Dag (50) krysset Norge på tvers på 35 minutter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra Bøkfjorden i Sør-Varanger til grensen mot Russland er det i underkant av 1.600 meter i luftlinje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange gjør sånne ekstreme ting i ferien som å sykle Norge på langs, løpe maraton eller sykle fra Oslo til Trondheim. Det er ikke jeg i form til. Dette ble en artig greie for å vise at middelaldrende menn kan gjøre ting som er morsomme uten å svette 24 liter, sier Dag Sukkestad Nilsen.

Sammen med kompisen Paul Nordal, har han vært i Finnmark og gått Norge på tvers der landet er smalest.

– Vi satt og prata og begynte å snakke om hvor bredt Norge egentlig er på det smaleste. Vi fant ut at det var 1.580 meter. Det er godt innafor det jeg klarer å gå, sier Nilsen.

Les også: Skal vandre Norge på kryss og tvers gjennom et helt år

Møtte ikke andre turister

Dermed reiste kompisene til Sør-Varanger i Finnmark, for å gå fra Bøkefjorden til grensen mot Russland. Stedet fikk først offisielt status som Norges smaleste i 2004, ifølge Aftenposten. Før det var det så godt som ingen som hadde gått Norge på tvers på det smaleste for moro skyld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Nilsen virker det ikke som om det er så mange som drar for å gå turen nå heller.

– Vi møtte ingen mennesker på turen. Det var ikke så lett å finne ut av hvor det var, og han som jobbet på turistkontoret visste det ikke. Vi trodde at det skulle være sti hele veien, men det var det ikke. Det er mulig det har vært det før, men vi fant den ikke, sier han.

Les også: Undersøkelse: Friluftsliv og natur gir den beste sommerferien

Turte ikke nærme seg grensen mot Russland

Duoen fikk hjelp av en mann på hotellet de bodde til å finne turstien. Han advarte dem mot å gå for nærme russergrensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han fortalte at vi måtte være litt obs i forhold til filming i nærheten av russergrensa. Han mente også at vi kunne få bot på 5.000 kroner ved å krysse grensa. Vi tok sjansen på å kanskje tråkke over den grensa der. Vi fulgte bare GPSen til den sa vi var 50 meter unna, så da snudde vi. Jeg synes det var godt nok, forteller Nilsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både NRK og iFinnmark har meldt om tilfeller der nordmenn som har krysset grensen mot Russland har fått saftige bøter på alt fra 5.000 til 17.000 kroner. Det kan med andre ord lønne seg å skaffe tillatelse til å krysse grensen, hvis det er noe man ønsker.

Les også: – Norge bør tilby flere pakkereiser

Anbefaler andre å ta turen

Ifølge Nilsen er det gøy å gå Norge på tvers på det smaleste.

– Jeg vil absolutt anbefale dette. Det går det an å ha med unger dit også. For det er både gapahuk og bålplass. Hvis kommunen bare gjør noe med de stien, så blir det bra greier. Bare husk å ha med vanntett tøy. Det beskytter godt mot myggen også.

– Så går det an å kombinere turen med andre ting. Det er utrolig flott natur i Finnmark, avslutter han.

Les også: Reis Norge rundt for en billig penge

Vi gjør oppmerksom på at Paul Nordal, som reiste sammen med Dag Sukkestad Nilsen og filmet turen, er ansatt i ABC Startsiden.