Gravide frarådes å reise til Miami på grunn av zika-fare

Det er nå rapport om 14 tilfeller av zikafeber i Miami. Alle de smittede er bosatt i bydelen Wynwood (bildet). Foto: AP / NTB scanpix.
Det er nå rapport om 14 tilfeller av zikafeber i Miami. Alle de smittede er bosatt i bydelen Wynwood (bildet). Foto: AP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet fraråder gravide å reise til byen Miami i Florida på grunn av fare for zikasmitte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tilfeller av zikafeber i en bydel i Miami medfører at Folkehelseinstituttet endrer sine reiseråd til Florida.

Mandag frarådet også amerikanske helsemyndigheter gravide å reise til Wynwood-området i bydelen Miami etter at fjorten personer totalt har blitt registrert smittet av zikaviruset i byen.

Bekymret for spredning

Folkehelseinstituttet i Norge fraråder reiser til hele Miami-området for å være på den sikre siden, sier overlege ved FHI Hans Blystad til NTB.

– Vi tror at det blir vanskelig for norske turister å forholde seg til bydeler. Derfor har vi vurdert det slik at det er best å fraråde reiser til hele Miami-området.

Blystad opplyser at FHI er bekymret for situasjonen på det amerikanske kontinentet og sier at situasjonen der virker ganske usikker.

– At ti nye personer har blitt smittet av zikaviruset siden fredag, sier noe om hvor fort det sprer seg, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bør ta forholdsregler

Gravide som har oppholdt seg i Wynwood-området etter 15. juni, bør følges opp av helsetjenesten etter hjemkomsten, skriver FHI.

I tillegg råder instituttet alle personer som har oppholdt seg i Miami, til å ta forholdsregler etter hjemkomst.

Situasjonen gir likevel ikke grunnlag for å fraråde reiser til andre deler av Florida eller andre amerikanske delstater.

Blystad sier at de følger situasjonen nøye, og at de kan endre sine reiseråd for også andre områder dersom situasjonen skulle forandre seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prøver å finne myggen

Ifølge Florida-guvernøren Rick Scott har smitten trolig skjedd via myggstikk. Det var forrige fredag at helsemyndighetene opplyste at mygg tilsynelatende har begynt å spre zikaviruset på det amerikanske fastlandet. Men myndighetene jobber fremdeles med å finne mygg som faktisk bærer viruset i Miami.

Det er bred vitenskapelig enighet om at zikavirus kan forårsake Guillain-Barré syndrom, mikrokefali og andre nevrologiske komplikasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mikrokefali er en alvorlig nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel et resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.

Folkehelseinstituttets reiseråd i Miami:

* Folkehelseinstituttet fraråder tirsdag gravide å reise til byen Miami i Florida i USA.

* Gravide som velger å trosse reiserådet, bør være spesielt nøye med myggbeskyttelse.

* Personer som har oppholdt seg i Miami, bør ta forholdsregler etter hjemkomst. Gravide som har oppholdt seg i Miami etter 15. juni 2016, bør følges opp av helsetjenesten etter hjemkomsten.

* Rådet utstedes etter at de amerikanske helsemyndighetene CDC fraråder reise til Miami-bydelen Wynwood nord for sentrum. Den siste uken er det bekreftet 14 nye tilfeller av zikasmitte i denne delen av byen.

* CDCs reiseråd omtales som ytterst uvanlig, ettersom det er første gang myndighetene har advart folk mot å reise til en amerikansk bydel på grunn av fare for å bli smittet av en sykdom.

* Det var forrige fredag at helsemyndighetene slo alarm om at mygg tilsynelatende har begynt å spre zikaviruset i Miami. Men myndighetene jobber fremdeles med å finne mygg som faktisk bærer viruset i byen.

(Kilder: Folkehelseinstituttet , Associated Press)

Zikavirus og gravide:

* Det finnes ingen vaksine mot zikafeber. Beskyttelse mot myggstikk er derfor det eneste forebyggende tiltaket.

* Det er bred vitenskapelig enighet om at zikavirus kan forårsake Guillain-Barré syndrom, mikrokefali og andre nevrologiske komplikasjoner.

* Gravide som har oppholdt seg i berørte områder, bør kontakt fastlege ved hjemkomst. Fastlegen vil henvise videre til fostermedisinske sentre.

* Gravide som oppholder seg i berørte områder, bør være svært nøye med å beskytte seg mot myggstikk ved å:

* Bruke klær som dekker kroppen (langermet skjorte, lange bukser og sokker)

* Bruke myggmidler, eventuelt sove under myggnett og sprøyte boligen med insektmiddel.

* Å beskytte seg mot myggen er spesielt viktig for gravide i første og andre trimester, dvs. graviditet under 26 uker.

* Kvinner som har oppholdt seg i berørte områder, eller som har samleie med en mann som har oppholdt seg i disse områdene, bør vente minst to måneder etter hjemkomst før graviditet. Dette fordi man foreløpig ikke vet nok om mulig seksuell overføring og hvor lenge zikaviruset kan finnes i enkelte kroppsvæsker.

* Menn bør bruke kondom i to måneder hvis de har oppholdt seg i berørte områder.

(Kilde: Folkehelseinstituttet, NTB)