Spania utenfor turistløypa

Har du forsøkt deg på Cadiz og Costa de la Luz? © brytta/Istock.com
Har du forsøkt deg på Cadiz og Costa de la Luz? © brytta/Istock.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legg kursen litt utenom turistløypa med et besøk til et av disse mindre kjente spanske reisemålene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Toledo. © rusm/Istock.com
Toledo. © rusm/Istock.com

Spania er et kjært feriemål for mange nordmenn, men selv for den mest bereiste spaniafarer kan det fremdeles finnes skatter å oppdage. Enten som et avbrekk fra storbyliv, parker og museer i Madrid og Barcelona, eller en kulturell pauseutflukt fra solkystens hete strender. Se om noen av disse forslagene inspirerer:

Prøv Toledo, heller enn Madrid

En times kjøretur fra den spanske hovedstaden ligger Toledo, et flott sted å ta en rast og oppleve historisk arkitektur. Toledo er kjent som «De tre kulturenes by», og var et sted der jødiske, arabiske og kristne samfunn levde side om side i århundrer. Byen har mye å by på for historieinteresserte. Med synagoger, katedraler og moskeer kan besøkende oppleve middelalderbyen sentralt beliggende innlands i Spania. Toledo er hovedstaden i det autonome området Castilla-La Mancha, og lar gjester ta innover seg byens velmaktsdager gjennom befestede murer og slott, eller man kan vandre langs gatene i gamlebyen. En tur blant byens Cigarrales-villaer fører til et utsiktspunkt der man kan se hele byen og omgivelsene. Avslutningsvis er det lokale fortet, Alcazar, og katedralen vel verdt et besøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • En annen mulighet i denne regionen er å reise videre fra Toledo til Ciudad Real, romanskikkelsen Don Quixotes hjemtrakter. Byen og omgivelsene har også en rekke pittoreske vindmøller.

Les også: Nå skal Ryanair tilby hotellovernattinger

Girona. © OSORIOartist/Istock.com
Girona. © OSORIOartist/Istock.com

Vært i Barcelona? Prøv Girona

Dersom Gaudis Sagrada Familia og travle La Rambla allerede er velkjente, kan man vurdere å hoppe over Barcelona i denne omgang, og isteden dra til en by i nærheten. Girona ligger for eksempel 100 kilometer unna, og gir besøkende et annet perspektiv på Catalonia. Byens katedral ble oppført mellom det 14. og det 17 århundret, og er den største kirken i regionen. Besøkende kan også utforske det jødiske kvarteret, et av de viktigste i Europa i middelalderen. Girona er også et flott reisemål for matelskere, som kan anbefales å gjøre en reservasjon på El Cellar de Can Roca, helst flere måneder i forveien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • En annen mulighet i regionen: reis utenfor allfarvei nord for byen, opp til Figueres, Salvador Dalís berømte hjemby. Kunstelskere kan besøke Dalíteateret og museet, et sted som er like populært som Guggenheimmuseet i Bilbao.

Les også: Spansk byråd forsvarer bøteleggelse av strandturister

Cadiz fremfor Gibraltar

Som siste stopp langs kysten av Europa, med det afrikanske kontinent like på den andre siden av stredet, er Gibraltar et populært sted. Men det finnes mer i det sørlige Spania enn dette britiske territoriet og travle mål for badeturister som Malaga. For å unnslippe den største turisttrafikken kan man forsøke å legge kursen vestover til Costa de la Luz. Cadiz er et glimrende sted å gjøre rast for turister som søker ro og fred. Byens sentrum er fotgjengervennlig, og kun drosjer er tillatte kjøretøy i den historiske gamlebyen. Blant ting man kan se er katedralen, Torre Tavira og Cadiz-museet. Mer eventyrlystne kan reise videre fra Cadiz til Kanariøyene takket være byens mange fergeforbindelser. Her er det strender å nyte samt spaserturer i gamlebyen før man tar båten tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • En annen mulighet i regionen: landsbyen Arcos de la Frontera er bygd på en stor stein med utsikt over Guadaleteelven. Denne rolige, men turistpregede, landsbyen vil begeistre amatørfotografer med utsiktsmulighetene over Andalusia.

Les også: Her er det mest skittent på flyet

Cordoba. © Ivan Bastien/Istock.com
Cordoba. © Ivan Bastien/Istock.com

Bytt ut Sevilla med Cordoba

Lenger innlands i Andalusia trekker Granadas Alhambra-palass til seg mange besøk, og mange reiser også til provinshovedstaden Sevilla for å fornemme spansk levesett og de brolagte gatene i nabolaget Santa Cruz. Men regionen har mer å by på enn disse kjente destinasjonene. Det historiske sentrum i Cordoba står for eksempel på Unescos verdensarvliste. I Mezquita finner man en moske-katedral som anses for det viktigste islamske monumentet i Vesten. I den historiske bykjernen finner man Acazarslottet og det jødiske kvarteret. Cordoba kan nytes med en spasertur langs de labyrintlignende smågatene, med et besøk ved et hammam, tyrkisk bad, i maurisk stil, eller ved å se en ekte flamenco-forestilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • En annen mulighet i regionen: en minneverdig historisk oppdagelsesreise venter langs veien til Baena, der den romerske byen Torreparedones fremdeles ligger begravd. Det arkeologiske utgravningsstedet har vært åpent for publikum siden 2011, men har ennå ikke avslørt alle sine hemmeligheter.

Les også: Jakten på den tredje mann (om Wien)

Oviedo. © cipango27/Istock.com
Oviedo. © cipango27/Istock.com

Oviedo istedenfor Gijon

Unnslipp Gijons trendløver ved å reise lenger innenlands, og oppdag mer av Asturias-regionen. Oviedo er et mer opprinnelig reisemål med fotgjengervennlig sentrum og en gamleby som er ideell for turister til fots. Det er mye spennende å se på vandring omkring i gatene, mens du forsøker den lokale spesialiteten carbayones, mandelbakverk med glassur. I byen kan man se Plaza de Porlier, Pario de la Universidad og El Fontan-markedet og –torget. San Salvador-katedralen er også verdt å få med seg. Den lille før-romanske kirken Camara Santa huser Oviedo-sløret, et tøystykke som hevdes å ha vært viklet om Jesu’ hode etter korsfestelsen.

  • En annen mulighet i regionen: sett kursen for Naranco-fjellet i utkanten av Oviedo, der kirken Santa Maria del Naranco er et historisk og arkitektonisk interessant bygg som opprinnelig ble oppført som slott. Opprinnelig var det sommerresidens for kongene i Asturia i det 15. århundret.

Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.