Miljøvennlig vindyrking med ender i Sør-Afrika

En indisk løpeand flakser med vingene etter en svømmetur. To ganger daglig gjetes endene gjennom vinrankene, på jakt etter biller og snegler. Foto: Reuters/Mike Hutchings
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvekkingen er lavmælt tidlig om morgenen ved vinrankene som strekker seg mil eller mil i Stellenbosch, et av Sør-Afrikas viktigste vinområder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men så blåser endepasserne i fløyten og vifter med hvite flagg, og lydnivået går rett til himmels. Alle de 1.071 endene klumper seg høylytt ved porten som skiller dem fra vinrankene. Det er tid for å gå på jobben.

Denne vingården får ros fra miljøbevegelsen i Sør-Afrika for å bruke indisk løpeand istedenfor kjemikalier for å ta skadedyr som snegler og biller. Endenes iherdige arbeid er også blitt en turistattraksjon.

Avl av and

John Faure, hvis familie har eid Vergenoegd-slottet siden 1820, importerte seks løpeender i 1984 for å få bukt med insekter i hagen. Han begynte så et avlsprogram, og etter hvert som flokken ble større, vokste også arbeidsoppgavene.

Vinslottet ble nylig solgt til en tysker, men fortsetter å bruke ender til å rydde opp i insektverdenen som skjuler seg blant vinrankene, selv om ordningen er dyrere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slottets mediekontakt, David Badenhorst, sier at bruk av ender er mer bærekraftig.

Les også: Bordeaux åpner fornøyelsespark for vinelskere

Arbeidskamerat

– Hvis man bruker vanlige kjemikalier, blir de sugd opp av jorda. Dette har i sin tur følger for vinrankenes vekst og dreper dessuten insektene. Våre ender dukker inn i vinmarkene og tar bare de det trenger av snegler og snegleegg, uten å utrydde alt. Samtidig gjødsler endene jorda, sier Badenhost.

Andepasser Denzil Matthys har jobbet med endene i tre år. Han har lært seg å bli glad i dem.

– Da jeg startet her, pleide jeg å spise ender. Men nå er de mer som arbeidskamerater og ikke noen favorittrett lenger, sier han.

Les også:

Redningen om vinopptrekkeren er borte

Franske vinbønder i harnisk over billigvin fra Spania

Opplev det beste av Sør-Afrika på en langhelg