Christo-kunstverk er sløsing, mener forbrukerorganisasjon

En forbrukerorganisasjon retter skarp kritikk mot at italienske skattebetaleres penger er brukt på kunstneres Christos siste prosjekt – flytende, oransje gangveier på Iseosjøen.

Organisasjonen Codacons klager nå saken inn for Lombardia-regionens finansombud.

Den bulgarskamerikanske kunstnerens verk har blitt en stor suksess, og et høyt antall besøkende har flokket seg til den tre kilometer lange gangveien siden åpningen 18. juni.

Les også: Iskunst på Grønland

Codacons mener imidlertid at de høye utgiftene for å rydde opp etter hundretusenvis av besøkende og sørge for sikkerheten gjør det tvilsomt om prosjektet burde vært godkjent.

– Vi vil gjerne vite hvor mye av skattebetalernes penger som er blitt brukt på et prosjekt som frem til nå ser ut til å ha gitt kunstneren enorm publisitet, uten noen direkte fordeler for lokale krefter og innbyggerne, skriver organisasjonen.

Arrangørene ventet rundt 500.000 besøkende i løpet av de 16 dagene installasjonen står, men tallet ser ut til å bli langt høyere. I løpet av de fem første dagene har omkring 270.000 benyttet anledningen til å spasere på sjøen.

Les også: Banksy byr på grotesk kunst i Dismaland

Christo har gjort gigantiske installasjoner til sitt varemerke, og har tidligere blant annet pakket inn riksdagsbygningen i Berlin, «Wrapped Reichstag», og en gruppe øyer i Biscayne-bukta i Florida, «Surrounded Islands». Årets verk heter «The Floating Piers».

Les også: Morten hylles etter å ha returnert stjålne kunstverk

Installasjonen «The Floating Piers» er blitt en kjempesuksess på Iseosjøen i Italia, men en forbrukerorganisasjon setter spørsmålstegn ved pengebruken. Foto: Stefano Rellandini (Reuters / NTB scanpix)

Personvernpolicy