Meny

Økt kjærlighetslykke i utlandet

Én av fem nordmenn sier ja utenfor Norges landegrenser.

I 2014 ble 4.939 ekteskap inngått i utlandet, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Tallene har økt jevnt og trutt de siste årene, samtidig som trenden med å fri mens man er på utenlandsferie med sitt hjertes utkårede brer om seg.

For en uke siden giftet Edvard Eidhammer Sørensen og Ida Svantorp seg i Stockholm. Til ABC Nyheter forteller Edvard at de valgte å gifte seg i den svenske hovedstaden fordi de ville gjøre noe som bare var for de to.

– Også syntes vi det var litt romantisk å reise bort. Vi har vært i Stockholm flere ganger og er veldig glad i byen, så det var naturlig for oss at det var dit vi dro.

Les også:   Feriehotellene der barn er forbudt

(Saken fortsetter under)

Edvard Eidhammer Sørensen og Ida Svantorp giftet seg i Stockholm i helgen som var. De skal ha bryllupsfest i Norge i mai. Foto: Privat

Enkel organisering

Organiseringen av bryllupet var veldig grei og enkel.

– Skatteetatens sider har gode og enkle veiledere og vi hadde ingen problemer med å finne de riktige skjemaene. Å booke tid til vigselen på ambassaden var også en relativt enkel affære. De har en kalender på nettsidene om når de har vigsler, så var det bare å sende e-post og booke.

Den nybakte ektemannen forteller til ABC Nyheter at de opplevde vielsen på ambassaden som akkurat slik de ville ha det.

– Vi ble tatt godt imot, og med to ansatte ved ambassaden som vitner, fikk vi både fine ord og en fin stund der. De hjalp oss med både bilder og champagneglass.

Les også:   Start musikerdrømmen din i hotellsengen

Hektisk på hotellene

Star Tour er blant reiseselskapene som melder om at mange velger å gifte seg på deres hoteller eller destinasjoner i utlandet.

– Våre bryllupskoordinatorer er hektisk opptatt med bryllupsforberedelser og seremonier hver eneste dag. Vi kan ha opp til fire bryllup på ett hotell på en og samme dag. Vi får også henvendelser fra både menn og kvinner som ønsker hjelp til å forberede drømmefrieriet, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Star Tour.

(Saken fortsetter under)

Koh Samet, Thailand. Foto: Ben Warner/Flickr

Enn så lenge er det britene som leder an trenden, men stadig flere nordmenn velger altså å legge bryllupet til utlandet. En undersøkelse blant 1.392 besøkende på startour.no, viste at 1 av 10 kunne tenke seg å fri mens de er på parferie.

– Eksotiske reisemål som Thailand og Mexico er populære om vinteren. Om sommeren er det Spania, Hellas og Italia som er romantiske favoritter.

Økonomisk sett kan det ifølge Aspengren være en god løsning å gifte seg i utlandet.

– Det kan bli rimeligere i form av at brudefølget er ofte mindre. De færreste tar med seg 100 gjester til utlandet, vi ser at det som oftest er nærmeste familie og venner som er med. Mat, drikke, underholdning og lokalet er også mye rimeligere enn her hjemme, understreker hun.

Les også:   Har vært gift i 82 år – dette er hemmeligheten

– Et naturlig valg for oss

Maren Fallet giftet seg med Kristian september 2014 på Sri Lanka. De dro alene, og har foreløpig ikke hatt noen bryllupsfest i Norge. Til ABC Nyheter forteller Maren at de begge følte at en tradisjonell bryllupsfeiring ikke passet for dem.

– Det er mange rammer og forventninger rundt et bryllup, med alt fra type kjole til hvem som skal stå på gjestelisten. Derimot er vi veldig glade i å reise, så å kunne kombinere bryllup med reise til et spennende land var et naturlig valg for oss, sier Maren.

(Saken fortsetter under)

Maren Fallet beskriver planleggingen og gjennomføringen av vielsen på ambassaden som befriende enkel. Bryllupsdagen beskrives som en fantastisk opplevelse. Foto: Privat

– Vi ønsket å gifte oss på en ambassade. Siden vi ikke er religiøse var ikke sjømannskirken et alternativ. Blant ambassadene som tilbyr ekteskapsinngåelse til nordmenn, var Sri Lanka det mest spennende valget.

Les også:   Krigsveteran møter sin tapte kjærlighet etter 71 år

Ambassadøren åpnet hjemmet

Maren forteller at planleggingen gikk meget enkelt for seg, de sendte kun en e-post til ambassaden og avtalte en dato som passet for alle. Siden de ikke hadde med gjester fra Norge, ordnet ambassaden med vitner.

– Det var en fantastisk opplevelse. Det er ikke mange som gifter seg på ambassaden på Sri Lanka, faktisk var vi blant de første. Dermed gjorde de litt ekstra stas på oss.

– I stedet for å være på ambassaden, inviterte ambassadøren oss hjem til hennes residens hvor vi fikk en veldig fin og høytidelig seremoni. Etterpå spratt de champagne for oss og serverte fingermat. De gjorde mye mer for oss enn vi hadde forventet, så det var veldig hyggelig. Alt i alt var det en fantastisk dag, avslutter Maren.

Les også:   «Forstyrr meg og jeg dreper deg»

Maren Fallet og Kristian opplevde en fantastisk dag da de giftet seg på den norske ambassaden på Sri Lanka. Etter vielsen ble det sprettet champagne. Foto: Privat

Les også: 

Dette er kåret til verdens vakreste øy

Nordmenn nektes visumfri reise til Kina

Reisebyrå: Dette er stedene du lettest finner nye venner

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus