Meny

Hit bør alle som elsker biff reise

Her klargjøres det seige kjøttet som visstnok skulle være seigt. Foto: Elisabeth Bergskaug / ABC Nyheter

I storbyen Buenos Aires er det lett å gå seg vill blant alle kjøttrestaurantene. Derfor er dette en omvisning alle biffelskere bør få med seg.

BUENOS AIRES, ARGENTINA (ABC NYHETER): Parrilla. Ordet er spansk og betyr grill, men her i Argentina er parrilla også navnet på de utallige biffrestaurantene.

I Buenos Aires lyser ordet parrilla mot meg fra annenhver restaurant jeg passerer. Det er biffrestauranter byen og landet har spesialisert seg på. I hovedstaden holder mange av restaurantene en høy standard, hvor godt kjøtt gjerne blir servert sammen med god argentinsk rødvin.

Santiago Palermo fra Palermo forteller engasjert om kjøttradisjonene i bydelen han selv vokste opp i. Foto: Elisabeth Bergskaug / ABC Nyheter

– Argentinere går på parrilla i hvert fall to ganger i uken. Vi kan være der i tre–fire timer uten at noen gir deg regningen før du ber om den, sier Santiago Palermo til ABC Nyheter.

Han er selv fra Buenos Aires, og skal ta med meg og elleve andre turister på en guidet tur til noen av byens beste parrillaer.

Les også: Til syden med propellfly

Opplev autentiske Buenos Aires

– Vi ønsker å vise frem den autentiske siden av Buenos Aires. Vi vil støtte lokale steder som ikke får besøk av turister til vanlig, stedene de lokale foretrekker, forteller Santiago Palermo, som er guiden vår fra selskapet Parrilla Tours.

Palermo viser oss rundt i bydelen Palermo, som han deler navn med, og hvor han selv vokste opp. I løpet av tre timer tar han oss med til tre parrillaer, hvor vi skal få smake tradisjonelle, argentinske grillretter. Rundturen blir avsluttet med et besøk på en iskremkiosk.

Den første restauranten vi besøker heter La Canita, og befinner seg i en 200 år gammel bygning. Den ble opprinnelig bygget som en melkegård, og befant seg den gangen på landsbygda, men er nå en del av det sentrale Buenos Aires.

– Ingen av de som jobber her snakker engelsk, men alle kjenner meg godt, siden jeg vokste opp like rundt hjørnet, forteller Santiago stolt.

Les også: Spis naken på London-restaurant

Etter en kort introduksjon av menyen får vi servert boblevann fra merkelige sprayflasker. Ifølge Santiago pleide argentinerne i gamle dager å sette flaskene utenfor huset sitt om kvelden, der de i løpet av natten ble fylt med boblevann.

– Vannet ble blandet ut med argentinsk rødvin, som den gangen var en del sterkere enn det er i dag. Du ser fortsatt en del mennesker i den eldre generasjonen som foretrekker å drikke vinen sin blandet med boblevann, forklarer guiden vår.

På La Canita får vi servert den tradisjonelle argentinske pølseretten choripan. En chorizopølse i hvitt brød med sausen chimichurri til. Det ser ikke så spenstig ut, men det smaker helt fantastisk. Dette er noen annet enn en slapp grillpølse i tørt brød med litt ketchup og sennep til.

Tom Bacon fra New Zealand er enig. Så god pølse får de ikke der han kommer fra heller.

– Det smakte jo aldeles nydelig!

Les også: Guadeloupe - Sommerfuglen i Karibia

Artikkelen fortsetter under bildene.

Choripan i brød ser ikke så innbydende ut, men det smaker helt fantastisk. Foto: Elisabeth Bergskaug / ABC Nyheter

Empanadas og løgnerdruer

Neste stopp på veien er en mindre, mer hjemmekoselig restaurant kalt La Zoila. Her tar vi alle tolv plass rundt et stort bord, før vi får servert hvitvinen Torrontes fra Cafayate, fra saltaregionen i Argentina.

– Druen som er brukt i denne vinen omtales ofte som løgnerdruen. Den lukter søtt, men den smaker ikke søtt i det hele tatt, sier guide Santiago Palermo.

Heldigvis passer den underlige vinen godt sammen med maten vi får servert: én enkelt empanada. La Zoila har spesialisert seg på latinamerikanske empanadaer, en type bakverk med fyll som er kontinentets svar på indiske samosas eller britiske pasties.

Mat- og vinentusiast Bryan Delabruyere fra Atlanta (t.h.) er svært fornøyd med det kulturelle og gastronomiske utbyttet av dagen. Foto: Elisabeth Bergskaug / ABC Nyheter

– Jeg elsker denne empanadaen. Den smaker kjempegodt, sier amerikanske Bryan Delabruyere til ABC Nyheter.

Han og tre kompiser har reist på en tre dagers helgetur til Buenos Aires fra Atlanta, og gjengen beskriver seg som veldig mat- og vininteresserte.

– Vi meldte oss på denne parrillaomvisningen fordi vi ville bli kjent med den lokale maten og kulturen i Argentina på den korte tiden vi har i Buenos Aires, forklarer Delabruyere.

