Harry Potter-forfatter advarer mot «frivillig-ferier»

J.K. Rowling synes ikke det er en god idé å kombinere ferie med frivillig arbeid. Foto: Neil Hall (Reuters / NTB scanpix)
J.K. Rowling synes ikke det er en god idé å kombinere ferie med frivillig arbeid. Foto: Neil Hall (Reuters / NTB scanpix)

J.K Rowling advarer mot å blande ferie og frivillig arbeid på barnehjem.

Hun tok opp problemstillingen i en rekke twittermeldinger søndag kveld etter at en veldedig organisasjon ba henne promotere «frivillig-ferier», skriver nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

«Harry Potter»-forfatteren driver den veldedige organisasjonen Lumos, som arbeider med å få barn ut av institusjoner. Hun påpeker at verken hun eller organisasjonen støtter «frivillig-ferier». Rowling mener dette fører til flere barnehjemsbarn og splittede familier. Ifølge Rowling kan flere frivillig-turister føre til at bestyrere prøver å maksimere profitten og drifte barnehjemmene som business.

«Globalt er fattigdom dem fremste årsaken til at barn er institusjonalisert. Velmenende vestlige tilreisende som støtter barnehjem, bygger opp under et skadelig system og fører til at flere institusjoner som driftes som pengemaskiner», tvitret Rowling.

Les også: J.K. Rowling advarer mot skremselspropaganda

Rowling er ikke den første som trekker fram problemene med frivillig-ferier.

Flere reiseeksperter og organisasjoner har påpekt at visse barnehjem i bunn og grunn kun driver med trafficking. I enkelte tilfeller blir barn bevisst tatt fra foreldrene, eller så blir foreldrene eller andre familiemedlemmer overtalt til å gi fra seg barna mot betaling.

– Barnehjem og frivillig tilreisende er ofte velmenende, men ofte innser de ikke at de utilsiktet skader barn, heter det i en uttalelse fra UNICEF.

– Frivillig arbeid over korte perioder uten nødvendig kunnskap og trening, kan føre til at allerede utsatte barn nok en gang føler at de blir forlatt.

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer/ ABC Nyheter
Les også:

Harry Potter-forfatterens stol solgt for 3,3 millioner

Nå kommer enda en Harry Potter-verden

Personvernpolicy