Historiefortelleren på Manhattan

<p>Liza bruker både video, lydopptak og tekst i sitt arbeide. Her i samtale med Peter Ruta i hans studio i Westbeth, ikke langt fra Meatpacking District.</p>
Liza bruker både video, lydopptak og tekst i sitt arbeide. Her i samtale med Peter Ruta i hans studio i Westbeth, ikke langt fra Meatpacking District. Foto: Julie Evensen

Muntlig historieforteller Liza Zapol samler historier fra trendy Meatpacking district.

NEW YORK (ABC Nyheter): Da New Yorks eldste maler, 98 år gamle Peter Ruta, flyttet inn i artistkollektivet Westbeth var Meatpacking district et av de farligste områdene på Manhattan.

Liza Zapol (37) er en muntlig historieforteller. Hun samler historier og minner fra menneskers liv i New York; mange av de har opplevd store historiske og kulturelle endringer. Intervjuene blir arkivert og gjort tilgjengelige for fremtidig bruk, for museer og andre som trenger historisk kontekst.

– Det er så mange historier, sier Liza.

Les også: Brexit-supportere drømmer om blomstrende turisme på falmet feriested

Artistkollektiv

På 1970 tallet, da kunstnerne som smått inntok Meatpacking district, fantes det ingen trendy utesteder her. Området var kjent som et sted med høy kriminalitet, prostitusjon og vold. Lave boligpriser gjorde at New York State ønsket å sette opp et husprosjekt for artister her, som en løsning på den pressende etterspørselen etter rimelig husrom for artister og deres familier. Slik ble artistkollektivet Westbeth til.

Maler Peter Ruta (98) var en av de første som flyttet inn i Westbeth i 1970. Da var han midt i sin artistkarriere og på jobbet også som redaktør i et kunstmagasin forteller han. Siden den gang har han bodd her sammen med kona Suzanne og deres tre barn, skjønt alle barna har flyttet ut fra den lille leiligheten for lenge siden. Studioet i overetasjen er fylt av malerier fra hele hans karriere. De han ikke fikk solgt. Liza og Peter snakker sammen om tiden da Peter kom til New York som attenåring, med en cargobåt fra Italia. Han deler historier fra møter med Salvador Dali, og det vibrante kunstnerlivet i New York. Det som har skjedd i nærere tid har han problemer med å huske.

Les også: Som et luftig sug i magen

Liza Zapol er utdannet «Oral storyteller» fra Columbia University i New York. Å samle historier er en jobb, men det er også personlig, forteller hun. Foto: Julie Evensen
Liza Zapol er utdannet «Oral storyteller» fra Columbia University i New York. Å samle historier er en jobb, men det er også personlig, forteller hun. Foto: Julie Evensen

– Også personlig

Liza bruker opp til to timer på hvert dybdeintervju og fokuserer på artistens minner om steder. Hun bruker både video, lydopptak og tekst i sitt arbeide.

– Jeg er opptatt av hvordan jeg kan fortelle disse historiene videre på en engasjerende måte, sier Liza.

Hva betyr historiefortelling for deg?

– For meg er den en jobb, men det er også personlig. Mine oldeforeldre kom til New York som russiske immigranter. De åpnet et portrettstudio på Lower East Side, hvor de tok bilder av seg selv med flotte bakgrunner som de sendte hjem for å gi inntrykk av at de gjorde suksess i New York.

På et av fotografiene sto det «this is where it all started».

– Jeg er oppvokst i utkanten av Boston men har alltid følt en nær tilknytning til New York på grunn av dette. Når jeg snakker med mine informanter opplever jeg også at historiene de forteller om byen har en sterk emosjonell kraft.

Les også: Solcellefly forlater New York for å krysse Atlanterhavet

Da forfatter Suzanne Ruta flyttet inn i artistkollektivet Westbeth med Peter, skulle det være en midlertidig boløsning. Nå, 46 år senere, har hun innfunnet seg med at det blir deres siste hjem. Foto: Julie Evensen
Da forfatter Suzanne Ruta flyttet inn i artistkollektivet Westbeth med Peter, skulle det være en midlertidig boløsning. Nå, 46 år senere, har hun innfunnet seg med at det blir deres siste hjem. Foto: Julie Evensen
I dag er Meatpacking et av de mest trendy områdene på Manhattan. Foto: Julie Evensen
I dag er Meatpacking et av de mest trendy områdene på Manhattan. Foto: Julie Evensen

Personvernpolicy