Færre turister til Paris

Turister promenerer ved Eiffeltårnet en regnværsdag i Paris. Bildet er tatt mandag.
Turister promenerer ved Eiffeltårnet en regnværsdag i Paris. Bildet er tatt mandag. Foto: Charles Platiau / Reuters

Færre utenlandske turister setter kursen for den franske hovedstaden etter fjorårets terrorangrep og sosial uro den siste tiden.

Turismeindustrien i Paris var allerede preget av ettervirkningene av fjorårets terrorangrep. Nå står den overfor en ny utfordring i form av voldsomme streiker og demonstrasjoner, advarte ledere innen sektoren mandag.

Antall hotellbestillinger fra japanske besøkende var redusert med 56 prosent første kvartal i år sammenlignet med samme periode i 2015, mens russiske besøk falt med 35 prosent, ifølge byens turistmyndigheter.

Kinesiske turister drev mye av veksten i fjor, med rekordbesøk på 1,2 millioner, men også her hadde årets besøkstall falt med 13.9 prosent.

En demonstrant slår tilbake en tåregassgranat med tennisracket under demonstrasjoner i Paris 26. mai. Foto: Alain Jocard / Afp
En demonstrant slår tilbake en tåregassgranat med tennisracket under demonstrasjoner i Paris 26. mai. Foto: Alain Jocard / Afp

– I begynnelsen av 2016 merket vi de katastrofale ettervirkningene av angrepene i 2015, skriver byens turismeråd i en uttalelse.

Frankrike er verdens mest besøkte land, men turistene har blitt skremt vekk av angrepene i hovedstaden, der 130 mennesker mistet livet. I januar 2015 ble også satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked rammet.

Les også: Lufthansa og turoperatører vil at du skal «ta en sjanse»

Sammenstøt

Mens stemningen i Paris har vendt mer tilbake til det normale de siste månedene skaper nå demonstrasjoner knyttet til myndighetenes kontroversielle arbeidslivsreformer nok en gang uro hos mange som vurderer å ta turen.

Tre måneder med demonstrasjoner ledet av studentaktivister og fagforeninger har ført til voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi flere steder i landet. Streikene og protestene retter seg mot regjeringens omstridte arbeidslivsreform.

– De geriljalignende handlingene i sentrum av Paris, som blir kringkastet verden rundt, bidrar til å styrke følelsen av frykt og manglende forståelse, skriver turistrådet.

Reformen innebærer svekket oppsigelsesvern og mer fleksible arbeidstidsregler. Det har satt sinnene i kok i fagforbundene, og tusenvis av mennesker har demonstrert i gatene den siste uken, melder NTB.

En fransk spesialsoldat bidrar til sikring av konvoien som transporterer en av de mistenkte bak terrorangrepene i Paris, før et rettsmøte i den franske hovedstaden 20. mai. Foto: Etienne Laurent / Epa
En fransk spesialsoldat bidrar til sikring av konvoien som transporterer en av de mistenkte bak terrorangrepene i Paris, før et rettsmøte i den franske hovedstaden 20. mai. Foto: Etienne Laurent / Epa

Fagforeninger har truet med å forstyrre transporten for millioner av besøkende under fotballmesterskapet Euro 2016, som starter flere steder i landet 10. juni.

– Det er fremdeles mulig om å redde turistsesongen ved å gjøre slutt på disse blokadene, som vises verden rundt, sier sjefen for Paris’ turismeråd, Frederic Valletoux, ifølge AFP Relaxnews.

– Hele turisme- og fritidssektoren straffes. Utfordringen for arbeidsgivere er store, fordi 500.000 av dem avhenger av sektoren i Paris-området, legger han til.

Les også: Sammenstøt og protester i Frankrike

Store protester

Arbeiderorganisasjonene frykter for jobbsikkerheten og mener endringene ikke vil kunne få ned den franske ledigheten. I tillegg har de ulike forbundene benyttet anledningen til å demonstrere mot endringer og forhold direkte knyttet til deres sektorer.

Tirsdag blir togtrafikken rammet av streik, og fra torsdag kommer metro og busser i Paris til å bli en del av konflikten mellom regjeringen og arbeiderorganisasjonene. Torsdag er det også ventet streik i landets havner, mens flytrafikken blir involvert fra fredag.

Fra før er landet preget av bensinmangel som følge av blokader ved raffinerier og petroleumslagre.

Kilder: AFP Relaxnews, NTB.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus