Jakten på den tredje mann

PÅ FLUKT: Under jorden – i Wiens enorme kloakksystem – kan du fortsatt møte Den 3. mann.
PÅ FLUKT: Under jorden – i Wiens enorme kloakksystem – kan du fortsatt møte Den 3. mann.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinteren 1948 ankom en britisk forfatter Wien for å skrive et filmmanus om det kaos som hersket i skyggen av krigen. Han skapte et mesterverk som fremdeles lever i den gamle keiserbyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jern møter jern i et infernalsk smell idet luken over oss går igjen. Det omsluttende mørket setter nervene i helspenn. Foran oss er det bare lyskjeglen fra guidens lommelykt som angir retningen vi skal i. Et sted hører vi rop og ordrer som blir gitt og mottatt.

Lengre inn i tunellen utvider atkomstveien seg i en hvelving, der et lite fossestryk tømmer vannet sitt i en smal kanal med buet tak over. Et par lamper lyser opp det ellers stummende mørket her midt under Wien, og det slår meg med ett at ingen vil legge merke til om vi aldri kommer opp til overflaten igjen.

«Paaang». Den intenst fuktige luften flerres opp av et skudd, og i glimtet skimter vi en mannsperson i lang, svart frakk og hatt rygge innover i mørket, inn i Wiens labyrintiske kloakksystem mens han fortsetter å fyre løs mot oss.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– «Den tredje mann» har vendt tilbake, betror vår guide oss med innstudert overbevisning.

Det er nesten så vi tror han.

Les også: KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

5 steder i Wien du MÅ besøke

Wien og Den tredje mann

Den tredje mann-museet er langt på vei en ”gal manns” verk – Gerhard Strassgschwandtner. Hans fascinasjon for Carol Reed-klassikeren fra 1949, som på fascinerende vis beskriver Wien like etter Andre verdenskrig, har foreløpig endt opp med den imponerende museumssamlingen i Pressgasse. Her finner du originale filmplakater, filmutstyr og mye, mye annet fra filmopptaket og omstendighetene rundt.

Gerhard er selv byguide, og tar deg gjerne med ned i byens imponerende undergrunn, som utgjør sluttscenen i filmen. Dritte mann Tour tar deg med ned dit.

www.drittemannmuseum.com , www.drittemanntour.at , www.3mpc.net

Museumskvartalet

I de tidligere keiserlige hestestallene, som utgjorde et helt kvartal i sentrum av Wien, er det bygget ut et imponerende museumsområde, som omfavner både klassisk og moderne kunst, et barnekunstmuseum, flere spisesteder og mer. Spesielt anbefaler jeg å få med de meget sentrale kunstnerne Gustav Klimt og Egon Schiele i The Leopold Museum.

www.mqw.at

Vinterpalasset

Midt i byen ligger det enorme vinterpalasset – Hofburg - som i dag blant annet huser landets president. I mer enn 700 år regjerte habsburgerne fra den enorme bygningen, der også Den spanske rideskolen og en rekke kunstsamlinger ligger. Det er likevel bygningene i seg selv som er mest imponerende.

www.hofburg.com

Kafeene

Kafeene utgjør på mange måter hjertet i byen. Her møtes alle samfunnslag, og blander seg ubesværet med hverandre. Café Central og Café Hawelka er de to mest kjente klassikerne, men både Café Mozart (kjent fra Den tredje mann) og Café Sacher er sentrale institusjoner i byens kafeliv.


Heurigen

Wien er den eneste storbyen som har vingårder innenfor bygrensen, og på de lokale vinbarene – eller heurigen som de heter i Østerrike – får du smake både fra siste vinhøst og årgangsviner som kan måle seg med de beste både i Italia og Frankrike. Av hvite viner er det særlig landets mest kjente drue – grüner veltliner – som gjelder.

www.wien.info

Byens midtpunkt

Da den verdenskjente forfatteren Graham Greene fikk i oppdrag å skrive et filmmanus, basert på den spesielle og meget uoversiktlige situasjonen i Wien like etter Andre verdenskrig, lå deler av den gamle keiserbyen i ruiner.

Wien var delt i fire soner, hver av dem administrert av England, Frankrike, USA og Russland. Indre by styrte seierherrene sammen, men store militærstyrker til tross – kriminalitet og svartebørshandel florerte, og det var disse kontrastene den britiske filmprodusenten Alexander Korda ønsket som bakgrunn for en thriller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmens hovedperson, den noe naive amerikaneren Holly Martins, slår seg ikke til ro med den offisielle forklaringen at bestevennen Harry Lime døde i en bilulykke. Et vitne forteller ham nemlig at det var en tredje mann ved åstedet like ved Hofburg-palasset, og ikke to som politiet oppgir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hofburg er fortsatt et imponerende skue i all sin keiserlige prakt, og er ved siden av Stefansdomen tre-fire hundre meter lenger ned i gata wienernes fremste referansepunkt. Det er på Heldenplatz man feirer alle store begivenheter, og seks århundrer med østerriksk makt var plassert i de rundt ti bygningene på Hofburg-området. Nå er det Østerrikes president som regjerer her, etter at Østerrike fikk selvstendighet i 1955.

Ingen øvrighetsperson var imidlertid å finne i området da Holly Martins løp fra åstedet i panikk, etter at et vitne peker ham ut som gjerningsmann. Vitnet til den tredje mann blir nemlig funnet død, etter at Holly fikk bekreftet sin mistanke av ham tidligere på dagen.

Holly gir med andre ord ikke opp, en avgjørelse som senere tvinger ham på flukt gjennom ruinhaugene, men som også fører til en oppklaring av mysteriet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: For 70 år siden var dette helvete på jord

MOZART: Den store komponisten Mozart bodde de siste årene av sitt liv i Wien, og døde der, noe som fortsatt reflekteres i bybildet rundt Stefansplatz.
MOZART: Den store komponisten Mozart bodde de siste årene av sitt liv i Wien, og døde der, noe som fortsatt reflekteres i bybildet rundt Stefansplatz.

Klimakset

At Wien ble grunnlagt av romerne er ikke noe den naive Holly tenker på der han jager i gatene etter et svar på sine spørsmål rundt Limes død. Inntil han ser Lime i egen person, som oppstått fra de døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed tar historien en dramatisk vending. De britiske okkupasjons-myndighetene, som lenge har etterforsket saken, informerer Holly om Limes sterke interesser på svartebørsmarkedet, og at han står direkte ansvarlig for mange liv som følge av salg av utvannet penicillin.

I utkanten av Wien sentrum, mellom Donau og Wienerkanal, ligger Prater, som frem til 1766 var keiserlig jaktterreng. På 1800-tallet ble Prater utviklet til et gedigent forlystesområde for allmuen, med et gigantisk pariserhjul som hovedattraksjon. Det er der fortsatt i dag.

Holly tillyser et treff med den «døde» Lime i fornøyelsesparken, og møtet inne i en av de karakteristiske pariserhjul-vognene blir begynnelsen på slutten for Lime, og er filmens høydepunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Italia under Borgia-regimet var det krig, terror og myrderier, men de produserte Michelangelo, Leonardo da Vinci og Renessansen, sier Lime for å rettferdiggjøre sin tvilsomme geskjeft.

– I Sveits var det fred og demokrati i 500 år, og for hva? Gjøkuret, konkluderer Lime, og forsvinner i folkemengden i parken.

Les også: Opplev krigshistoriens store seire og nederlag

Harry Lime lever

Holly bestemmer seg for at Lime må stoppes, og starter jakten på ham. Limes flukt ender der vi befinner oss, i Wiens enorme, underjordiske kloakksystem, for det er bare her Lime kan operere noenlunde fritt mellom de fire sonene.

– Hysj, jeg synes jeg ser ham, roper vakten, og vi løper tilbake gjennom de trange gangene. Foran oss sildrer Wien-elven krystallklar under det svære taket av stein.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Paaang». Et nytt skudd smeller og kruttrøyken henger igjen i luften mellom oss og murhvelvingen. Lime er ferdig nå. Tydelig skadet forsøker han å komme seg ut, men for sent. Hans gode venn Holly gir ham nådeskuddet, for er det noe Lime slett ikke ønsker er det et liv bak et jerngitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Freden senker seg over oss ved elvens bredd. Harry Lime er død, men «Den tredje mann» lever. På veien ut møter vi nemlig en ny gruppe som skal møte ham ansikt til ansikt, i de fascinerende katakombene under Wien.

Se filmen, og opplev byen. Wien er et møte mellom øst og vest, nord og sør som fortsetter å fascinere, lenge etter at kruttrøyken har lagt seg i det 2200 km lange nettverket i byens underliv.

Turistinformasjon

www.wien.info , www.wien.gv.at/tourismus

Slik kommer du dit

Austrian Airlines, SAS og Norwegian har direkteflyvninger til Wien. Air Baltic og Air Berlin har billige avganger med én mellomlanding.

www.austrian.com , www.sas.no , www.norwegian.no , www.airbaltic.com , www.airberlin.com

Gode hoteller

Vi bodde på Grand Ferdinand, et utsøkt hotell i sentrum av Wien. Radisson Blu Style Hotel Vienna, Hotel König von Ungarn og Wein und Design Hotel Rathaus er alle interessante boalternativer uten alt for stive priser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

www.grandferdinand.com , www.stylehotel.at , www.kvu.at , www.hotel-rathaus-wien.at

Spis godt

Wien cuisine er det eneste i sitt slag som er oppkalt etter en by. Tenk wienerschnitzel, så har du en viss pekepinn på hva det dreier seg om, selv om kjøkkenet inneholder mye, mye mer. Her er betydelige innslag av østeuropeiske retter (Ungarn), samt påvirkning også fra Tyrkia. Mest hyggelig er det på bistroene (beisl), der stemningen er mer uformell og koselig. For øvrig spiser wienerne ofte, og både fruer i pels og rørleggeren på hjørnet samles rundt pølsebodene i sentrum.

Augustinerkeller i Augustinerstrasse er et trivelig møtested, det samme er Bastei Beisl i Schlossgasse.

www.bitzinger.at , www.basteibeisl.at , www.schlossquadr.at