Jakten på den tredje mann

PÅ FLUKT: Under jorden – i Wiens enorme kloakksystem – kan du fortsatt møte Den 3. mann.
PÅ FLUKT: Under jorden – i Wiens enorme kloakksystem – kan du fortsatt møte Den 3. mann.

Vinteren 1948 ankom en britisk forfatter Wien for å skrive et filmmanus om det kaos som hersket i skyggen av krigen. Han skapte et mesterverk som fremdeles lever i den gamle keiserbyen.

Jern møter jern i et infernalsk smell idet luken over oss går igjen. Det omsluttende mørket setter nervene i helspenn. Foran oss er det bare lyskjeglen fra guidens lommelykt som angir retningen vi skal i. Et sted hører vi rop og ordrer som blir gitt og mottatt.

Lengre inn i tunellen utvider atkomstveien seg i en hvelving, der et lite fossestryk tømmer vannet sitt i en smal kanal med buet tak over. Et par lamper lyser opp det ellers stummende mørket her midt under Wien, og det slår meg med ett at ingen vil legge merke til om vi aldri kommer opp til overflaten igjen.

«Paaang». Den intenst fuktige luften flerres opp av et skudd, og i glimtet skimter vi en mannsperson i lang, svart frakk og hatt rygge innover i mørket, inn i Wiens labyrintiske kloakksystem mens han fortsetter å fyre løs mot oss.

– «Den tredje mann» har vendt tilbake, betror vår guide oss med innstudert overbevisning.

Det er nesten så vi tror han.

Les også: KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

5 steder i Wien du MÅ besøke

Wien og Den tredje mann

Den tredje mann-museet er langt på vei en ”gal manns” verk – Gerhard Strassgschwandtner. Hans fascinasjon for Carol Reed-klassikeren fra 1949, som på fascinerende vis beskriver Wien like etter Andre verdenskrig, har foreløpig endt opp med den imponerende museumssamlingen i Pressgasse. Her finner du originale filmplakater, filmutstyr og mye, mye annet fra filmopptaket og omstendighetene rundt.

Gerhard er selv byguide, og tar deg gjerne med ned i byens imponerende undergrunn, som utgjør sluttscenen i filmen. Dritte mann Tour tar deg med ned dit.

www.drittemannmuseum.com , www.drittemanntour.at , www.3mpc.net

Museumskvartalet

I de tidligere keiserlige hestestallene, som utgjorde et helt kvartal i sentrum av Wien, er det bygget ut et imponerende museumsområde, som omfavner både klassisk og moderne kunst, et barnekunstmuseum, flere spisesteder og mer. Spesielt anbefaler jeg å få med de meget sentrale kunstnerne Gustav Klimt og Egon Schiele i The Leopold Museum.

www.mqw.at

Vinterpalasset

Midt i byen ligger det enorme vinterpalasset – Hofburg - som i dag blant annet huser landets president. I mer enn 700 år regjerte habsburgerne fra den enorme bygningen, der også Den spanske rideskolen og en rekke kunstsamlinger ligger. Det er likevel bygningene i seg selv som er mest imponerende.

www.hofburg.com

Kafeene

Kafeene utgjør på mange måter hjertet i byen. Her møtes alle samfunnslag, og blander seg ubesværet med hverandre. Café Central og Café Hawelka er de to mest kjente klassikerne, men både Café Mozart (kjent fra Den tredje mann) og Café Sacher er sentrale institusjoner i byens kafeliv.


Heurigen

Wien er den eneste storbyen som har vingårder innenfor bygrensen, og på de lokale vinbarene – eller heurigen som de heter i Østerrike – får du smake både fra siste vinhøst og årgangsviner som kan måle seg med de beste både i Italia og Frankrike. Av hvite viner er det særlig landets mest kjente drue – grüner veltliner – som gjelder.

www.wien.info

Byens midtpunkt

Da den verdenskjente forfatteren Graham Greene fikk i oppdrag å skrive et filmmanus, basert på den spesielle og meget uoversiktlige situasjonen i Wien like etter Andre verdenskrig, lå deler av den gamle keiserbyen i ruiner.

Wien var delt i fire soner, hver av dem administrert av England, Frankrike, USA og Russland. Indre by styrte seierherrene sammen, men store militærstyrker til tross – kriminalitet og svartebørshandel florerte, og det var disse kontrastene den britiske filmprodusenten Alexander Korda ønsket som bakgrunn for en thriller.

Filmens hovedperson, den noe naive amerikaneren Holly Martins, slår seg ikke til ro med den offisielle forklaringen at bestevennen Harry Lime døde i en bilulykke. Et vitne forteller ham nemlig at det var en tredje mann ved åstedet like ved Hofburg-palasset, og ikke to som politiet oppgir.

Hofburg er fortsatt et imponerende skue i all sin keiserlige prakt, og er ved siden av Stefansdomen tre-fire hundre meter lenger ned i gata wienernes fremste referansepunkt. Det er på Heldenplatz man feirer alle store begivenheter, og seks århundrer med østerriksk makt var plassert i de rundt ti bygningene på Hofburg-området. Nå er det Østerrikes president som regjerer her, etter at Østerrike fikk selvstendighet i 1955.

Ingen øvrighetsperson var imidlertid å finne i området da Holly Martins løp fra åstedet i panikk, etter at et vitne peker ham ut som gjerningsmann. Vitnet til den tredje mann blir nemlig funnet død, etter at Holly fikk bekreftet sin mistanke av ham tidligere på dagen.

Holly gir med andre ord ikke opp, en avgjørelse som senere tvinger ham på flukt gjennom ruinhaugene, men som også fører til en oppklaring av mysteriet.

Les også: For 70 år siden var dette helvete på jord

MOZART: Den store komponisten Mozart bodde de siste årene av sitt liv i Wien, og døde der, noe som fortsatt reflekteres i bybildet rundt Stefansplatz.
MOZART: Den store komponisten Mozart bodde de siste årene av sitt liv i Wien, og døde der, noe som fortsatt reflekteres i bybildet rundt Stefansplatz.

Klimakset

At Wien ble grunnlagt av romerne er ikke noe den naive Holly tenker på der han jager i gatene etter et svar på sine spørsmål rundt Limes død. Inntil han ser Lime i egen person, som oppstått fra de døde.

Dermed tar historien en dramatisk vending. De britiske okkupasjons-myndighetene, som lenge har etterforsket saken, informerer Holly om Limes sterke interesser på svartebørsmarkedet, og at han står direkte ansvarlig for mange liv som følge av salg av utvannet penicillin.

I utkanten av Wien sentrum, mellom Donau og Wienerkanal, ligger Prater, som frem til 1766 var keiserlig jaktterreng. På 1800-tallet ble Prater utviklet til et gedigent forlystesområde for allmuen, med et gigantisk pariserhjul som hovedattraksjon. Det er der fortsatt i dag.

Holly tillyser et treff med den «døde» Lime i fornøyelsesparken, og møtet inne i en av de karakteristiske pariserhjul-vognene blir begynnelsen på slutten for Lime, og er filmens høydepunkt.

– I Italia under Borgia-regimet var det krig, terror og myrderier, men de produserte Michelangelo, Leonardo da Vinci og Renessansen, sier Lime for å rettferdiggjøre sin tvilsomme geskjeft.

– I Sveits var det fred og demokrati i 500 år, og for hva? Gjøkuret, konkluderer Lime, og forsvinner i folkemengden i parken.

Les også: Opplev krigshistoriens store seire og nederlag

Harry Lime lever

Holly bestemmer seg for at Lime må stoppes, og starter jakten på ham. Limes flukt ender der vi befinner oss, i Wiens enorme, underjordiske kloakksystem, for det er bare her Lime kan operere noenlunde fritt mellom de fire sonene.

– Hysj, jeg synes jeg ser ham, roper vakten, og vi løper tilbake gjennom de trange gangene. Foran oss sildrer Wien-elven krystallklar under det svære taket av stein.

«Paaang». Et nytt skudd smeller og kruttrøyken henger igjen i luften mellom oss og murhvelvingen. Lime er ferdig nå. Tydelig skadet forsøker han å komme seg ut, men for sent. Hans gode venn Holly gir ham nådeskuddet, for er det noe Lime slett ikke ønsker er det et liv bak et jerngitter.

Freden senker seg over oss ved elvens bredd. Harry Lime er død, men «Den tredje mann» lever. På veien ut møter vi nemlig en ny gruppe som skal møte ham ansikt til ansikt, i de fascinerende katakombene under Wien.

Se filmen, og opplev byen. Wien er et møte mellom øst og vest, nord og sør som fortsetter å fascinere, lenge etter at kruttrøyken har lagt seg i det 2200 km lange nettverket i byens underliv.

Turistinformasjon

www.wien.info , www.wien.gv.at/tourismus

Slik kommer du dit

Austrian Airlines, SAS og Norwegian har direkteflyvninger til Wien. Air Baltic og Air Berlin har billige avganger med én mellomlanding.

www.austrian.com , www.sas.no , www.norwegian.no , www.airbaltic.com , www.airberlin.com

Gode hoteller

Vi bodde på Grand Ferdinand, et utsøkt hotell i sentrum av Wien. Radisson Blu Style Hotel Vienna, Hotel König von Ungarn og Wein und Design Hotel Rathaus er alle interessante boalternativer uten alt for stive priser.

www.grandferdinand.com , www.stylehotel.at , www.kvu.at , www.hotel-rathaus-wien.at

Spis godt

Wien cuisine er det eneste i sitt slag som er oppkalt etter en by. Tenk wienerschnitzel, så har du en viss pekepinn på hva det dreier seg om, selv om kjøkkenet inneholder mye, mye mer. Her er betydelige innslag av østeuropeiske retter (Ungarn), samt påvirkning også fra Tyrkia. Mest hyggelig er det på bistroene (beisl), der stemningen er mer uformell og koselig. For øvrig spiser wienerne ofte, og både fruer i pels og rørleggeren på hjørnet samles rundt pølsebodene i sentrum.

Augustinerkeller i Augustinerstrasse er et trivelig møtested, det samme er Bastei Beisl i Schlossgasse.

www.bitzinger.at , www.basteibeisl.at , www.schlossquadr.at

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:47 Jente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46 Coronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45 Anslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01 Saudi-Arabia øker oljeeksporten15:01 OL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27 Bodø: Død mann funnet i havet14:27 Barcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent14:02 Benzema med syrlig stikk til Giroud14:01 Bryants håndkle dro inn hundretusener13:51 Savnet isklatrer i Rjukan fortsatt ikke funnet13:45 Hevdet seg coronasmittet: tatt med hasj og piller13:45 Twitter fjerner meldinger fra Brasils president13:38 Sommer-OL starter 23. juli 202113:37 Soldater og politi drept i Afghanistan12:48 Stord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47 Helsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29 Coronasmittet Frp-topp brøt isolasjonen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57 I USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40 Grande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33 NFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31 Juventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30 Tyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05 Tolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05 Fører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34 FN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33 Rana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33 Phuket stenger resten av Thailand ute10:31 Over 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04 Kane åpner for å forlate Tottenham10:03 Oslo Børs faller videre10:03 Kjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48 NVE ber kommunene forberede seg på flom09:44 Britisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38 En halv million i bot til oppdrettsselskap09:20 Senatorer granskes etter aksjesalg09:19 Antall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53 EasyJet setter alle sine fly på bakken08:44 Kollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25 Fire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04 Ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03 UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02 Laveste oljepris siden 200307:59 Intensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18 To amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49 Bursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46 Kritisk for countrylegenden John Prine06:46 Velfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29 Haaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25 Dette skjer i dag06:03 Venter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38 Dette skjedde i natt05:35 Operasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30 Støre ber samfunnets sterkeste om å ta ansvar05:30 Biden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18 4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00 Over 40 prosent av verdens befolkning er i coronakarantene05:00 SV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37 Nord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35 Ferjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49 Bolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av corona03:47 Trump tror ikke lenger på en rask viruskamp i USA03:02 Michelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47 Virussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17 Garasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54 Hurtigtest godkjent i USA01:19 Regjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12 Anbefaler ikke å skille coronasyk mor og nyfødt baby23:55 Tørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22 Aukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19 Erik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53 Farmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37 92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46 Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12 Over 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10 Elleve under 40 år på intensiv15:56 Xavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52 209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50 110 døde corona-smittede i Sverige15:37 Én av tre synes coronareglene er uklare15:34 Kriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04 Tysk minister tok sitt eget liv
Siste nytt
15:47NorgeJente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46Helse og livsstilCoronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45PolitikkAnslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01PengerSaudi-Arabia øker oljeeksporten15:01SportOL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27NorgeBodø: Død mann funnet i havet14:27SportBarcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent14:02SportBenzema med syrlig stikk til Giroud14:01SportBryants håndkle dro inn hundretusener13:51NorgeSavnet isklatrer i Rjukan fortsatt ikke funnet13:45NorgeHevdet seg coronasmittet: tatt med hasj og piller13:45PolitikkTwitter fjerner meldinger fra Brasils president13:38SportSommer-OL starter 23. juli 202113:37VerdenSoldater og politi drept i Afghanistan12:48ReiseStord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47Helse og livsstilHelsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29PolitikkCoronasmittet Frp-topp brøt isolasjonen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57StemmerI USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40PolitikkGrande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33SportNFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31SportJuventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30PengerTyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05NorgeTolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05NorgeFører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34Helse og livsstilFN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33NorgeRana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33ReisePhuket stenger resten av Thailand ute10:31PengerOver 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04SportKane åpner for å forlate Tottenham10:03PengerOslo Børs faller videre10:03Helse og livsstilKjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48NorgeNVE ber kommunene forberede seg på flom09:44VerdenBritisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38PengerEn halv million i bot til oppdrettsselskap09:20PengerSenatorer granskes etter aksjesalg09:19SportAntall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53ReiseEasyJet setter alle sine fly på bakken08:44NorgeKollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25NorgeFire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04SportIkke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03NorgeUD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02PengerLaveste oljepris siden 200307:59Helse og livsstilIntensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18KulturTo amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49SportBursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46KulturKritisk for countrylegenden John Prine06:46Helse og livsstilVelfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29SportHaaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25NorgeDette skjer i dag06:03VerdenVenter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38NorgeDette skjedde i natt05:35KulturOperasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30PolitikkStøre ber samfunnets sterkeste om å ta ansvar05:30PolitikkBiden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18Norge4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03KulturTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00Helse og livsstilOver 40 prosent av verdens befolkning er i coronakarantene05:00PolitikkSV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37VerdenNord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35NorgeFerjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49PengerBolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av corona03:47VerdenTrump tror ikke lenger på en rask viruskamp i USA03:02PengerMichelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47NorgeVirussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17NorgeGarasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54Helse og livsstilHurtigtest godkjent i USA01:19NorgeRegjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12Helse og livsstilAnbefaler ikke å skille coronasyk mor og nyfødt baby23:55NorgeTørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22SportAukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19KulturErik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53KulturFarmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37Norge92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46PengerFolk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54PolitikkBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58VerdenGareth løper maraton i sin egen hage16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag16:12Helse og livsstilOver 10.000 smittet av coronavirus i Nederland16:10Helse og livsstilElleve under 40 år på intensiv15:56SportXavi vil fortsatt bli trener i Barcelona – ønsker å kjøpe Neymar15:52Helse og livsstil209 nye corona-dødsfall i Storbritannia siste døgn15:50Helse og livsstil110 døde corona-smittede i Sverige15:37Helse og livsstilÉn av tre synes coronareglene er uklare15:34NorgeKriseforskrift åpner for innkvartering av asylsøkere i brakker og teltleirer15:04VerdenTysk minister tok sitt eget liv
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus