Rios badevann kan gi diaré og brekninger

Ved 90 prosent av stedene der vannprøvene ble tatt, ble det funnet adenovirus, et virus som blant annet kan forårsake feber, sår hals, hoste, betennelse i slimhinnene, diaré, brekninger og øyeplager. Bildet viser Copacabana.
Ved 90 prosent av stedene der vannprøvene ble tatt, ble det funnet adenovirus, et virus som blant annet kan forårsake feber, sår hals, hoste, betennelse i slimhinnene, diaré, brekninger og øyeplager. Bildet viser Copacabana. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Få dager før OL-start i Rio de Janeiro inneholder vannet ved millionbyens strender fortsatt store mengder virus som kan gi feber, diaré og brekninger.

Det viser en studie utført over en periode på 16 måneder for nyhetsbyrået AP.

Ikke bare er det fare for at de rundt 1.400 idrettsutøverne blir smittet under lekene, nå advarer ekspertene også de flere hundre tusen turistene som er ventet til byen om alvorlig sykdomsfare dersom de skulle la seg friste til et bad i varmen ved de gylne strendene Ipanema og Copacabana.

Les også: Program for Sommer-OL 2016 i Rio

Etter at det ble oppmerksomhet om bakterier i vannet utenfor Rio de Janeiro, har idrettsutøvere blant annet tatt antibiotika for å forebygge sykdom. Men i motsetning til bakterier lar ikke virus seg knekke av antibiotika.

Kloakkvann

I juli i fjor viste prøver at virusnivået var opptil 1,7 millioner ganger høyere enn det som anses som bekymringsfullt i USA og Europa. Prøver gjennomført over de siste 16 månedene viser imidlertid at virus fortsatt stortrives i badevannet, som er forurenset med ubehandlet kloakkvann.

Ved 90 prosent av stedene der vannprøvene ble tatt, ble det funnet adenovirus, en gruppe virus som blant annet kan forårsake feber, sår hals, hoste, betennelse i slimhinnene, diaré, brekninger og øyeplager.

– Det er en veldig, veldig, veldig høy prosentandel, sier biolog Valerie Harwood ved University of Florida – som har én klar beskjed til eventuelle badelystne.

– Ikke ha hodet under vann.

Millioner av virus

Blant de mest forurensede stedene er lagunen Rodrigo de Fretias, der roerne skal i ilden under sommerlekene. I juni i år ble det påvist hele 248 millioner adenovirus per liter vann. Til sammenligning er et par tusen adenovirus per liter nok til at alarmbjellene begynner å ringe ved Californias strender.

Virolog Fernando Spilki ved universitetet Feevale i Brasil sier studien ikke viser noen forbedring – tross at myndighetene i flere år har lovet å ta grep.

– Dessverre, det vi har sett gjennom hele denne tiden, er at det er en variasjon i forurensingsnivået, men det varierer mye mer med klimatiske forhold enn som følge av tiltak for å prøve å fjerne forurensingen, sier Spilki.

Virus i sanden

I tillegg til det forurensede vannet er det også i sanden på Ipanema og Copacabana påvist adenovirus, noe som kan være en særlig risiko for barn eller babyer som leker på stranden.

– Begge strendene har ganske høye nivåer med smittefarlig adenovirus, forteller Harwood ved University of Florida

– Du vet hvor raskt en baby kan bli dehydrert og må dra til sykehuset. Det er det skumleste, mener jeg, sier biologen.