Europas beste turist-attraksjon finner du i Nord-Irland

Bli med på en tur gjennom museet. Video: Titanic Belfast

I Nord-Irland har de en turist-attraksjon som er så fantastisk at den danker ut kjente klassikere som La Sagrada Familia i Barcelona, Eiffeltårnet i Paris og Akropolis i Athen.

Titanic – skipet og forliset

  • «RMS Titanic» ble bygget ved verftet Harland and Wolff i Belfast, Nord-Irland mellom 1908 og 1912.
  • Skipet, som var verdens største passasjerskip da det ble sjøsatt, kostet 7,5 millioner dollar å bygge.
  • Skipet ble eid av rederiet White Star Line.
  • Skipet sank under jomfruturen på vei fra Southampton i England til New York, etter at det kolliderte med et isfjell 15. april 1912. Fra kollisjonen skjedde til skipet hadde sunket i havet, tok det drøye to timer.
  • Over 1500 mennesker døde i forliset, mange av dem fremtredende skikkelser i sin samtid. 710 mennesker overlevde. Skipets arkitekt, Thomas Andrews, var ikke blant de heldige.

Ja, til og med selveste Colosseum i Roma måtte se seg slått da prestisjetunge World Travel Awards ble delt ut på Sardinia nylig. Vinneren i klassen beste europeiske turist-attraksjon ble nemlig Titanic Belfast.

Les også: Titanic-forlisets dramatiske filmhistorie

Verdens største

Titanic Belfast ble åpnet i 2012, og er verdens største Titanic-opplevelsespark. Parken ligger der det berømte cruiseskipet ble bygget og sjøsatt. Derfra gikk ferden som kjent til Southampton i England, der passasjerene som skulle over Atlanteren gikk om bord. Men de over 2000 passasjerene på det som da var verdens største passasjerskip, kom aldri fram til New York. 15. april 1912 kolliderte Titanic med et isfjell. Resten er historie.

Les også: Historisk bilde av isfjellet som senket Titanic

Signalbygg med skipsform

SKIPSFORM: Bygget som utgjør sentrum i parken er formet som baugen på Titanic, og det er like langt fra bakken og opp til taket som det var fra kjølen og opp til dekk på Titanic.
SKIPSFORM: Bygget som utgjør sentrum i parken er formet som baugen på Titanic, og det er like langt fra bakken og opp til taket som det var fra kjølen og opp til dekk på Titanic.

Arkitekturen bak det seks etasjer høye signalbygget, som utgjør sentrum i parken, er ikke tilfeldig. Det har form som en skipsbaug, og «skrogene» er like høye som Titanic var fra kjøl til dekk. Inne i bygningen finner du hele ni interaktive gallerier der du kan utforske det ikoniske passasjerskipet med alle sanser og se historiske gjenstander, som det aller siste brevet som ble skrevet om bord.

Les også: Titanic-fiolin solgt for rekordsum

Følg skipets rute ute

Parken, som nylig ble inkludert på Lonely Planets Ultimate Travelist som en av verdens 500 mest slående attraksjoner, består av langt mer enn bare en bygning. Plassen rundt er egentlig et kart – det største på den nordlige halvkule, som viser skipets ferd fra verftet til dets endelige hvilested. Trebenkene er heller ikke tilfeldig plassert, de er satt opp i en morsekode-sekvens som gjentar nødmeldingen fra skipet.

Funfact: Parken kan ta imot 3.547 besøkende av gangen – akkurat like mange som Titanics passasjerkapasitet!

Her kan du se en animasjonsvideo som gjenskaper Titanic-forliset minutt for minutt:

Les også: Titanic-vraket blir spist opp av bakterier

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært