BBC med «dokusåpe» fra Svalbard:Viser frem Svalbard for verden
BBC Earths «Svalbard: Life on The Edge» har premiere mandag. – Jeg sa jeg må få være meg selv, ellers var det meste greit, sier hotellsjef Mary-Ann Dahle, en av hovedpersonene.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Serien følger dagliglivet til ti innbyggere i Longyearbyen, en av verdens nordligste bosetninger.
«Hovedpersonene» i serien er tre nordmenn, tre briter, tre amerikanere og en britisk-norsk.
Mary-Ann Dahle er en av de norske deltakerne. 68-åringen driver hotellet Polarriggen i Longyearbyen.
Svalbard-veteran
Dahle er også en av dem som har bodd lengst på Svalbard, siden 1997. Kamerafolkene fra det australske produksjonsselskapet fikk følge henne og de andre i syv måneder.
– Jeg er så vant med kameraer som henger omkring, det kommer en del utenlandske medier hit. Det eneste jeg sa var at for å være med må jeg få være meg selv. Teamet har vært veldig greie å ha med å gjøre, og vi har hatt det hyggelig sammen, sier hotellsjefen til ABC Nyheter.
Siden 1999 har Mary-Ann forvandlet en lang rad av gamle brakkerigger på Skjæringa i Longyearbyen til et populært hotell, med restaurant og spa.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDe eldste bygningene er en lang tarm på 120 meter med tidligere anleggsbrakker.
– Dette var forfalne brakkerigger, og alle trodde jeg var gal. Hver gang en gjest åpnet et vindu måtte jeg ut med hammeren for å reparere det.
Hotellet har hatt flere utvidelser.
– I dag har jeg fire historiske bygg og det jeg kaller «luksusriggen». Navnet fikk den fordi det var eneste rom med dusj og toalett, ler hotellsjefen.
Les også: Bli med inn i Norges eldste is - før det er for sent
Pikk og pakk
Polarriggen har både kjøpt og fått brukte møbler og materiale av gruveselskap og entreprenører som holder til på Svalbard.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Jeg begynte helt fra skratch, og jobbet ut fra en tanke om gjenbruk, både av bygg og møbler.
– Jeg merker at gjestene slapper godt av, kanskje de liker at ikke alt er helt perfekt, men at det er en harmoni der, sier Dahle.
Artikkelen fortsetter under annonsenTok med seg navnet
Hun har også jobbet i Ny-Ålesund, der det tidligere fantes en «Peisen bar», som senere ble Nordlyssalongen. Hun tok med seg navnet, Peisen, tilbake til rigg-hotellet i Longyearbyen.
– Peis har jo flere betydninger på nordnorske dialekter, så jeg har fått dekorert baren med utstoppede peniser fra dyr som hører hjemme på Svalbard, sier Dahle, som opprinnelig er fra Lenvik i Troms.
Beinet fra selpeniser gjør nytte som rørepinne.
– Men jeg mangler foreløpig en hvalpenis. De er store, og der kunne jeg ha gjort noe veldig kreativt.
Nå er Mary-Ann er med 20 års fartstid en virkelig Svalbard-veteran. Ikke alle klarer mørke og kulde like lenge.
– Jeg reiste mye som ungdom, men ville nok aldri i verden ha slått meg ned på Svalbard i 20 år da jeg var yngre, sier Dahle.
– Jeg er hyppig på fastlandet når det er mulig.
Artikkelen fortsetter under annonsenLikevel planlegger hun å drive Polarriggen en god stund til.
Fortsatt i full fyr
– Jeg er i full fyr fortsatt og har ingen planer om å legge opp. Mørketiden er bra for å gjøre prosjekt, det roer seg ned med turister og besøk. Lavsesong høres så trist ut, la oss heller kalle det mørketidssesong.
«Svalbard: Life on The Edge», der Dahle er med, har premiere i Norge 29. august kl. 22 på BBC Earth.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Jeg liker ikke å se meg selv på tv, men jeg skal i hvert fall se første episode. Jeg gjør så mye gær'nskap, så jeg håper ikke alt har kommet med. Det ble mye rart ut av disse dyrepenisene til Peisen bar. Jeg håper det har kommet med noe seriøst også.
Les også: Fryser inn Svalbard-planter for miljøet
Internasjonal satsning
Serien vises i over 70 land, og består av ti episoder på rundt 50 minutter som vises hver mandag utover høsten. Innspillingen begynte i oktober 2015 og ble avsluttet i mai 2016.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Vi ønsket oss en serie om mennesker som lever i ekstreme omgivelser, og det australske produksjonsselskapet Hello Halo solgte oss ideen om Svalbard. Det er et svært eksotisk område for folk utenfra Norden, og jeg ser for meg at det fremdeles er ukjent for mange, sier kommunikasjonssjef i BBC Worldwide i Nord-Europa, Lee Leschasin, til ABC Nyheter.
– Man får inntrykk av at det er en pionerånd blant innbyggerne. Varmen og humoren, men også de mer krevende sidene ved livet på Svalbard kommer frem i serien. Kulden, de mørke vintermånedene… jeg tror man må være emosjonelt sterk for å bo der år etter år, sier kommunikasjonssjefen, som ikke deltok direkte i produksjonen, men har sett de av episodene som er klippet ferdig.
«Dokusåpe»?
– Jeg visste ikke helt hva jeg skulle vente meg. Det er vel riktig å kalle sjangeren «dokusåpe». Jeg visste heller ikke at samfunnet der oppe er så internasjonalt. Her møter vi en forsker fra California, og et ungt britisk par som møttes på Svalbard og ikke kan forestille seg å bo annensteds. De syntes faktisk Longyearbyen ble for folksomt, og planlegger å flytte enda lengre av lei, til en hytte (Longyearbyen har cirka 2.000 innbyggere, journ. anm.).
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen
40 nasjonaliteter
De fleste innbyggerne i Longyearbyen er nordmenn, men omkring 40 nasjonaliteter er representert, ifølge norsk Wikipedia.
– Jeg tror du må være en særlig type menneske for å være fastboende der, sier Leschasin.
Eva Britt Kornfeldt i Visit Svalbard håper serien kan være god reklame for reiselivet på øygruppa.
– Det er spennende at serien skal vises i land over hele verden. Turismen er en viktig del av næringen på Svalbard, og vi gleder oss til å se hvilken effekt denne serien vil ha i fremtiden, sier Eva Britt Kornfeldt i Visit Svalbard i en pressemelding.
Les også:
Ti land som kan by på mer enn krigshistorie og terror
Kina åpnet verdens lengste glassbro
Historiefortelleren på Manhattan
– Som å organisere en hjemmefest uten anelse om hvor mange som vil dukke opp