Solcellefly sirklet rundt Frihetsstatuen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solcelleflyet Solar Impulse 2 har ankommet New York og sirklet natt til lørdag rundt Frihetsstatuen. En begeistret flyger sier det var en sterk opplevelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed har det unike flyet, som kan holde seg i luften helt uten drivstoff, tilbakelagt enda en etappe i forsøket på å fly jorden rundt for å fremme bruk av ren energi.

– Det er helt utrolig. Dette er en drøm, skrev den sveitsiske flygeren André Borschberg i en direktesendt feed fra flyet idet han passerte den berømte frihetsgudinnen, som lyste opp nattehimmelen over New York.

Flyet fortsatte videre over Manhattans skyskrapere for så å lande på Kennedy-flyplassen lørdag morgen klokka 3.59 lokal tid (9.59 norsk tid), ett minutt før varslet ankomsttid.

Les også: Nytt russisk passasjerfly er lettere og sterkere

Østover fra Midtøsten

Flyets tur rundt jorden startet i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater 9. mars i fjor. André Borschberg og Bertrand Piccard har vekslet på å sitte bak spakene. Sistnevnte er en sveitsisk lege som i 1999 var den første personen som fløy jorden rundt nonstop i luftballong.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Borschberg understreker at det å fullføre USA-etappen ved Frihetsstatuen var spesielt sterkt ettersom han regner statuen som et symbol på frihet for menneskets virketrang og oppfinnsomhet.

Det lette og langsomme lille flyet brukte knapt tre timer på å nå fram til havnen i New York etter å ha forlatt en flyplass i Pennsylvania like før midnatt fredag.

Les også: Alt gikk galt da 70 tonn tungt fly skylle flyttes

Videre mot Europa

Solar Impulse 2 holder vanligvis en hastighet på 48 kilometer timen, men flyet kan fly dobbelt så fort når sola skinner fra en skyfri himmel.

Fra New York skal flyet forsøke å krysse Atlanterhavet til Europa, for så å fortsette mot Midtøsten, der ferden startet.

Reisen ble i fjor sommer avbrutt på grunn av skader på batteriet etter en fem dager lang flygning fra Japan til Hawaii. I april i år fortsatte turen fra Hawaii til California, en strekning det tok tre dager å fullføre.