Meny

Her kan du bo gratis i ferien

Denne sjarmerende villaen i Frankrike kan bli din i to uker. Men da må familien som bor der få lov til å bo hjemme hos deg. Foto: Celine Refsnes
Denne sjarmerende villaen i Frankrike kan bli din i to uker. Men da må familien som bor der få lov til å bo hjemme hos deg. Foto: Celine Refsnes

Men du må være villig til å låne bort ditt eget hus til vilt fremmede folk.

Boligbytte:

Det er to aktører som regnes som de største på markedet innen boligbytte:

På www.boligbytte.com må du betale 1.100 kroner i året for et medlemskap.

På www.homelink.org må du betale 1.020 kroner for et medlemskap.

________________________________________________________

Tips ved boligbytte

 • Vær ærlig om boligen din
 • Legg ut fine og innbydende bilder
 • Ikke lyv om området der du bor
 • Dersom du har barn - prøv å finne en barnefamilie du kan bytte med
 • Er du redd for tyveri av eiendeler? Lås tingene inne i et rom!
 • Lag en perm med nyttig info til familien som bytter bolig med deg
 • Bruk god tid til å søke i databasen etter boliger
 • Skriv en attraktiv presentasjonstekst av både deg selv og boligen din
 • Sett deg inn i symbolene på boligbyttesiden og lær deg hva de betyr
 • Det kan være en trygghet å velge en familie som har byttet flere ganger og fått gode anmeldelser
 • Vær oppmerksom på en av ulempene ved boligbytte: Det kan oppstå avlysing på kort varsel, men det finnes en slags forsikringsordning for dette.

Kilder: Boligbyttere Refsnes og Ravndal

Kunne du tenke deg å låne bort boligen din i sommer mot at du selv får bo gratis hos noen andre? Dersom tanken på å ha fremmede boende i hjemmet ditt ikke høres skremmende ut, kan kanskje boligbytte være noe for deg.

I filmen «The Holiday» som er basert på boligbytte-konseptet, byttelåner to fremmede hus med hverandre. Den ene kvinnen havner i en luksusvilla i Los Angeles, mens den andre brått befinner seg i en stille, koselig landsby i England.

Ifølge Tanya Kristiansen, norsk talsperson for boligbyttesiden boligbytte.com, er ikke filmen så veldig langt fra det som er realiteten.

– Nå var det en fantastisk fin bolig i filmen, men det finnes hus i arkivet vårt med tilsvarende standard. Spørsmålet er bare om de som bytter bort denne boligen kunne tenke seg å tilbringe en ferie i nettopp ditt hjem, sier hun.

Kristiansen har selv byttet bolig hele 11 ganger etter at hun ble medlem i nettverket i 2003.

– Å byttelåne bolig kan være et økonomisk smart valg. Dessuten er det et spennende alternativ dersom du kunne tenke deg en annerledes måte å feriere på, sier hun og påpeker at du vil få et annet inntrykk av feriestedet ved å bo i noens hus eller leilighet.

– Du blir ikke turist på samme måte, slår hun fast.

Les også: Boligprisene fortsetter å stige – har det noe å si for økonomien din?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Denne nydelige, franske villaen er ett av mange flotte hus som du kan bytte til deg i ferien. Kriteriet er at du låner bort din egen bolig til familien som eier huset. Foto: Celine Refsnes
Denne nydelige, franske villaen er ett av mange flotte hus som du kan bytte til deg i ferien. Kriteriet er at du låner bort din egen bolig til familien som eier huset. Foto: Celine Refsnes


Fordeler med boligbytte

To norske kvinner som har testet ut hver sin side er Celine Refsnes fra Holmlia i Oslo, og Trine Ravndal fra Kråkerøy i Fredrikstad. Refsnes har byttet bolig gjennom boligbytte.com så mange ganger at hun har kommet ut av tellingen, mens Ravndal har byttet fem ganger og brukt homelink.org.

Tilsammen har de besøkt land som Frankrike, Belgia, England, USA, Italia, Spania og Danmark. Begge har dessuten boligbytter planlagt foran årets sommerferie.

– Det aller beste med boligbytte er at det er en så rimelig måte å feriere på. Det gjør det mulig for de aller fleste å reise på ferie og å være borte i et par uker, sier Refsnes, som synes det er veldig gøy å få se et hjem fra innsiden.

– Det gir deg et unikt innblikk i familiens hverdag og kulturforskjellene fra oss i Norge.

Ravndal legger til at boligbytte kan realisere drømmen om å reise til en destinasjon som har vært uoppnåelig fordi det ville blitt for dyrt. Gjennom boligbytte har hennes barn fått oppleve en annen kultur på en helt annen måte enn dersom de hadde reist på en pakketur til Syden.

– De har fått venner i nabolaget, vært på flotte strender, sett kjente byer, samtidig som de har hentet egg fra høner, passet dyr og høstet grønnsaker, forteller hun.

Refnes påpeker fordelene med at barna får leker og sine egne soverom i huset.

– Vi har bodd på hotell med små barn som har lagt seg klokken 19.00. Etter at de sovnet måtte vi sitte musestille på rommet resten av kvelden. Det er ikke ferie for meg, slår hun fast.

Les også: Berlin slår ned på Airbnb-utleie

Nær 500 norske registrert

Per i dag er 467 norske profiler registrert i boligbytte-nettverket boligbytte.com. Homelink.org har 160 norske boliger registrert i nettverket. Dette er betalende medlemmer som aktivt bytter hus og som har egne boliger og feriesteder tilgjengelig for bytte.

– Medlemmene på boligbytte.com kan bytte bolig med over 62.000 medlemmer i 146 land, forteller Kristiansen og legger til at det er amerikanere, franskmenn og spanjoler som er de aller ivrigste på boligbyttemarkedet.

I tillegg er det mange fra Italia, Nederland og Danmark. Sverige har dobbel så mange medlemmer som Norge.

– Nordmenn henger litt etter. God økonomi her til lands er trolig en del av årsaken. Men vi registrerer at nettverket i Norge vokser, påpeker Kristiansen.

At så mange nordmenn har egne ferieboliger på fjellet, ved sjøen eller i utlandet, er trolig også en del av årsaken til at ikke så mange nordmenn har testet ut boligbytte-konseptet.

Les også: Én million Airbnb-overnattinger i Norge i fjor

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Denne boligen i Thailand er en av de flotteste vi fant under vårt arbeid med denne saken. Tror du eieren kunne tenke seg å bytte bolig med deg i noen uker? Foto: Bolibytte.com
Denne boligen i Thailand er en av de flotteste vi fant under vårt arbeid med denne saken. Tror du eieren kunne tenke seg å bytte bolig med deg i noen uker? Foto: Bolibytte.com

Sengen er en barriere

Det er ingen tvil om at mange er begeistret for konseptet. Likevel er det ikke alle som er komfortabel med å låne bort boligen sin til fremmede mennesker.

– Mange tenker på det med sengen og jeg tror det er en vegg for mange at de skal slippe fremmede inn på soverommet sitt. Men tro meg, du kommer veldig fort over det og vi skifter jo og vasker sengetøyet både før og etter besøket, sier Refsnes og påpeker at i en hotellseng har tusenvis av mennesker ligget før deg.

– Ved boligbytte er det kun denne ene familien som byttelåner seng med deg og det er jo helt likt for dem.

Les også: En natt i katakombene

Hvem passer boligbytte for?

Kristiansen understreker at boligbytte passer for alle som har et åpent sinn, som liker å oppdage nye ting, se nye land og lære seg nye språk.

– Du behøver heller ikke reise utenlands. Det er så klart mulig å bytte hus eller hytte med en familie i Norge, sier Kristiansen, og legger til at boligbytte passer perfekt for barnefamilier.

– Boligbytte gir deg og familien en trygg base i et vanlig hjem. Veldig ofte velger barnefamilier å bytte med ande barnefamilier. Det er jo så praktisk, du får barnesete i bilen, du kan låne barnevogn, de har leker, barneseng og barnestol tilgjengelig, slår hun fast.

Konseptet passer også veldig bra for lærere med lang ferie og pensjonister som kunne tenke seg å være borte over en lengre periode.

Les også: Tenk på dette før du lager uteplassen

Kan også bytte bil

Både Refsnes og Ravndal har i forbindelse med boligbytter, også byttet bil.

– Vi bytter alltid bil når vi bytter bolig, slik at vi får mulighet til å reise rundt og se oss omkring, sier Refnes.

Ravndal forteller at det gjøres skriftlige avtaler om hvem som skal kunne kjøre, og hva som skal betales om noe skjer.

– Vi opplevde en gang at en av boligbytterne bulket bilen vår, men han forholdt seg greit til avtalen, sier hun.

Les også: Lag et romantisk lysthus

Gi beskjed til forsikringsselskapet

Vidar Korsberg Dalsbø håndterer forsikringssaker i DNB og råder de som skal bytte bolig til å si ifra om dette til forsikringsselskapet på forhånd.

– Jeg vil si det er en problemstilling i forhold til hærverk og tyveri utført av den som bor midlertidig i boligen. I utgangspunktet er ikke dette dekket av forsikringen, og så vidt jeg kan se har verken boligbytte.com eller homelink.org noen type garanti eller forsikring mot dette, men de fremhever at deres erfaring er at dette et ikke eksisterende problem, sier Korsberg Dalsbø.

Å låne bort bilen er ifølge Korsberg Dalsbø for så vidt greit, så sant du holder deg innenfor forsikringens begrensninger.

– Det vil si at forsikringen ikke har angitt spesifikt at eier er eneste fører, eller at det er krav i forhold til yngste førers alder, påpeker han.

Les også:

Slik vil vi ha det på hytta i sommer

Reis Norge rundt for en billig penge

Slik ble den nye hytta personlig

Saken ble opprinelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:48 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:39 Jordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk
Siste nytt
01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:48NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:39NorgeJordras stenger vei langs Beisfjord i Narvik00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus