Meny

Intelligent sovemaske hjelper reisende mot jetlag

Neuroon Intelligent Sleep Mask koster 299 dollar og er tilgjengelig for bestilling på neuroon.com. Foto: PRNewsFoto/Inteliclinic
Nå kan du omstille kroppen til ny døgnrytme gjennom lysterapi.

Når du er ute på reise til eller fra fjerntliggende destinasjoner, er muligheten stor for at du opplever jetlag eller døgnvillhet. Kort fortalt går det ut på at kroppen din sliter med å omstille seg fra en døgnrytme til en annen.

Klassiske tegn på jetlag er blant annet tretthet, desorientering, hodepine og søvnløshet.

Ikke alle er i stand til å sove skikkelig på flyet, og jetlag kan derfor bli en stor ulempe uavhengig om du er på ferie eller forretningsreise. Nå har imidlertid en ny søvnmaske skal være løsningen på problemet.

Les også: Dette gjør søvnmangel med deg

Endrer søvnhormon

Den nye sovemasken lyder navnet Neuroon som, i kombinasjon med en egen mobilapp, benytter seg av såkalt lysspekterterapi. Sovemasken utsetter brukeren for korte utbrudd av lysglimt mens du sover søtt. Dette skal hjelpe kroppen din til å omjustere seg mens du er på reise.

Teknologien er basert på forskning fra Stanford University i California, som fant at nivået av søvnhormonet melatonin ble endret ved å utsette folk for å korte lysglimt mens de sov. Dette kan i sin tur anvendes til å forskyve en persons søvnfase og hjelpe kroppens døgnrytme til å tilpasse seg en ny tidssone.

Les også: Skarpere lys kan gi bedre søvn

(Saken fortsetter under)

Ikke alle sover like søtt på flyreise, og sliter ofte med jetlag i møte med ny døgnrytme. Foto: Colourbox

Tjuvstart gir best resultat

Det er innebygd biometriske sensorer i masken som måler hjernebølgene og hjertefrekvens mens du sover, analysene kan du lese av i mobilappen som hører til masken.

«Jetlag Blocker»-funksjonen i den nye sovemasken er enkel å bruke: Du trenger bare å mate inn destinasjonen og så vil masken tilpasse lysterapien slik at kroppen din venner seg til en ny døgnrytme.

Det skal legges til at det er anbefalt at du tjuvstarter behandlingen noen dager før du legger ut på en lengre flyreise for å kunne sikre deg de beste sjansene til slippe jetlag.

Les også:

Derfor er du trøtt om morgenen

Mye og lite søvn kan påvirke hjerterisiko

Derfor bør du sove naken

Mye og lite søvn kan påvirke hjerterisiko

Forskning: – Kroppens celler eldes altfor raskt hos folk som sover lite

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus