I dag åpnes «Norges vakreste vei»

Prosjektet har brukt syv år på å komme i mål. Men prosjektleder Jan Adriansen mener det er nå det virkelige arbeidet begynner.

Mellom Lærdal og Valdres strekker Kongevegen seg over Filefjell. Den har vært brukt i århundrer og har historisk sett vært en av hovedrutene mellom Vestlandet og Østlandet. Navnet skyldes at kong Sverre I av Norge (1184–1202) og hans armé benyttet seg av denne ruten og veien fikk status som hovedvei i 1791.

De siste syv årene har Kongevegen vært underlagt omfattende opprustningsarbeid, og i dag og i morgen er det omsider duket for høytidelig åpning av det som er blitt kalt landets vakreste vei.

Les også: Skal vandre Norge på kryss og tvers gjennom et helt år

Til Bergens Tidende forteller prosjektleder Jan Adriansen han er både trist og glad for at arbeidet er over. Samtidig frykter han for at veien skal bli forsømt så snart snoren er klippet over.

– Jeg håper det ikke går med Kongevegen som med mange andre kulturminner i Norge – når snoren er klippet forlater folk stedet, og ti år senere ser det like ille ut igjen. Det er nå det virkelige arbeidet starter.

Han er likevel optimistisk til veiens fremtid.

– Det har vært en enorm interesse for prosjektet. Utallige mennesker har bidratt på dugnad, og det er flott at mange av disse kommer på åpningsseremonien. Gallionsfigurer som klipper snorer er fint, men det er menneskene bak som har betydd mest, sier Adriansen.

Les også:

Stadig flere nordmenn camper

Undersøkelse: Friluftsliv og natur gir den beste sommerferien

Farger, fjell, ris og te i Vietnams grensefjell mot Kina

Personvernpolicy