– Europas strender blir renere

Franske strender er populære reisemål om sommeren for feriesultne turister fra hele Europa. Her fra Lac de Saint-Cassien i Var i Sør-Frankrike. Foto: Passion Leica/Flickr
Franske strender er populære reisemål om sommeren for feriesultne turister fra hele Europa. Her fra Lac de Saint-Cassien i Var i Sør-Frankrike. Foto: Passion Leica/Flickr

Ny rapport om badevannskvalitet viser at det ser lyst ut for badeferien, men det avhenger av hvilket land du reiser til.

Planlegger du å legge sommerferien din til et sted på Europakartet der tilgangen til badevann er overhengende? Da kan årets rapport om badevannkvaliteten være av ekstra interesse før du kaster deg ut i det våte element.

Hvert år gir EU ut en rapport om badevannskvaliteten basert på rapporter fra medlemslandene. To av tre badeområder er ved kysten, mens resten er elver og innsjøer. De fleste europeiske badestrender finnes i Italia, Hellas, Frankrike og Spania, mens Tyskland og Frankrike kan friste med det største antallet innsjøer.

Les også: Forsøpling av turiststrand setter sinnene i kok

– Blitt bemerkelsesverdig bedre

I en rapport som ble sendt ut onsdag denne uken, skriver Det europeiske miljøbyrået (EEA) at de fleste europeiske strender møtte EUs minimumskrav for vannkvalitet i 2015.

Ifølge EEA var vannkvaliteten på et akseptabelt for 96,1 prosent av de 21.000 badeplassene som er omfattet i undersøkelsen. Dette er en økning på 0,9 prosentpoeng fra 2014. Mer enn 84 prosent av badestedene i EU, Sveits og Albania ble vurdert som utmerket.

– Vår vurdering viser at badevannskvaliteten har blitt bemerkelsesverdig bedre gjennom årene, skriver EEAs direktør Hans Bruyninckx i en pressemelding.

– Flere og flere badevann har ikke bare nådd minimumskravene, men har bedret seg til gode standarder. I noen byer kan folk til og med ta seg en svømmetur i offentlige havnebad, forklarer Bruyninckx.

Les også: – Turks- og Caicosøyene har verdens beste strand

(Saken fortsetter under)

Badevannskvaliteten i EU har blitt betydelig bedre siden 1990. Antallet badestrender som ikke møtte kravene til badevannsdirektivet falt fra 9,2 % i 1990 til 1,5 % i 2011. Foto: Halvard Alvik, Scanpix
Badevannskvaliteten i EU har blitt betydelig bedre siden 1990. Antallet badestrender som ikke møtte kravene til badevannsdirektivet falt fra 9,2 % i 1990 til 1,5 % i 2011. Foto: Halvard Alvik, Scanpix

Kypros og Hellas i toppen

Flere store turistområder og byer som Blackpool, København og München begynner ifølge EEA å dra nytte av investeringer i økt kloakksystemer, som i sin tur fører til renere badeplasser ved havneområder, urbane elvesteder og nærliggende strender.

– Dette er resultatet av 40 års investering i infrastruktur for vann og avløp, skriver EUs miljøkommissær Karmenu Vella i en uttalelse.

De beste badeområdene ligger ifølge rapporten i Luxembourg, Kypros, Malta, Hellas, Kroatia, Italia, Tyskland og Østerrike. Samtlige av disse landene fikk mer enn 90 prosent av sine respektive badeplasser vurdert som utmerket.

Les også: En norsk sydenstrand blir født

Dårlige tall for spanske og franske badevann

Til gjengjeld ble det høyeste antall områder med dårlig vannkvalitet funnet i Italia, Frankrike og Spania. I Storbritannia, Irland, Nederland og Bulgaria ble mer enn tre prosent av de aktuelle badestedene vurdert som dårlig.

Svømming er svært populært som fritidsaktivitet. Nettopp derfor er forurensning årsak til bekymring hos EEA når det kommer til folkehelsen.

– De viktigste kildene til forurensning, er kloakk- og vanndrenering fra gårder og jordbruksområder, skriver EEA i sin rapport

Les også:

Afrikas ni flotteste strandparadis

Paradisstrendene «ingen» besøker

Vilt, vakkert og turist-tomt

Eventyrlige Kreta

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus