Norsk Friluftsliv sier nei til Preikestolen-avgift

Fjellplatået Preikestolen i Ryfylke i Rogaland er et populært turistmål. Om lag 300.000 turister har tatt seg opp til verdensattraksjonen i år. Dette fører til slitasje og redningsaksjoner, og derfor har det kommet forslag om å innføre en avgift for å gå opp til turistmagneten.
Fjellplatået Preikestolen i Ryfylke i Rogaland er et populært turistmål. Om lag 300.000 turister har tatt seg opp til verdensattraksjonen i år. Dette fører til slitasje og redningsaksjoner, og derfor har det kommet forslag om å innføre en avgift for å gå opp til turistmagneten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Organisasjonen Norsk friluftsliv tar avstand fra forslaget om å innføre en avgift for å gå til Preikestolen i Lysefjorden i Rogaland.

– Det å ta betalt fra folk som går i naturen, det er et skikkelig dårlig forslag, sier generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv til NRK.

Rundt 300.000 personer har besøkt Preikestolen i år, noe som fører til slitasje på stien og mange redningsaksjoner.

Forslaget om å innføre en avgift kommer fra ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad i kommunen Forsand, hvor Preikestolen ligger. Han ønsker en løypeavgift for å skape en bærekraftig finansiell utvikling og tilrettelegging av stien, redningsaksjoner og lignende ting.

Les også: 10 fine fjellturer

– Det er helt vanlig nedover i Europa, sier han til NRK, men får ikke gehør hos Norsk Friluftsliv som mener det er katastrofalt å tukle med allemannsretten.

– Det er så stor interesse nasjonalt for at vi skal holde på retten til fri ferdsel i natur, at hvis vi først begynner å endre på det prinsippet, så vil det bli katastrofalt for friluftslivet i Norge, mener Heimdal.

Leif Magne Kleppa, som er styreleder i stiftelsen Preikestolen, mener flere kan bidra til å dekke kostnadene for å skape et godt produkt.

– Det bør vi se på å få til. Det jobber vi og med, og jeg er sikker på at det er miljøer som vil være med og se på modeller, sier Kleppa. (©NTB

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært