. I løpet av århundrene har vann gravd seg gjennom den porøse sandsteinen og skapt fantastiske formasjoner som gjør imponerende inntrykk på besøkende med vakre farger.

Det er verdt å nevne at du ikke kan reise hit alene, men må melde deg på en av de guidede turene. Flere ganger er området blitt oversvømt på kort tid, noe som har ført til at det er blitt stengt i opptil flere måneder.

Les også: På ferie utenfor Europa? Dette bør du vite om malaria

(Saken fortsetter under)

Danakil Depression, Etiopia. Foto: Achilli Family Journeys/Flickr
Danakil Depression, Etiopia. Foto: Achilli Family Journeys/Flickr

Danakilørkenen

Danakilørkenen ligger hovedsakelig i nordøstre Etiopia, sørlige Eritrea og deler av Djibouti. Steinørkenen er cirka 560 kilometer lang, opptil 400 kilometer bred og regnes som et av de varmeste områdene på Jorden.

I den nordlige delen av området finnes Kobarforsenkningen som er en del av den sentralafrikanske sprekkedalen. Her finner du saltsjøer, varme kilder og flere vulkaner. Store deler av Danakil ligger under havets nivå der Assalsjøen med sine 155 meter under havet er Afrikas laveste punkt.

Les også: Den beste tiden å bestille reise i vinter

(Saken fortsetter under)

Zhangye Danxia Geopark, Kina. Foto: yeung ming/Flickr
Zhangye Danxia Geopark, Kina. Foto: yeung ming/Flickr

Zhangye Danxia Geopark

Det er ikke så vanskelig å forstå hvorfor kinesiske Zhangye Danxia Geopark regnes for et av de mest inspirerende stedene å besøke i verden. Geoparken er spredd over 510 kvadratkilometer og er en av verdens vakreste sandsteinformasjoner.

Fjellene her er skarpe, glatte og flere hundre meter høye. Vind, regn, og tidens tann har skapt skulpturliknende figurer, inkludert tårn, søyler og raviner, med varierende farger, mønstre og størrelser. Regnbuefjellene og resten av regionen befinner seg ikke overraskende på UNESCO’s verdensarvliste.

Les også: Åtte romantiske steder utenfor allfarvei

(Saken fortsetter under)

Waitomo Glowworm Caves, New Zealand
Waitomo Glowworm Caves, New Zealand

Waitomo Glowworm Caves

Det er ikke bare elementene som kan gi deg følelsen av å ha forlatt Jorden og satt dine bein på en fremmed planet. Setter du deg på flyet til New Zealand, kan Waitomo Glowworm Caves på Nordøya være vel verdt et besøk som for mange fremstår som en magisk opplevelse.

Waitomo Glowworm Cave er et nettverk av gamle grotter eller huler som tjener som hjem for «glødelarvene» som kun lever her. En båt tar de besøkende på den underjordiske Waitomo-elven der det eneste lyset kommer fra de små glødelarvene som skaper en sky av levende lys over hodet ditt.

Les også: Hit bør du reise i 2016

(Saken fortsetter under)

Salar de Uyuni, Bolivia. Foto: Dimitry B./Flickr
Salar de Uyuni, Bolivia. Foto: Dimitry B./Flickr

Salar de Uyuni

Trenger du salt til maten? Da kan det kanskje passe å ta turen sørvest i Bolivia og verdens største saltslette med en overflate på imponerende 10.582 kvadratkilometer. Det er antatt at ørkenen inneholder ti milliarder tonn salt, og årlig utvinnes det 25.000 tonn.

Det særskilte landskapet med sitt intrikate puslespill av saltflak virker som effektivt lokkemiddel på tilreisende. Da snakker vi ikke bare mennesker - området er faktisk et viktig habitat og hekkeområde for tre søramerikanske flamingoarter.

Les også: I disse byene er det enklest å jobbe mens du er på reise

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært