Norwegian: – Dette kunne vi ordnet internt

– Våre piloter har en avtale med arbeidsgiver om kjøp av fridager. Den avtalen er sagt opp som følge av uenighet om bruken av den med arbeidsgiverne, sier leder i fagforeningen Parat, Hans-Erik Skjæggerud.
– Våre piloter har en avtale med arbeidsgiver om kjøp av fridager. Den avtalen er sagt opp som følge av uenighet om bruken av den med arbeidsgiverne, sier leder i fagforeningen Parat, Hans-Erik Skjæggerud. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mens flere tusen nordmenn rammes av kansellerte flyginger på vei til sommerferie, er Norwegian fortvilet over pilotenes avgjørelse om å si opp overtidsavtalen.

– Vi var ikke forberedt på Parats avgjørelse om å si opp overtidsavtalen. Dette er en avtale vi har hatt i mange år, det er en attraktiv ordning både for mange piloter og kabinansatte, så vel som flyselskapet, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, til VG.

Hun mener konflikten kunne ha blitt løst på kammerset uten at det skulle gått utover kundene som skal på sommerferie.

Konflikt

Selskapet er avhengig av overtidsavtalen for å ha nok folk på jobb i det travleste periodene, som i juli, men sier at det ikke er den eneste årsaken til kanselleringene.

– Vi har også piloter som har meldt seg flyudyktig på veldig kort varsel. Derfor har noen kunder opplevd å få en tekstmelding om kansellering bare noen få timer før avgang, sier Skånvik.

Les også: Norwegian nektet ny flytillatelse i USA

– Våre piloter har en avtale med arbeidsgiver om kjøp av fridager. Den avtalen er sagt opp som følge av uenighet om bruken av den med arbeidsgiverne, sier leder i fagforeningen Parat, Hans-Erik Skjæggerud.

Mange flyginger rammet

Minst 18 Norwegian-flyginger ble kansellert på kort varsel lørdag. Det gjaldt både innenlands- og utenlandsflyginger, skriver Aftenposten.

Selskapet har foreløpig ikke oversikt over hvor mange kunder som er berørt av kanselleringer og forsinkelser.

– Vi bruker all energi på å hjelpe kundene våre og har derfor ikke kapasitet til en opptelling på nåværende tidspunkt, sier Skånvik til VG.

Hun presiserer at søndagen ser bedre ut med tanke på kanselleringer.

– Ble advart

Pilotforeningen mener kanselleringene ikke burde komme som noen overraskelse på Norwegian.

– Jeg advarte for flere måneder siden selskapet om at det ville oppstå mangel på flygere foran sommersesongen. Jeg ba lederne om å ansette flere piloter, men det har tydeligvis ikke skjedd. I stedet har man solgt billetter til et flyprogram som man visste det ikke var ansatte nok til å dekke opp, sier Halvor Vatnar, fagforeningsleder for pilotene i Norwegian, til Aftenposten.

Les også: Parat bekrefter konflikt mellom pilotene og Norwegian

– Jeg frykter at helgens hendelser bare er et forvarsel om at Norwegian kan bli nødt til å kansellere avganger også fremover, fordi flyprogrammet gjennom sommeren er meget omfattende, legger han til.

– Det som i hvert fall er sikkert, er at vi ikke kan ansette flere piloter om sommeren enn man har jobb til gjennom hele året, sier Skånvik i Norwegian.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus