Meny

Passkontrollen på Gardermoen blir ikke stengt

Passkontrollen på Oslo lufthavn blir likevel ikke stengt på fredag. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Grensekontrollen på Oslo lufthavn blir ikke stengt. Det er klart etter et møte mellom politiledelsen og verneombudet. Blant annet skal ni stillinger overføres fra Rygge.

Vernetjenesten – som hadde truet med å stenge grensekontrollen fra fredag – er fornøyd med den planen som nå er presentert, heter det i pressemelding fra Øst politidistrikt torsdag ettermiddag. Den innebærer blant annet at arbeidsgiveren sørger for en rulleringsordning slik at de ansatte får pause hver time i perioder med mye trafikk.

Bakgrunn: Truer med å stenge passkontrollen på Gardermoen

Tillit til ledelsen

– Vi har i samarbeid kommet frem til løsninger som vil hjelpe våre medarbeidere på kort sikt, og vi har tillit til at ledelsen sørger for gode arbeidsvilkår for våre ansatte i tiden fremover, sier hovedverneombud Audun Martinsen.

Fra 1. november har politimester Jon Steven Hasseldal tenkt å overføre ni stillinger til Oslo lufthavn fra Moss Lufthavn Rygge. Den sivile delen av Rygge skal etter planen avvikles fra denne datoen.

Les også: 14 nye stillinger til politiet på Gardermoen

Glad politimester

– Som ansvarlig for polititjenesten ved Oslo lufthavn er jeg som politimester i Øst, glad for at vi sammen har blitt enige om disse tiltakene slik at de ansatte føler seg godt ivaretatt og vi slipper å stenge grensekontrollen med de konsekvenser det ville ha gitt for de reisende og Oslo lufthavn for øvrig, sier politimester Jon Steven Hasseldal.

Politimesteren skal sammen med Politidirektoratet jobbe videre for å finne løsninger «som skaper forutsigbarhet for de ansatte og de reisende ved Oslo lufthavn på lengre sikt».

Les også:  Politiet: – Terrorister kan slippe gjennom passkontroll

Møtte justisministeren

Det var onsdag denne uka at vernetjenesten i politiet varslet at grensekontrollen vil bli stengt fredag dersom det ikke kommer strakstiltak som bedrer situasjonen.

Passproblemene på Gardermoen handler om en akutt krise, understreket justisminister Anders Anundsen (Frp) da han onsdag besøkte grensekontrollen for å høre nærmere om utfordringene. Han sto fast ved at ansvaret for situasjonen som har oppstått, ligger hos Hasseldal.

– Det er politimesteren som har ansvar for å prioritere og sørge for at det fungerer så godt som mulig. Det må han gjøre i samråd med Politidirektoratet og innenfor de rammene som foreligger, sa Anundsen.

Les også:  Anundsen tok passkaos i øyesyn

På lengre sikt

Justisministeren var enig i at man må se på trafikkveksten på Gardermoen og om systemet er dimensjonert for videre vekst. På lengre sikt skal Justisdepartementet gå gjennom tildelingssystemet for politidistriktene og se nærmere på hvordan hovedflyplassen vektes i tildelingene.

Etter at situasjonen tilspisset seg i helgen, med opptil tre timer lange køer, besluttet politimester Hasseldal å omdisponere midler for å øke bemanningen med 14 stillinger. Midlene ble tatt fra Politiets utlendingsenhet, som blant annet sørger for å uttransportere personer som ikke har lovlig opphold i Norge.

Les også:   Lover ikke mer penger til politiet på Gardermoen

Reise
Populært