Les også: Ti bilder som viser hvor vakker Jorden er

Vanlig med grillfest flere ganger i uken

Empanadas er definitivt en viktig del av den lokale matkulturen. Når argentinerne holder sine tradisjonelle grillfester, kalt asado, starter de som regel med en empanada eller to.

– På slike sammenkomster kan vi holde grillen gående fra 12 til klokka 16 på ettermiddagen. Mange argentinere er på asado opptil to ganger i uken, selv om det er mer vanlig på landsbygda enn i storbyen, sier Santiago til ABC Nyheter.

De fleste argentinere med god råd eier en parrilla, en massiv steingrill som fyres opp med ved og/eller kull. En standard gassgrill og tennvæske til kullgrillen må du lete lenge etter i dette landet.

Les også: Reisebyråer dropper elefantridning

Tom Bacon fra New Zealand nyter et ekte argentinsk måltid. Foto: Elisabeth Bergskaug / ABC Nyheter

At argentinere og søramerikanere generelt legger mye tradisjon og kjærlighet i grillingen kan merkes på smaken.

– Vi har fått fantastisk mat uansett hvor vi har vært. Jeg tror ikke vi har hatt et dårlig måltid her. Det har blitt fryktelig mye kjøtt da, mer enn vi spiser hjemme, sier Tom Bacon fra New Zealand til ABC Nyheter.

Sammen med kompisen gjennom 20 år, James Kempthorne, er han på en rundreise i Sør-Amerika. Før Buenos Aires har de vært i Uruguay og Chile, og matopplevelsene har vært like fantastiske hele veien.

Les også: Bortgjemt øy kan bli ny turistmagnet

Ost rett på grillen – en klassiker

Den siste restauranten vi besøker er én av de eldste familiedrevne parrillaene i Palermo. Den åpnet i 1977 og drives fremdeles av den samme familien. Det er en stor bygning med plass til 240 gjester som tidligere funksjonerte som stall.

Guiden vår Santiago Palermo forteller at det er et utrolig syn når stedet er fullt.

– Det er mye støy og liv her når det er fullt, og det hender stadig vekk, sier Palermo til ABC Nyheter.

I dette ærverdige lokalet slår vi oss ned ved et langbord av tre før vi får servert en annen argentinsk klassiker: grillet provolone-ost.

– Grillet ost! For et land, utbryter James Kempthorne når osteskiven kommer på bordet.

Den er krydret med oregano, og kan spises som den kommer, men smaker best klemt inn i et brød, som en pølse.

Går du på en parrilla i Buenos Aires, står det gjerne flere varianter av grillet provolone på menyen: med oregano, med skinke, med tomater. Det er en smakfull, men veldig mektig forrett, som helst bør deles med andre. Enkelte vegetarianere velger også ost til hovedrett, da gode vegetarretter er vanskelig å oppdrive på parrillaer.

Les også: Her finner du noen av de største elefantflokkene i Afrika

Artikkelen fortsetter under bildene.

Det er to erfarne grillmestere som står for kokkeleringen. Foto: Elisabeth Bergskaug / ABC Nyheter

Spiser kjøttmat 10 ganger i uken

Matfesten avsluttes med to forskjellige typer kjøtt og en overflod av grillete grønnsaker. Søtpoteten smaker spesielt godt. Den ene kjøttvarianten er seig, men god på smak, og ifølge Santiago er det meningen at kjøttet skal være så seigt, selv om den påstanden er like vanskelig å svelge som kjøttet.

Det andre kjøttet er av den kvaliteten du forventer fra landet kjent for sine gode biffer, og det faller også i god smak blant de 12 deltagerne på turen. Den joviale, eksentriske briten som nylig har fått barndomsdrømmen sin om å besøke påskeøyene oppfylt, koser seg veldig nå. Han prater høyt og livlig med alle, og forsyner seg av tallerkenen til den spinkle kona si, som tydelig er forsynt.

Også det overvektige, amerikanske paret er fornøyd dagens hovedrett. De kan fortelle at grillfester i Argentina virker til å være veldig annerledes enn grillfester i USA.

Les også: Dette er kåret til verdens vakreste øy

Dulche de leche og jordbær. Bedre iskrem skal du lete lenge etter. Foto: Elisabeth Bergskaug / ABC Nyheter

Til maten får vi servert en Malbec kalt Alaris fra vingården Trapiche fra mendozaregionen. Glassene våre blir fylt opp igjen og igjen til ingen har lyst på mer rødvin.

Etter en så kjøttfull formiddag føler jeg at jeg har fått nok kjøtt for hele uken. Her skiller jeg meg nok fra argentinerne.

– Av 14 måltider i uken, vil kanskje 10 av dem være med kjøtt. Argentinere elsker kjøtt. Vi kan ikke forestille oss et liv uten biff. Det ligger i kulturen, sier Santiago Palermo til ABC Nyheter.

Så passer det fint å avslutte med hjemmelaget iskrem med smak av den søramerikanske klassikeren dulce de leche, en søt melkebasert karamell, sammen med en kule jordbær-is. Det kan ifølge Santiago aldri slå feil.

Les også:

Mauritius – En smak av paradiset

Skrev i sanden, ble reddet

Tre attraksjoner du bør få med deg i vårbyen Barcelona

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus