Varmebølge = Innbruddsbølge: Slik reduserer du innbruddsfaren i ferien

Foto: Henning Sørby

Sommeren er en tid det gjelder å være ekstra på vakt etter innbruddstyver, og vi har samlet noen tips for hvordan du kan slippe bekymringer og redusere faren for innbrudd mens du er på ferie.

Kommersielt samarbeid med boligalarmer.no

Spesielle forholdsregler i godværet

Når det er varmt velger mange å åpne vinduene for lufting, også om natten. Innbruddstyver er ofte mobile og tar de mulightene som byr seg. Et åpent, ubevoktet vindu er blant de klassiske stedene en tyv kan ta seg inn.

Det mange ikke tenker på er at selv om det åpne viduet skulle være over bakkeplan er det ofte at en selv eller naboen har en ulåst stige i hagen, og da er det ikke vanskelig å legge sammen to og to for innbruddstyven.

Generelle forholdsregler når du er på ferie

De fleste er vant med å be naboen å ta inn posten når de er på ferie, men vi har laget en liste med andre tips som kan hjelpe til å begrense innbruddsfaren når du selv er borte:

  1. Be naboen legge litt søppel i søppelspannet samtidig som han tar inn posten. En tom søppelkasse er like mye et signal om fritt leide for en innbruddstyv som en full postkasse.
  2. Få noen til å vanne blomster og klippe gresset mens du er borte. En ustelt plen og visne blomster i hagen signaliserer at du har vært borte en stund og at du potensielt kommer til å være borte en god stund til.
  3. Ha hageredskaper liggende ute så det ser ut som du er midt inne i hagearbeidet. Bare pass på at de ikke er verdt å stjele i seg selv!
  4. La det se ut som om noen bor i huset. Unngå å trekke for alle gardiner, og ha gjerne noe liggende fremme inne i boligen for at det ser ut som folk er hjemme. Selv en kaffekopp på bordet kan hjelpe.
  5. Ha på noen lys i boligen og - om du er lenge borte - få noen til å komme innom og endre lyssettingen i ny og ne hvis du ikke har automatisk lysregulering.
  6. Ikke annonser på Facebook eller i andre sosiale medier at du er på ferie og skal være borte i lang tid. Du vet aldri når en innbruddstyv snapper opp slike meldinger.

Boligalarm reduserer innbruddsfaren

I følge Aftenposten er innbruddsfaren 25 ganger lavere i boliger med innbruddsalarm sammenlignet med boliger uten. Men selv om du har alarm er det viktig at tyvene ser at dette er en aktiv alarm, og at den faktisk gjør nytten. Nedenfor har vi samlet noen tips for deg som allerede har alarm.

  1. Sørg for å ha forsikringsgodkjente låser (FG-godkjent) på alle dører, inkludert kjellerdører og dører til boder etc.
  2. Sørg for å ha boligalarm i alle husets etasjer. Det hjelper lite med en innbruddsalarm i første etasje hvis alle verdisakene oppbevares i 2. etasje og tyvene bruker stige for å komme seg inn.
  3. Merk alltid tydelig at boligen din er sikret med alarm slik at potensielle tyver avskrekkes. Husk at gamle alarmklisteremerker fra selskaper som var aktive på 90-tallet ikke avskrekker noen.

Hvis du ikke har anskaffet boligalarm kan du få uforpliktende tilbud på alarm med montering før sommerferien via boligalarmer.no. Du får tilbud fra flere selskaper og kan sammenligne alarmpakker og priser.

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.