Romersk fengsel med hellig innhold gjenåpnes

En mann besøker Mamertinerfengslet, som gjenåpnes for publikum 21. juli etter å ha blitt restaurering og arkeologiske utgravninger. Foto: AFP/Gabriel Bouys
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter tre års utgraving, åpnes dørene til det romerske Mamertinerfengselet som kan skryte av å skulle ha huset to helgener.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gamle Romerriket hadde mange stormannsgale keisere på tronen, men ingen like nådeløs og brutal som Nero. Politisk utrenskning, voldtekt, incest og drap er bare noen av ugjerningene han hadde på samvittigheten i løpet av sin 14 år lange regjeringstid.

Etter en stor brann i år 64, la Nero skylden på de kristne av frykt for selv bli holdt ansvarlig. Blant de mange som ble ofre for forfølgelse var apostelen Peter som ble arrestert og korsfestet. Legenden skal ha det til at han ble holdt innesperret i en mørk og fuktig fangekjeller i Mamertinerfengselet.

Les også: For 70 år siden var dette helvete på jord

Mamertinerfengselet, også kjent som Tullianum eller Carcere Mamertino, ble bygget i år 640 f.Kr. og befinner seg i dag under San Giuseppe dei Falegnami-kirken nær Forum Romanum. I rommet der Peter skal ha blitt holdt fanget, kan besøkende i dag se et alter. Rommet ble brukt ellers til henrettelser og likene kastet i kloakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen apostel som skal ha sittet i Mamertinerfengselet, er apostelen Paulus som skal ha tilbrakt ni måneder her under forferdelige forhold.

Les også: KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

(Saken fortsetter under)

Fengslet som angivelig skal ha huset både Peter og Paulus, befinner seg nå under San Giuseppe dei Falegnami-kirken nær Forum Romanum. Foto: AFP Photo/Gabriel Bouys

Det er ikke funnet arkeologiske eller historiske bevis for at de to apostlene har sittet fengslet her. Like fullt begynte rykter å slå rot i det 5. århundre, og siden har fengslet vært et yndet reisemål for mang en pilegrim.

De siste årene har Mamertinerfengslet vært stengt grunnet arkeologiske utgravinger som skal ha kostet Roma by over 900.000 Euro (cirka 8.460.000 norske kroner). 21. juli er det duket for gjenåpning og fengslet er nå blitt et lite museum med blant annet skjeletter og keramikk som ble oppdaget i forbindelse med utgravingene.

Les også: Opplev krigshistoriens store seire og nederlag