Endelig skjer det: Neste år kan du bli romturist

Romselskapet Virgin Galactic har fått tillatelse fra amerikanske myndigheter til å fly passasjerer opp i vektløsheten. Men prisen for den unike opplevelsen blir stiv.

Den siste brikken i Richard Bransons ambisiøse prosjekt om å sende eventyrlystne turister ut i verdensrommet later til å være på plass. Selskapet har nemlig fått grønt lys av amerikanske flytjenestemenn til å fly passasjerer ut i verdensrommet.

Så fort de siste sikkerhetstestene er gjennomført, vil romentusiaster kunne gjøre nettopp dette gjennom at Virgin Galactics farkost, SpaceShipTwo, skytes 100 kilometer opp i lufta og inn i vektløsheten.

Les også: Her flyr et kommersielt romskip

Svimlende prislapp

Det er første gang i historien at en kommersiell lisens for romfart utstedes. Den vil dekke alle aspekter av Virgin Galactics virksomhet, inkludert passasjertjenester. Likevel understrekes det i lisensavtalen at "visse betingelser må oppfylles" før den trer i kraft. Du må altså smøre deg med litt mer tålmodighet.

Og du må være villig til å betale.

Billettprisene ligger på svimlende 250.000 dollar (2.1 millioner kroner), noe som vil gi deg et sete sammen med rundt 700 andre som allerede har reservert billett for å skue jorda fra orkesterplass, deriblant popstjernen Justin Bieber.

Dødsulykke

Men ekskursjonen kommer ikke uten risiko.

Sikkerhet vil være et nøkkelord av særskilt betydning for selskapet etter at deres opprinnelige romskip ble revet i stykker under en prøveflygning i 2014.

Andrepiloten mistet livet i ulykken, som etter etterforskning ble begrunnet med personlig feil fra pilotens side.

Enn så lenge kan du la setebeltet ligge. Kommersiell drift er ventet å begynne i 2017.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus