SAS angriper Norwegian i svar til regjeringen

Det er takket være unntak og dispensasjoner at Norwegian har kapret markedsandeler på den interkontinentale rutene de siste tre årene, skriver SAS i et høringssvar til regjeringens forslag om ny utlendingsforskrift for internasjonal luftfart.
Det er takket være unntak og dispensasjoner at Norwegian har kapret markedsandeler på den interkontinentale rutene de siste tre årene, skriver SAS i et høringssvar til regjeringens forslag om ny utlendingsforskrift for internasjonal luftfart. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SAS angriper Norwegian og advarer mot regjeringens forslag om å åpne for fritt å bruke ansatte fra lavkostland på langdistanseruter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tusen arbeidsplasser i Norge står i fare for å forsvinne dersom regjeringens forslag til ny utlendingsforskrift for internasjonal luftfart blir gjennomført, advarer SAS i sitt høringsbrev til regjeringen.

Konkurransevridd

SAS skriver at regjeringens forslag vil bety at besetningsmedlemmer fra lavkostland utenfor EØS-området tilnærmet ubegrenset kan benyttes på fly som er registrert i Norge.

– Vi får da en situasjon som er konkurransevridende ved at besetninger fra lavkostland har betingelser som er langt under skandinavisk nivå. Slik SAS ser det, handler dette ikke om konkurranse på like vilkår, men å skaffe enkelte flyselskap et konkurransefortrinn overfor selskaper som SAS, med vilkår i henhold til normalen i norsk arbeidsliv, heter det i høringsbrevet.

SAS skriver videre at det er takket være unntak og dispensasjoner at Norwegian har kapret markedsandeler på den interkontinentale rutene de siste tre årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – SAS kan bli del av Lufthansas billigkonsept

Sosial dumping

Fra før har LO og Parat advart mot sosial dumping. SAS skriver i brevet til regjeringen at konsekvensen av forslaget kan være at også de vil måtte tilpasse seg, men legger til at «dette ikke er en ønsket utvikling».

– Det betyr at man gjør et klart valg om å prioritere vekst for Norwegian og ansettelsespolicy med personell fra tredjeland, på bekostning av SAS og våre ansatte fra Skandinavia, heter det om regjeringens forslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norwegian åpner ny base på Mallorca

– Spesialbehandling

Forslaget til ny utlendingsforskrift ble sendt på høring med kort frist etter at Norwegian varselet om et mulig søksmål mot staten. SAS retter krass kritikk mot måten konkurrenten har utfordret regler og praksis på.

– Slik SAS ser det, er det hele begrunnet i at man må ha endrede rammebetingelser for å kunne konkurrere med «de etablerte». At man må ha nye rammebetingelser som en ny aktør innen et marked for å kunne konkurrere, tilsier at man i utgangspunktet har behov for spesialbehandling. SAS ser ikke hvorfor norske myndigheter skal gi etter, når det er de etablerte selskaper og deres ansatte som da blir rammet, skriver SAS-direktør for myndighetskontakt Ove Myrold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norwegian får foreløpig ja på USA-søknad

Avviser kritikken

Norwegian har flere ganger avvist påstander om sosial dumping. Kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen har uttalt til FriFagbevegelse at påstandene er nedlatende overfor de ansatte ved Norwegians base i Bangkok.

– De har gode, lokale betingelser og lønnsnivået er omtrent identisk som hos våre amerikanske kolleger i kabinen. Dessuten har de høyest kjøpekraft av alle våre kabinansatte, Norge inkludert, skrev han nylig i en epost til magasinet.

Norwegian avviser også at arbeidsplasser settes i fare:

– Endring av utlendingsforskriften handler om at også Norge tilpasser seg europeiske regler, slik at Norwegian får samme konkurransevilkår som selskaper fra USA, Asia og Midtøsten, uttalte Sandaker-Nielsen, og la til at dette ikke bare vil trygge de eksisterende norske arbeidsplassene.

– Det vil også skape tusenvis av nye, norske arbeidsplasser ettersom Norwegian flyr millioner av utenlandske turister til Norge hvert år, ifølge kommunikasjonssjefen.