– Det pirrer når de tunge portene åpner seg

På vei inn i Tysklands største skipsheis, Schiffshebewerk Niederfinow. 36 meter rett under ligger husene i den nærmeste lille landsbyen. Foto: Arne Bjørndal

Mer enn 150.000 mennesker besøker hvert år Tysklands største skipsheis.

TYSKLAND (ABC NYheter): Like ved stedet der Havel-Oder-kanalen når grenseelven mot Polen, Oder, ligger det enorme skipsheisanlegget i Niederfinow (på tysk: Schiffshebewerk Niederfinow), en av Tysklands mest populære, tekniske installasjoner. Mer enn 150.000 mennesker besøker hvert år skipsheisen som er et godt eksempel på tysk ingeniørkunst.

Det pirrer godt i kroppen når de tunge portene åpner seg og båten glir sakte inn i det 60 meter høye, 27 meter brede og 94 meter lange «trauet». 36 meter under deg kan du se takene på husene i nærheten.

Bakgrunn: Tyske vannveier – minutt for minutt

Den gigantiske «heiskassa» veier 4.300 tonn og er 2,5 meter dyp. Heisen som ble åpnet i 1934, kan ta båter og lektere med inntil 82 meters lengde og 9,5 meters bredde. Kapasiteten er hele 11.000 fartøyer i året, men etter at muren falt og Øst- og Vest-Tyskland igjen ble én stat, økte trafikken på vannveiene sterkt. Derfor trengtes det nok en heis med enda større kapasitet.

(Saken fortsetter under)

Side om side ligger de to skipsheisen, den gamle til venstre og den nye til høyre og som er under bygging og som skal kunne ta enda større båter. Foto: Arne Bjørndal
Side om side ligger de to skipsheisen, den gamle til venstre og den nye til høyre og som er under bygging og som skal kunne ta enda større båter. Foto: Arne Bjørndal

Allerede i 1997 ble vedtaket om å bygge ny heis ved siden av den gamle, fattet, denne gangen i betong. Etter planen skulle den nye heisen koste 285 millioner euro og stå ferdig i 2014. Det holdt ikke. Nå satser man på å bli ferdig i 2018.

Den nye heisen kan ta båter på inntil 115 meters lengde og med bredde på over 11 meter, mens vekten er beregnet til 9.000 tonn. Den gamle heisen vil være i bruk fram til 2025.

Les også:

– Skaff deg kunnskap om båten du har kjøpt

Gjetter du hva som driver denne båten?

Verdens mektigste pass

Personvernpolicy