Meny

Eva avslørte sine medpassasjerers «hemmelige liv»

Hadde du utlevert deg i denne boken? Foto: Privat

Eva Liparova skrev en bok med fremmede på et fly.

Flyreiser innebærer ofte at man sitter i et trangt flysete, så sant man ikke reiser business, med en sidemann som tar litt mye plass. Noen ganger, om man er litt sosial, kommer man i prat med sidemannen. Men har du noensinne lurte på hvor alle dine medpassasjerer egentlig er på vei - og hvorfor de skal akkurat dit?

Eva tok fram denne notatboken og sendte den rundt til sine medpassasjerer. Foto: Privat

Det har britiske Eva Liparova. Jobben som teaterprodusent og konsulent innebærer mye reising. Under en flyreise fra London til San Francisco i mai 2014 fikk hun en lys idé:

– Jeg satt på flyet, en av mine mange transatlantiske reiser, og tenkte: Hver flykabin er egentlig en tidskapsel av historier som fanger et unikt øyeblikk, flyvende i luften. Jeg ønsket å finne ut hva akkurat dette flyet tenkte. Jeg tenkte at dette var en anledning til å finne ut hva folks historie var. Alle om bord på det flyet var jo på vei fra A til B av en grunn, sier Liparova til ABC Nyheter.

Les også: Studie: – Derfor mister vi besinnelsen på fly

Penn og papir

Liparova dro fram en notatbok og en penn fra vesken. Notatboken sendte hun rundt til sine medpassasjerer, med oppfordring om å fortelle litt om seg selv.

Instruksjonene var som følgende: Les den siste historien i boken, svar på spørsmålet, still et nytt spørsmål eller det samme spørsmålet en gang til, gi boken til sidemannen, om du ikke ønsker å skrive i boken, vær snill og gi den videre. Returner boken til Eva i sete 42E når du er ferdig.

– Hvordan reagerte de andre passasjerene?

– De var litt skeptiske til å begynne med, men så var det som en kjedereaksjon av varme smil og gode samtaler. Jeg elsket at folk brøt isen, og ikke minst, at de ga boken videre. Jeg likte også å lytte til hvordan folk forklarte boken til sine medpassasjerer: «Noen på flyet hadde en herlig idé. Du bør gjøre det.».

Les også: Forsinkelser: En av ti flypassasjerer kjenner ikke rettighetene sine

(Saken fortsetter under bildet)

Eva Liparova synes det var rørende å høre at medpassasjerne delte historier og snakket sammen. Foto: Privat

– Spesielle øyeblikk

Liparova forteller at nesten alle som skrev i boken begynte å snakke med sidemannen.

På turen fra London til San Fransisco i 2014 skjedde det noe magisk. Foto: Privat

– At du nettopp har lest noens historie og delt din innebærer at dere har delt et spesielt øyeblikk. Da er det naturlig å ville dele. Det startet mange samtaler. Jeg ble skikkelig rørt, sier hun.

– Hva lærte du av dette eksperimentet?

– At teknologi ikke kan erstatte penn og papir, selv om det er gammeldags.

Les også: Kan spare deg mye tid i sikkerhetskontrollen

Ektepar på bryllupsreise

Slik åpnet Liparova boken:

«Vi befinner oss 32.000 fot over bakken. Vi tok av en time for sent fordi kapteinen angivelig ble sittende fast i trafikken. Det er omtrent 300 av oss i dette flyet. Pluss en labrador, ett eller annet sted (...) Her er en utfordring. Se ut av vinduet om du kan. Klikk med fingrene dine. Forestill deg at du kan gjøre noe bedre i løpet av et blunk. Med et klikk kan du få alle om bord til å bli med deg på dette. Hva er det og hvorfor?»

Litt nølende ga hun boken til sidemann. Så skjedde dette:

«Mannen min og jeg er på vei til bryllupsreise i USA. Vi giftet oss i fjor, og gleder oss veldig til en liten pause fra hverdagen.
Jeg er veldig heldig som har en mann som respekterer meg. Dette minner meg om at mange damer ikke er like heldige. Mange kvinner rundt om i verden blir slått og mishandlet. Hvis jeg kunne gjøre én ting bedre på et blunk, ville det ha vært å utslette vold mot kvinner. Hva ville du ha gjort bedre på et blunk og hvorfor? 40B»

Les alle historiene her

Les også:

Slik forbereder du deg til sikkerhetskontrollen

Ikke kast vannflaska før sikkerhetskontrollenReise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus