Miljødirektoratet sier nei til ny rullebane på Gardermoen

I Nasjonal transportplan foreslås det å sette av plass til en tredje rullebane på Oslo Lufthavn Gardermoen. Til venstre i bildet ser vi byggingen av den nye terminalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
I Nasjonal transportplan foreslås det å sette av plass til en tredje rullebane på Oslo Lufthavn Gardermoen. Til venstre i bildet ser vi byggingen av den nye terminalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljødirektoratet går imot planene om en tredje rullebane på Oslo Lufthavn, som de mener vil føre til økt trafikk og økte utslipp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forslaget til Nasjonal transportplan (NTP) for 2018 til 2029, som har vært ute på høring, foreslås det å sette av areal til en tredje rullebane på Gardermoen og at utbygging kan starte i løpet av planperioden. Det er Miljødirektoratet skeptiske til, skriver Klassekampen.

Les også: Oslo ønsker ikke ny rullebane på Gardermoen

I høringssvaret skriver direktoratet at en tredje rullebane vil øke både flytrafikken og utslippene kraftig. Ifølge prognosene vil Gardermoen ha ti millioner flere passasjerer i 2030 enn i dag dersom dagens utvikling fortsetter. «Det bør vurderes i hvilken grad prosjekter som gir vesentlig økte klimagassutslipp er i tråd med Norges klimamål», skriver direktoratet i sitt høringssvar.

Les også: Politistudenter skal utstede nødpass på Gardermoen

– Departementet går nå gjennom innkomne høringsinnspill, hvor det naturlig nok fremkommer mange ulike synspunkt, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i en kommentar til Klassekampen.

Dagsavisen skrev i forrige uke at også Oslo kommune i sin høringsuttalelse sier nei til en tredje rullebane. Det rødgrønne byrådet mener man i stedet bør satse på å bygge ut jernbanen mellom de store byene.

Les også: Gardermoen kan få lavpristerminal