Meny

Flykalkulatoren hos Forbrukerrådet tar av

Rettighetskalkulatoren for flypassasjerer har fått mer enn 19.100 klikk den siste uka. Det er en syvdobling fra samme uke i fjor. Etter at 18 Norwegian-flyginger ble kansellert på kort varsel sist helg, begynte folk å klikke seg inn på siden som tilbyr utregningav hva du har krav på ved forsinkelser og innstilte avganger. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Rettighetskalkulatoren for flypassasjerer har fått mer enn 19.100 klikk den siste uka. Det er en syvdobling sammenlignet med samme uke i fjor.

– Vi har hatt en generell økning i antall henvendelser i år, men dette er et helt ekstremt hopp, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet til NTB.

Etter at 18 Norwegian-flyginger ble kansellert på kort varsel sist helg, begynte folk å klikke seg inn på siden som tilbyr utregning av hva forbrukerne har krav på ved forsinkelser og innstilte avganger.

– Hele 19.126 har lastet ned førstesiden på kalkulatoren den første uken av juli. I samme periode i fjor var tallet 2.675, sier Halsos.

Les også: Norwegian vil ikke love erstatning til alle

Føre var

Mellom 4.000 og 5.000 passasjerer ble rammet av innstillingene i helga, så all trafikken tyder på at det var mange flere enn disse som klikket seg inn på kalkulatoren:

– Det viser at folk har fått med seg kaoset, og at de har rettigheter og sjekker disse, kanskje i forkant av reiser. Det er vi fornøyd med, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Foreløpig ser det ut til at forbrukerne orienterer seg på egenhånd. Forbrukerrådet har hatt kun 87 Norwegian-relaterte spørsmål siden forrige mandag:

– Selskapets innkreving av flypassasjeravgift er det folk spør mest om. Dernest dreier forespørslene seg om Norwegians levering av tjenester og muligheter for å klage på disse, sier Halsos.

Han venter at det vil komme mange flere spørsmål om flyavgangene som ble forsinket og innstilt etter hvert som folk får oversikten over hva de har tapt og ønsker kompensasjon:

– Vi synes det er rart hvis det ikke kommer flere utover nå, hvis forsinkelsene fortsetter eller de ikke får det de har krav på.

Les også: Dette har du krav på hvis du blir rammet av flystreik

Rettighetene

Halsos minner om at forbrukerne har ganske sterke rettigheter når ferien har gått i bøtta fordi fly er innstilt og det ikke er plass på andre avganger:

– Alt du går glipp av fordi du ikke kom frem i tide kompenseres, som hotell, leiebil eller utflukter som ikke kan kanselleres, så lenge flyselskapet har ansvaret for innstillingen. Kompensasjonen krever ikke dokumentasjon, det er en standardsats, fra 250 euro, knyttet til hvor langt du skulle. Har du hatt utgifter over den satsen, må du dokumentere det.

Aftenposten har regnet ut at kompensasjonene vil koste Norwegian over 17 millioner kroner. Kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik vil ikke kommentere anslaget.

Rydd opp fort

Professor i samfunnsøkonomi, Frode Steen ved Norges Handelshøyskole tror Norwegian har mye å vinne på å gi inntrykk av at de tar grep for å rydde opp i rotet sitt:

– Kanselleringene kom på toppen av et tap i retten, innkreving av flyseteavgift og plutselig kutt i antall kilo man får ha med som håndbagasje og mindre fly. Alt skaper mye negativ omtale, og det er umulig å si hva det vil koste på kort og lang sikt. På den ene siden er markedet veldig kortsiktig. Om Norwegian bare rydder opp etter seg nå, har folk glemt det neste sommer. På den annen side, selv om lav pris er viktig, er prisen hos nærmeste konkurrent ofte ikke så forskjellig. Kunder, og særlig kanskje familier, vil nok være villige til å betale mer hos en konkurrent neste år hvis bildet av rot og manglende regularitet setter seg, og typisk tenke: «Jeg vil ikke ha det samme tullet som i fjor».

Les også: Lettere å få erstatning ved flyforsinkelser

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus