Første amerikanske rutefly til Cuba på over 50 år

Se video av take-off i Fort Lauderdale her. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tidligere kjølige forholdet mellom USA og Cuba tiner stadig mer. I dag lettet det første ordinære amerikanske ruteflyet til Cuba på over et halvt århundre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I juli i fjor ble de diplomatiske forbindelsene mellom USA og Cuba gjenopptatt og tidligere i år fikk cruiseselskapet «Carnival» æren av å gjennomføre den første kommersielle båtturen siden 1960-tallet.

Da JetBlue Flight 386 onsdag tok av fra Fort Lauderdale i det sørøstlige Florida, markerte det en ny æra i forholdet. Den siste ordinære ruteflygningen mellom de to landene fant sted i 1961, da flyforbindelser ble offer for den kalde krigen, og siden er det kun gått charterfly.

Like før klokken 17 norsk tid landet flyet på Cuba.

Les også: – Cubanere rørt til tåret av nytt forhold til USA

Fra null til 110 daglige flyvninger

Avtalen om å åpne for ruteflyging ble underskrevet av lederen for USAs transportdepartement Anthony Foxx og Cubas transportminister Adel Rodrigues i februar i år.

– Dette er en ny epoke for transport mellom Cuba og USA, noe som vil bidra til å styrke båndene mellom våre to land, sa Rodriguez til fremmøtt presse i Havanna der han viste frem avtalen sammen med sin amerikanske motpart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen omhandlet rutefly mellom hvilken som helst by i USA og hvilken som helst by på Cuba. Dagens «jomfrutur» setter dermed startskuddet for den nye flyruten som inkluderer 110 daglige flyvninger til flyplasser på det kubanske fastlandet.

Les også: Amerikanske hoteller returnerer til Cuba etter mer enn 50 år

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Se video fra da det amerikanske cruiseskipet «Carnival» la i vei mot Cuba i mai i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremdeles forbud

Nyhetsbyrået AFP melder at JetBlue Flight 386 ble sendt av sted med en vannkanon-salutt, en luftfarttradisjon der flyene passerer under buer av vann før de vender nesen mot sine destinasjoner for første gang.

– Dette er en ny æra for Cuba-reisende, og denne dagen har vi forberedt oss på. Vi er stolte over å få innlede denne nye tidsepoken med rimelige priser og god service, uttalte JetBlues konserndirektør Marty St. George til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske tilreisende er ventet å bli en viktig komponent i Cubas vekstindustri, samtidig som det fremdeles forbudt for amerikanere å reise til Cuba som turister. Imidlertid er det åpnet for tillatelse innenfor tolv kategorier som blant annet innebærer utdannings- og kulturutveksling.

VIDEO: Kubanere ser med skrekkblandet fryd frem til en invasjon av amerikanske veteranbilentusiaster

VIDEO: Cuba er blant fem vakre reisemål du må besøke før alle andre.

Les også:

Castro feires med 90 meter lang sigar

Sjeldent moteshow på Cuba

Historisk cruise møtt med jubel i Havanna

Britisk utenriksminister til Cuba for første gang på nesten 60 år

Amerikanske selskap gjør sitt inntog på Cuba