Meny

Anundsen skal ta passkaos i øyesyn

Følg sendingen direkte her fra klokken 17.
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) besøker onsdag grensekontrollen på Oslo lufthavn for å se passkøene med egne øyne.

Passtrøbbelet på Gardermoen:

  • Politiet på Gardermoen har for lite folk til å gjennomføre en effektiv passkontroll.
  • I den nye terminalen som skal åpnes neste år vil antall kontrollpunkter for passkontroll bli utvidet fra fem til 14 – men politiet har ikke folk til å bemanne disse.
  • Politiposten på Gardermoen har flere ganger måttet stenge fordi alt tilgjengelig personell måtte brukes i passkontrollen.
  • I juni varslet politiet ved Oslo lufthavn at de ikke hadde kapasitet til å utstede nødpass. Da slo justisminister Anders Anundsen (Frp) fast at politiet skal yte publikum nødvendig service, som å utstede reisedokumenter.
  • Timelange passkøer har ført til at mange passasjerer har mistet flyene sine. Ifølge SAS er rundt 100.000 passasjerer blitt berørt.
  • Søndag varslet Anundsen at politiet på Gardermoen får tilført 14 nye stillinger umiddelbart.
  • Samtidig sa justisministeren at det er politimesterens ansvar å prioritere oppgavene.

Både SAS og Norwegian mener situasjonen ved flyplassen er uholdbar og at det må ryddes opp kaoset i grensekontrollen. Mange passasjerer har mistet flyene sine på grunn av timelange passkøer, ifølge flyselskapene. Ifølge SAS er rundt 100.000 passasjerer blitt berørt.

– Vårt personale på OSL har møtt svært mange frustrerte og svært stressede passasjerer. Situasjonen er rett og slett tragisk , sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen til NRK.

Les også:  14 nye stillinger til politiet på Gardermoen

Anundsen skal også møte politimester Jon Steven Hasselgård i Romerike politidistrikt, som onsdag i forrige uke gikk ut i mediene og fortalte om bemanningskrisen på Gardermoen.

Søndag svarte Anundsen med at «det er politimesterens ansvar å bruke de ressursene han har tilgjengelig på en best mulig måte». Samtidig la han 14 nye stillinger på bordet.

Les også:  Politiet: – Terrorister kan slippe gjennom passkontroll

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier til NRK at det nå jobbes med løsninger.

– På kort sikt skal vi håndtere dette sammen med politidistriktet. På lang sikt er vi avhengige av en god dialog, og vi opplever vi har en god dialog og forståelse for situasjonen – både i departementet, distriktet og direktoratet, sier Humlegård.

Les også:    Anundsen: Pass-løsning da departementet grep inn

Reise
Populært