Åpen for alle - alltid

Nordmenn nektes visumfri reise til Kina

Bulgarere, albanere og briter - alle kan de i motsetning til nordmenn nå reise visumfritt til Shanghai. UD vil ikke spekulere i om diskrimineringen henger sammen med nobelprisen til Liu Xiaobo i 2010.
Bulgarere, albanere og briter - alle kan de i motsetning til nordmenn nå reise visumfritt til Shanghai. UD vil ikke spekulere i om diskrimineringen henger sammen med nobelprisen til Liu Xiaobo i 2010. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina ekskluderer innbyggerne i to Schengen-land fra visumfrihet: Norge og Liechtenstein. – Vi merker oss at Norge ikke er blant de som får ta del, sier UD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

30. januar i år introduserte Kina at de utvidet ordningen med visumfri reise til de enorme landets østlige områder. Innbyggerne i 51 land kan nå reise visumfritt i seks dager i Shanghai, Jiangsu og Zhejiang.

Alle Schengen-land, med unntak av Norge og Liechtenstein, er inkludert på listen. I tillegg er tretten andre europeiske land som Albania, Ukraina og Storbritannia, inkludert.

– Vil ikke spekulere

I utenriksdepartementet (UD) har man ennå ikke fått en forklaring på hvorfor Norge er ekskludert:

– Vi har tidligere tatt opp spørsmålet om kortvarig visumfrihet med kinesiske myndigheter. Kina står fritt til å velge egen visumpraksis, men vi merker oss at Norge ikke er blant de som får ta del i denne ordningen, sier pressetalsperson i UD, Kristin Enstad, i en epost til ABC Nyheter.

På spørsmål om dette er en straff for at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, svarer UDs talsperson:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er ikke formelt meddelt grunnlaget for denne utelatelsen fra kinesisk side, og ønsker heller ikke å spekulere i de kinesiske motiver for dette, sier hun.

Les også: Lundestad: Støre prøvde å hindre fredsprisen til Liu

Kinesiske myndigheter reagerte svært negativt på at Liu Xiaobo fikk den meget prestisjetunge prisen, og mente det var en politisk markering fra norske myndigheters side. Tidligere har det blant annet også vært lagt restriksjoner på norsk eksport til Kina.

Fordel for turister

Den nye ordningen er en utvidelse av tidligere praksis. Fra januar 2013 kunne man reise visumfritt i tre døgn til Beijing og Shanghai, og deretter i 14 kinesiske storbyer og utvalgte flyplasser.

Norge var heller ikke inkludert i den gamle ordningen.

Les også: Jagland ber for Liu Xiaobo på Twitter

Man regner med at utvidelsen til 144 timer (seks døgn) henger sammen med at inntekter fra turisme har fått økt betydning.

I dag besøker 25-30 millioner mennesker Kina som turister, og næringen har fått økt betydning i landets økende tjenestesektor.

Den kinesiske ambassaden har ikke svart på ABC Nyheters spørsmål forespørsel om kommentar og forklaring på hvorfor nordmenn ikke kan nyte godt av visumfriheten.