Køer på Gardermoen i hele sommer

Illustrasjonsfoto: Knut Fjeldstad (NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: Knut Fjeldstad (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

De lange passkøene på Oslo lufthavn vil trolig vare hele sommeren. Avinor og flyselskapene sier de står klare til å hjelpe, dersom du mister flyet på grunn av ventetiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi erfarer at det tidvis er lange køer i passkontrollen, så for å være på den sikre siden bør reisende beregne en halvtime ekstra mellom innsjekk og boarding dersom de skal reise til land utenfor Schengen-området, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor til NTB.

Onsdag var det opptil to timer kø for å komme gjennom passkontrollen og inn i Norge på Gardermoen. Sykdom, ferie, mange reisende og få politifolk på jobb bidrar til problemene. Og slik vil det fortsette.

– Køer vil det være gjennom hele sommeren i en eller annen form, sier seksjonsleder Lars Hegstad i grensekontrollen.

Fredag formiddag hadde politiet god bemanning i grensekontrollen, men lørdag og søndag er det igjen fare for mer kø på grunn av dårligere bemanning.

– Hvis det kommer et fly med visumpliktige, kan det ta tid å registrere disse, men noen ganger tar det fem minutter. Så det vil variere, sier Hegstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utfordrende for politiet

Fungerende leder for Romerike i Øst politidistrikt, Bjørn Vandvik, beskriver situasjonen som utfordrende.

Mens politistasjonen har beregnet at de trenger 225 ansatte, er tallet for tiden 175. Tar man hensyn til ferie, sykdom og avsluttede vikariater, er det bare 150 på jobb. For å avhjelpe situasjonen, er det ansatt politistudenter for å hjelpe til med å utstede nødpass.

– Vi ser at bemanningssituasjonen på Gardermoen er presset i sommer, men det er vårt inntrykk at politidistriktets ansatte gjør sitt ytterste for å levere gode polititjenester, sier politidirektør Vidar Refvik til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politistudenter skal utstede nødpass på Gardermoen

Prøver å være fleksible

Dersom du skulle være så uheldig å miste flyet på grunn av kø i pass- eller sikkerhetskontrollen, kan du ha krav på hjelp.

– Hvis man har en plussbillett som gir fleksibilitet, er det selskapets problem i utgangspunktet. Men er det snakk om ekstraordinære situasjoner, som en to timer lang kø, så forsøker vi å være fleksible og gjør det vi kan for at passasjeren likevel skal nå flyet sitt, eller de videreforbindelsene man eventuelt måtte ha, sier kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men han understreker at passasjerer uansett bør ta høyde for at det i enkelte perioder er stor pågang.

– Så skal vi gjøre det vi kan for at våre passasjerer får gjennomført sine reiser som planlagt. Dette går jo over snart, understreker Johansen.

Foreløpig skal det ikke være noen reisende som har mistet flyet sitt på grunn av kø. Og for å fortsette i samme stil har Avinor utplassert flere servicemedarbeidere på Oslo Lufthavn.

– De snakker med folk som står i køene, og tar dem ut dersom de har dårlig tid og sørger for at de rekker flyene sine, sier Ulverud i Avinor.

Ifølge kommunikasjonssjefen vil anbefalingen om en ekstra halvtime pågå så lenge de ser at det er ressursutfordringer, og gjelde helt til politiet i større grad har stabilisert situasjonen i grensekontrollen.

Les også: Miljødirektoratet sier nei til ny rullebane på Gardermoen