Meny

På ferie utenfor Europa? Dette bør du vite om malaria

Skal du på reise utenfor Europa, bør du sjekke om det er risiko for malaria på ditt reisemål. Se hvilke områder det gjelder.

- Risikoen for å bli smittet med malaria varierer både mellom de ulike land, mellom ulike områder innen landene og mellom årstider (regntid). Det er vanskelig å gi råd for alle typer reisende. Innvandrere som skal besøke slekt og venner i opprinnelige hjemland, ryggsekkturister og personer som driver med utstrakt utendørsaktiviteter, er spesielt risikoutsatte. Det bør alltid gjøres en individuell risikovurdering for den enkelte reisende, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider. nettsider om ditt reisemål er utsatt for malaria.

(Saken fortsetter under bildet)

FOREBYGGE: Det er lurt å forebygge malaria ved å sove under myggnett Foto: COLOURBOX

Smittes via mygg

Malaria er en farlig sykdom som spres ved myggstikk. Den er vanlig i deler av Asia, Afrika og Sør-Amerika. Malaria skyldes en liten parasitt. En parasitt er en bitte liten organisme som lever inne i kroppen din. Parasittene som gir malaria, spres ved myggstikk. Hvis du blir stukket, kan parasitter komme inn i blodet og gjøre deg syk, .

- I praksis er det i Afrika, sør for Sahara, man er mest utsatt. Hvis du skal reise dit, anbefales rutinemessig bruk av forebyggende malariamedisiner, sier Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo.

Malariaprofylakse gis i tablettform. Men selv med forebyggende medisiner kan du risikere å bli smittet.

- Det er mulig å bli smittet selv om du bruker medisiner, enten fordi du har glemt tabletten en dag eller på grunn av resistens. Man bør også forebygge malaria med myggmidler på huden, dekkende klær, og myggnetting eller airconditioning om natten, sier Hasle.

Ifølge WHO var det i 2015 214 millioner rapporterte tilfeller av malaria. Malaria forekommer i 96 land, og cirka 88 prosent av tilfellene forekommer i Afrika.

Les også: Hodepine etter Afrikaopphold: Sjekk for malaria

(Saken er fortsetter under bildet)

MALARIA: Her ser du hvilke områder som er utsatt for malaria. Foto: NTB Scanpix

Trenger du å ta forebyggende malariamedisiner?

Hvor du reiser, hvor lenge reisen varer og din helsetilstand er avgjørende faktorer for om du trenger profylakse.

- Man kan si det så sterkt at turister ikke har noe å gjøre i malariaområder i Afrika uten malariamedisin, sier Hasle.

Han anbefaler alle som skal reise i utsatte områder å kontakte sin lokale helsestasjon. Reisende fra Osloområdet kan kontakte Reiseklinikken.

Hvis man ser bort fra Afrika, vil hvert enkelt tilfelle vurderes individuelt.

Lege: Gunnar Hasle, lege ved Reiseklinikken i Oslo.

- Hvis du skal oppholde deg i byer eller turiststeder, er det tilstrekkelig å forebygge myggstikk, og eventuelt søke lege om du får feber. Skal du overnatte inne i Amazonas bør du vurdere medisinen. Selv hvis man reiser til steder med høy risiko, pleier man ikke å gi det ved opphold under fem dager. En annen faktor som spiller inn i vurderingen om nødvendigheten av forebyggende mallariamedisin, er tilgang til helsevesen.

- For eksempel har man normalt sluttet å gi forebyggende malariamedisiner ved reiser til Thailand, selv om det forekommer malaria i noen områder. Hvis man er så uheldig å få malaria i Thailand, er det et godt helsevesen der. Det samme kan ikke sies om mange av de utsatte områdene i Afrika, forteller Hasle.

Ifølge en veileder utgitt av Folkehelseinstituttet er dette avgjørende faktorer ved valg av medikamentell malariaprofylakse er:

  • Hvor skal vedkommende reise?
  • Hvor lenge skal han/hun være bort
  • Har den reisende noen allergier?
  • Hva er kontraindikasjonene til de ulike medikamentene?
  • Hva er interaksjonsmulighetene med andre medisiner?
  • Hvilke evt. bivirkninger blir lettest å tolerere for den det gjelder?
  • Hvilke medikamenter er det størst sjanse for at vedkommende vil huske å ta?
  • Hvor mye betyr prisen?

Les også: Slik minsker du risikoen for å bli syk i sommer

FOREBYGGE: Man bør også forebygge malaria med myggmidler på huden, dekkende klær, og myggnetting eller airconditioning om natten. Foto: NTB scanpix

Utsatte personer

Små barn, gravide og personer som har fjernet milten, bør vurdere hvor viktig reisen til et malariaområde er.

Hasle forklarer hvorfor:

Små barn: - De aller minste dør lettere av malaria, og jeg anbefaler ikke å reise før barnet er minst fem år. Dette også fordi malariamedisiner kun fås i tablettform. De minste har vanskelig for å svelge tabletter.

Gravide: - Gravide personer får lettere malaria, og malaria er farlig for foster og den gravide. I utgangspunktet bør ikke gravide reise til utsatte områder.

Fjernet milt: - Personer som har fjernet milten har større risiko for å få alvorlig malaria.

Har du et spørsmål? Send inn ditt spørsmål til Brynjulf Barexstein, allmennlege og sjefsvarlege på Lommelegen.

Saken er først publisert på Lommelegen.no

Reise
Populært